Стабілізець-2013

05.12.2012
Стабілізець-2013

Попередньо планувалося, що вчорашнє засідання парламенту буде останнім у цьому скликанні. Однак напередодні ввечері відставлений уряд Азарова таки вніс до Верховної Ради проект державного бюджету на 2013 рік. Надто вже влада хоче вирішити важливі фінансові питання в цій ВР, де є гарантована більшість. Тож учора 239 кнопок було натиснуто за те, щоб голосування за проект закону про держ­бюджет–2013 у цілому відбулося в четвер, 6 грудня. Сьогодні ж — єдиний день на ознайомлення нардепів із цим контраверсійним документом, у якому є багато «близьких до тіла» позицій, але, скажімо, зовсім не передбачено витрат на будівництво житла для військовослужбовців, і не лише цього.

 

Уряду немає — бюджет є

Представляти проект держбюджету доручили заступнику міністра фінансів Анатолію Мярковському. Саме він підміняв шефа Юрія Колобова, одного із «Сім’ї».

За словами Мярковського, уряд розробив два сценарії економічного розвитку — оптимістичний та кризовий. За основу взяли перший.

Отже, Кабмін пропонує граничний обсяг дефіциту бюджету в розмірі 50,4 млрд. грн. Це 3,2% прогнозованого номінального ВВП обсягом 1,576 трлн. грн.

Уряд передбачає у 2013 році доходи держбюджету в сумі 361,5 млрд., а видатки — на рівні 410,7 млрд. грн.

Повернення кредитів плануються в сумі 12,1 млрд., а надання кредитів із держбюджету — 13,4 млрд.

«Реальне зростання соціальних стандартів — нуль»

Опозиція і комуністи під цим підписуватися не хочуть. Кажуть, що такий проект невиправний, тому й поправок до нього не вноситимуть, і вимагають, щоб новий закон про держбюджет розглядав уже новий парламент за новою методикою. «Реальне зростання соціальних стандартів — нуль», — констатував голова ОО «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Річ у тім, що при прогнозованому зростанні соціальних виплат на 6% інфляція передбачається на тому ж рівні — 6%.

«Уряд «заморожує» усі соціальні статті. У 2013 році закони про соціальний захист «чорнобильців», пенсійне забезпечення, забезпечення осіб, звільнених з військової служби, захист ветеранів праці та громадян похилого віку, на підставі яких здійснюються соціальні виплати пільговикам, застосовуються в порядку і розмірах, визначених не законами України, а встановлених Кабінетом Міністрів, виходячи з наявних ресурсів — як уряд захотів, так і не заплатив», — каже Яценюк.

«У документі не проглядається ніяка економічна стратегія. Це бюджет, спрямований на перерозподіл валового продукту на користь олігархічних кланів, — зазначив у коментарі «УМ» «НУНСівець» Іван Заєць. — Замість того, щоб підживити економічну свободу, взято курс на монопольні структури — збільшення видатків на прокуратуру, державну судову адміністрацію, на органи МВС й СБУ. Немає грошей на розвиток фермерства, одноосібних господарств, духовно–культурне відродження, освіту. Це засвідчує, що уряд і Президент збанкрутували».

Як пояснив пан Заєць, документ, який депутати отримали вчора, має дуже загальний вигляд. «Побачити справжні потоки грошей, канали видатків практично неможливо, — каже заступник голови УНП. — Сьогоднішній день дається, щоб сторгуватися з депутатами. Хтось отримає гроші на свою фірму, хтось на депутатську діяльність, і вже в четвер бюджет буде проголосований із порушенням усіх термінів і регламенту».

«За останні п’ять років було лише два бюджетні проекти, які приймалися без порушень, — у 2011 і 2012 роках, — парирує в коментарі «УМ» голова Комітету з питань бюджету «литвинівець» Валерій Баранов. — На жаль, цього разу знову маємо суттєві порушення щодо регламенту. Дійсно, відпрацювати всі поправки за один день практично не можливо, але ми встигнемо все». За словами члена правлячої коаліції, «будь–яка опозиція вимагає збільшення видатків і більш нічого, а це шлях в нікуди, в розвал держави».

«У цьому бюджеті наступив повний «стабілізець»

«Стабільність подолано, руїну досягнуто, — заявив з трибуни БЮТівець Андрій Павловський. — Уперше за 20 років соціальні стандарти не змінюватимуться протягом року — як їх призначать з 1 січня, так по 1 грудня вони не змінюватимуться, не зважаючи на інфляцію і зростання цін. Долар, обіцяють економісти, буде 1 до 12».

Павловський також звернув увагу, що держбюджет фактично призупиняє дію 13 законів про соціальний захист «афганців», «чорнобильців», дітей війни, лікарів, учителів, шахтарів. «У цьому бюджеті наступив повний «стабілізець». Соціальні ініціативи, про які «Регіони» говорили перед виборами, пішли коту під хвіст», — констатував опозиціонер.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Робоча група з підготовки першого засідання нової Верховної Ради, яку бойкотують опозиціонери, надала журналістам попередньо затверджений план розсадки депутатів у сесійній залі. Згідно із запропонованою схемою, практично всі місця навколо трибуни займе Партія регіонів. Тобто «регіонали» зможуть блокувати доступ опозиції до президії.

Фракція комуністів сидітиме там, де й зараз, — по ліву руку від президії. Із правого боку вузьким клином до передніх рядів підходить сектор «УДАРу» (частина місць нинішньої фракції «НУНС»). «Батьківщину» хочуть посадити там, де й зараз — правіше від центру, але без доступу до «партеру». А от «свободівців», від яких очікують найбільшої активності в суперечках, садять аж на «гальорці» правого сектору.

 

У ДЕНЬ ВІДСТАВКИ

Проект держбюджету — нелегітимний?

Звістка про подання проекту держбюджету–2013 до Верховної Ради з’явилася позавчора після сьомої вечора. О якій саме годині уряд затвердив проект? Це має суттєве значення, адже того ж дня об 11–й ранку побачив світ указ Президента Януковича про відставку Прем’єра Миколи Азарова та, відповідно, всього Кабміну. Опозиція звертає увагу на законодавчу норму: відставлений уряд не має права подавати проект державного бюджету до ВР, а отже, це має зробити вже новий Кабінет Міністрів.

«Я з цього приводу мав консультації, розмовляв з урядом, зачитував цю статтю [Регламенту Верховної Ради, яка забороняє після відставки уряду подавати проект держбюджету], — визнає Голова ВР Володимир Литвин. — Але позиція Кабінету Міністрів полягає в тому, що вони подали проект держбюджету до відставки уряду. Я з цього приводу мав розмову і з юристами. Однозначного трактування з цього приводу немає».

«Кабінет Міністрів розглянув проект закону про держбюджет на засіданні 3 грудня 2012 року о 10:00. Після обговорення законопроект був схвалений урядом у цілому — до оприлюднення указу Президента щодо відставки діючого уряду, — йдеться у повідомленні прес–служби КМ із цього приводу. — Тому будь–які спекуляції щодо легітимності прийнятого законопроекту не мають ніякого сенсу.