Ой снігу, снігу білого насипала зима

11.12.2012
Ой снігу, снігу білого насипала зима

ДАІ закликає українських водiїв та пiшоходiв бути у найближчi днi пильними й обережними. Фото Юрiя САПОЖНІКОВА.

Гідрометцентр попереджає про погіршення погодних умов на най­ближчі три дні. Сьогодні по всій території країни очікуються пориви вітру до 15–22 метри за секунду. Крім того, синоптики передбачають сильні снігопади, заметілі, подекуди налипання мокрого снігу, ожеледицю по всій території України, крім півдня та Криму, де позначка термометра поки тримається вище нуля.

Температура повітря у Києві та області найближчі три дні буде близько нуля вдень та мiнус 2–5 уночі, вітер східний 7–10, можливі пориви 15–20 метрів за секунду, налипання мокрого снігу, ожеледиця.

У північних, центральних та східних областях — хмарно, опади у вигляді снігу та мокрого снігу, температура вдень +2 — –2, вночі 2–6 градусів морозу. Вітер 7–12 метрів за секунду зi шквальними поривами.

У південних областях та в Криму денна температура повітря порівняно висока — 5–10 градусів тепла, вночі можливі приморозки –2...+2 градуси. Із 13 грудня денна температура на півдні почне знижуватися до 2–5 градусів тепла.

На заході України та у Карпатах — 2–7 градусів морозу вдень та 5–10 зі знаком «мінус» уночі. Циклон, який несе сильні снігопади, йде в Україну з Європи, тож сьогодні–завтра «замете» східні та центральні області, а 12–13 грудня атмосферний фронт переміститься на схід та південь.

Згідно з довгостроковими прогнозами Гідрометцентру, сильні морози (до мiнус 12–15 вдень та до мiнус 18 уночі) можуть початися після 16—20 грудня. Проте протривають вони не довго, і вже на новорічні свята нас очікує «нелюба» нульова температура. Опадів наприкінці грудня не передбачається.

Народні синоптики прогнозують, що цього року зима триватиме довго. Холодним буде не лише березень, а й травень, а потім настане надзвичайно спекотне літо. Інтенсивне випаровування водних мас може спровокувати появу нових смерчів та ураганів. На щастя, ці природні явища трапляються на території нашої країни вкрай рідко.

А поки що у найближчі дні ДАІ радить водіям бути дуже обережними на дорогах. «Багато водіїв, на жаль, не розуміють, що коли шини потрапляють на замерзлу ділянку дороги, зчеплення автомобіля з трасою відразу знижується в 4–5 разів. За таких умов гальмівний шлях збільшується в кілька разів, і швидка зупинка транспортного засобу практично неможлива. Такі дорожні умови вимагають від водіїв та пішоходів підвищеної уваги до власної безпеки та бездоганного дотримання Правил дорожнього руху», — коментують ситуацію в Державтоінспекції.

ДАІ рекомендує водіям в умовах ожеледиці не робити різких рухів кермом та гальмами. Різке гальмування може призвести до блокування коліс, що, у свою чергу, збільшить гальмівний шлях та зменшить керованість авто. Бажано зберігати сталу невисоку швидкість, уникати обгонів та випереджень на слизькій дорозі. Під час руху з гори ДАІ радить не вижимати зчеплення, а під час в’їзду на гірку — вибрати одну передачу, на якій можна буде проїхати весь шлях, не перемикаючи для того, щоб уникнути небажаного скочування та ковзання. Автоінспекція також рекомендує бути особливо пильними під час руху на мостах та естакадах (де дорога промерзає найшвидше і найдовше розмерзається), а також у місцях скупчення людей, на пішохідних переходах та поблизу дитячих закладів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>