«Не можна втратити європерспективу»

11.12.2012

Віктор Ющенко лобіює Україну в Європі. Минулого тижня він відвідав із робочим візитом Лондон і Брюссель. Екс–Президент загострював увагу європейських співрозмовників на небезпеці подальшого скочування України з проєвропейського курсу і перетворення її на «Білорусь–2» в орбіті Росії. Ющенко застерігає, що шанс повернути Київ на європейську колію може бути втрачений «на десятиліття», якщо восени наступного року на планованому саміті ЄС у Вільнюсі не будуть підписані вже розроблені угоди про асоціацію та про зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

У Лондоні Віктор Ющенко зустрівся з державним міністром Великої Британії з питань Європи Девідом Лідінгтоном, головою парламентської міжпартійної групи у зв’язках з Україною та іншими чільниками. Також лідер «Нашої України» провів в Українському інституті зустріч з українською громадою, британськими студентами та журналістами.

Відповідаючи на запитання, як саме він збирається переконати ЄС у тому, що відновлення повноцінних взаємин із Києвом та підписання угод про асоціацію й зону вільної торгівлі не стане винагородою чинній українській владі за її відверто антиєвропейський курс, Ющенко заявив: Україні ні в якому разі не можна впадати в політичну паузу. Не намагаючись відбілити владу, екс–Президент підкреслив, що дбає лише про стратегічні інтереси України. «Якщо ми будемо персоніфікувати проблеми, то можемо не дійти до Європи в черговий раз, — зауважив «помаранчевий» політик. — Президент є той, якого обрали. Підкреслюю – це не герой мого роману. Це та політика, якої я не поділяю. І дві третини суспільства не поділяють політики, яку він проголосив. Але ми живемо і ще мінімум два роки будемо жити відповідно до Конституції при цьому Президентові. У нас є два варіанти поведінки: зробити вигляд, що це проблема однієї людини і впасти в паузу. Я стверджую, що кожний день такої паузи творить з України сценарій «Білорусь–2». За два роки такого сценарію ми дійдемо до ситуації, коли, думаю, при моєму поколінні вийти з неї буде вже неможливо!»

У Брюсселі під час «круглого столу», присвяченому перспективам подальшої інтеграції України до Євросоюзу, Віктор Ющенко так само закликав євродепутатів дати Україні можливість якнайшвидше підписати угоду про асоційоване членство. «Більшість населення України підтримує європейський курс та поділяє європейські цінності. Сьогодні так сталося, що Україна перебуває на роздоріжжі. Тому дуже важливо, щоб Євросоюз запропонував їй «дорожню карту», виконавши вимоги якої, ми стали б частиною європейської спільноти». Без інтеграції до ЄС українці можуть просто не дожити до зміни сутності державної влади й ніколи не повернутися до точки демократичного розвитку, застерігає Ющенко.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Євросоюз пом’якшить свої умови підписання угоди про асоціацію з Україною, щоб зберегти шанс на її ухвалення в 2013 році. Про це вчора повідомила газета «Коммєрсант–Україна», посилаючись на свої джерела.

Учора в Брюсселі відбувалося чергове засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ — органу, до компетенції якого входить вироблення стратегії взаємин ЄС із зовнішніми партнерами. До порядку денного було включено й українське питання. Ішлося, що «Брюссель вирішив дати Києву ще один шанс».

«Євросоюз ставить питання не про те, чи підписувати угоду з Україною, а про те, коли її підписувати. Адже ми вклали стільки сил у переговори з Україною не для того, аби відмовитися від цього документа. Хоча це не скасовує існування умов підписання», — пояснив співрозмовник.

Раніше представники ЄС називали три ключові вимоги до України, при виконанні яких стане можливе підписання угоди: проведення вільних і чесних виборів; відмова від практики вибіркового правосуддя і ліквідація його наслідків; прогрес у проведенні реформ. Очікувалося, що в рішенні Ради ЄС міститиметься оновлений список умов.

* * *

Перший віце–прем’єр Валерій Хорошковський вважає безпрецедентним кроком умови для підписання угоди про асоціацію з Україною з боку Євросоюзу. «Це певною мірою безпрецедентний крок — висувати умови підписання вже узгодженого і парафованого документа, — написав він у статті для «Дзеркала тижня». — Більше того — висувати умови щодо документа, який, з точки зору, наприклад, доступу на ринки на короткострокову перспективу значною мірою більш вигідний ЄС, ніж Україні, який окреслює перед нами значно більше зобов’язань, ніж із боку ЄС».

Але, попри це, за словами Хорошковського, угода про асоціацію — це більше, ніж просто вільна торгівля: «Це цивілізаційний вибір. Це точка неповернення в минуле. Це початок відліку шляху до європейської моделі правової демократичної соціальної держави». Тому угода має бути підписана якнайшвидше».