Чуйне серце бурштинового ангела

06.12.2012
Асоціація благодійників України заснувала національний конкурс «Благодійна Україна», аби відзначити найкращих благодійників та соціальні ініціативи. За словами організаторів, він є некомерційним проектом і має сприяти розвитку благодійності. Новий конкурс створений на основі щорічного соціального змагання «Благодійник року», однак є більш масштабним, ніж його попередник.

«Цей конкурс є унікальним і єдиним у царині благодійності. Його місія — не лише визначення найкращих благодійників, а й підвищення ефективності роботи благодійних фондів, зробити її системною, розвиток благодійництва та його популяризація. Новий проект є логічним продовженням «Благодійника року», за 5 років діяльності якого було розглянуто більш як 600 проектів», — зауважив президент Асоціації благодійників України, голова оргкомітету конкурсу Олександр Максимчук.

Організатори повідомили, що учасниками конкурсу можуть стати всі, хто надавав благодійну допомогу для вирішення актуальних суспільних проблем протягом цього року (крім політиків, держ­службовців та представників місцевого самоврядування). Уже розпочався прийом заявок, який триватиме до 20 лютого. Оцінюватиме учасників конкурсна комісія, яку очолює відома рестораторка, президент Благодійного фонду анімалотерапії Маргарита Січкар. «У мене немає довіри до багатьох благодійних конкурсів, які проводяться в Україні. На більшості з них прийнято робити бізнес. «Благодійна Україна» є єдиним конкурсом в Україні, який працює чесно та відкрито. Це своєрідна мотиваційна програма. З іншого боку, переможець готовий ділитися досвідом iз тими, хто йде подібним шляхом. Після конкурсу можна видати брошуру, де буде відображено досвід благодійників», — зауважила пані Січкар.

Відома благодійниця розповіла, що здебільшого під час виборчих кампаній кількість благодійних фондів зростає майже на 20 відсотків. «Їх створюють задля піару. Декілька років поспіль журі ігнорувало участь у благодійних конкурсах фондів відомих політиків, які подавали заявки по всіх номінаціях», — нарікає пані Січкар.

Найчастіше українські благодійники допомагають малечі — у цілому майже 70 відсотків соціальних проектів благодійників присвячені проблемам охорони здоров’я дітей. Також досить активними є молодіжні організації, які допомагають дитбудинкам та інтернатам, кажуть представники Асоціації благодійників України.

До наглядової ради конкурсу входять українські артисти Марія Бурмака та Анжеліка Рудницька, видавець Іван Малкович та письменниця Оксана Забужко. Очолює керівний орган конкурсу заслужений артист України, лідер гурту «Мандри» Сергій Фоменко на прізвисько Фома. Половина проведеного в інтернаті дитинства допомогла співаку зсередини вивчити соціальні проблеми дітей. «Ідея благодійності насправді дуже актуальна в Україні. Це стосується і дитячих проблем, і проблем здоров’я, і соціальної адаптації. Зокрема, нещодавно брав участь у акції — збирали кошти, аби побудувати водопровід у дитбудинку під Києвом, де живе 70 дітей віком до 4 років. Був концерт та аукціон. Завдяки благодійникам зібрали потрібну суму. Це — практична частина благодійності, а презентаційна — це те, що відомі люди своїм прикладом популяризують благодійність у суспільстві», — розповів Фома.

Символом конкурсу «Благодійна Україна» та нагородою для переможців є бурштинова статуетка у вигляді ангела. За словами організаторів, цей образ є в усіх релігіях і саме він асоціюється з допомогою. Найкращі благодійники України будуть визначені до 10 березня наступного року.