Красивий і руйнівний

12.12.2012
Красивий і руйнівний

Учора столиця України практично цілий день стояла в заторах. Згідно з інформацією «Яндекс–пробки», затори становили максимальні 10 балів. «Пішки дійти швидше»,— пояснює свою градацію інтернет–ресурс. Загальна довжина заторів і «тягнучок» становила кілька сотень кілометрів. Практично зупинився рух у центрі, на мостах через Дніпро, на Набережній та Кiльцевій дорогах. Учора середня швидкість пересування столицею становила 3—10 км за годину.

За інформацією ДАІ, у заторах винні, у першу чергу, самі водії, які не дотримуються дистанції та намагаються «проскочити» на заборонені сигнали світлофора. Це вчора спричинило десятки аварій. Так, станом на 11 ранку в Києві було зафіксовано 31 ДТП.

На дорогах хлюпала «снігова каша», сніг на узбіччях подекуди «вилазив» на дорогу, займаючи до третини проїзної смуги. Снігоприбиральної техніки журналісти «УМ», які, як і багато інших киян, дісталися вчора до свого робочого місця із запізненнями, не помітили. Як розповів пресі голова КМДА Олександр Попов, протягом останніх кількох днів у Києві випала подвійна місячна норма опадів у вигляді дощу та снігу. Через це оголошено надзвичайну ситуацію «природного характеру». Він додав, що «у цілодобовому режимі організована робота з боротьби зі стихією комунальних служб, мобілізовані й підрозділи МНС, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, будівельні організації, промислові підприємства тощо».

Тим часом начальник «Київавтодору» Георгій Глинський розповів, що підприємство у вихіднi вивезло майже весь сніг із Києва. «Ми практично всі вихідні займалися вивезенням снігу з центральних районів, учора на вечір місто було в нормальному стані, мається на увазі центральна частина, але пішов сніг, і ми в 00.40 почали виводити техніку на роботу і зараз працюємо у штатному режимі», — повідомив Глинський.

Керівництво комунальної корпорації «Київавтодор» звернулося з проханням до водіїв не паркувати автомобілі на проїжджих частинах вулиць, щоб не заважати роботі снігоприбиральної техніки. А перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак розповів про плани КМДА повернути евакуатори на вулиці столиці. Причому Мазурчак переконаний, що найбільше заважають припарковані авто у «спальних районах». «Основні проблеми виникають не в центрі, де люди постійно приїжджають і виїжджають, а там, де вони живуть і залишають машини на ніч. І наші евакуатори будуть, в основному, працювати ночами», — розповів Мазурчак. Перший заступник голови КМДА уточнив, що в даний час формується перелік вулиць, парковка на яких буде заборонена або повністю, або частково: по парних числах — на одній стороні, по непарних — по другій.

Налипання мокрого снігу вчора викликало справжній деревопад. Згідно з інформацією прес–служби МНС по Київській області, 11 грудня надійшло 17 повідомлень про падіння гілок та дерев. Переважно гілки псували автомобілі, перекривали рух на дорогах, рвали дроти електромереж. Трапилося і два нещасні випадки з людьми. Так, на перехресті вулиць Салютної і Саратовської на чоловіка впала гілка. Потерпілого госпіталізовано. Інший випадок стався близько о 10.40 ранку на вул. Гордієнка. На місце події були направлені рятувальники МНС. Також через сильний тиск снігу на території ринку «Дніпро» на Кільцевій дорозі на людей упав торговий намет. Постраждала жінка, яку госпіталізовано з переломом ноги.

Негода знеструмила 191 населений пункт, переважно у Київській області. Як повідомила прес–служба МНС України, електроенергія внаслідок пошкоджень та аварійних відключень не подається у 152 населені пункти у Київській області, у 31 населений пункт на Вінниччині, п’ять — на Чернігівщині, та три — у Волинській області. До відновлення енергопостачання в населених пунктах було залучено бригади обленерго.

У Київській області до ліквідації наслідків несприятливих погодних умов залучено 290 співробітників МНС та 84 од. техніки, з них 24 автомобілі підвищеної прохідності. У Києві працює 386 рятувальників МНС та 82 одиницi техніки. Бійці МНС залучаються до розчищення найбільш складних ділянок автодоріг, очистки від снігу зупинок громадського транспорту та підходів до них, буксирування легкових та вантажних автомобілів, автобусів та мікроавтобусів, надання іншої допомоги водіям, пасажирам та пішоходам.

Нагадаємо, попередні снігопади 6–7 грудня спричинили знеструмлення 127 населених пунктів у п’яти областях.

Згідно з прогнозами Гідрометцентру, повітряні маси, які несуть сильні опади, поступово переміщуватимуться у східному напрямку. Снігопад, але не такий сильний, триватиме в центральних областях та Києві до кінця тижня. Водночас температура по всій території країни, крім південних областей та Криму, з 14 грудня знизиться до 6–8 градусів морозу вдень та 12–15 уночі. Це може спричинити ожеледицю на дорогах. Наступне потепління прогнозують з 23–24 грудня.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>