Дітям «пророка» школа не потрібна?

05.12.2012

Шевченківський районний суд Чернівців днями виніс вирок родині Глинських за недотримання Конституції України. Два роки позбавлення волі мали б отримати багатодітні батьки за те, що десятеро дітей із дванадцяти не відвідують школу. І жодного дня не відвідували! Щоправда, вирок вступить у силу, якщо впродовж року батьки не переглянуть свої погляди і не відправлять дітей до школи.

Ця родина вже давно під увагою соціальних служб. Ще в 1999 році голова родини Іван Глинський відмовився з релігійних міркувань брати ідентифікаційний код, вважаючи це знаком диявола. Згодом сім’я знову потрапила на сторінки газет, коли мати народжувала вдома чергову дитину. При пологах були присутні лише молодші діти. Від медичної допомоги ця родина також відмовляється. До речі, сім’я живе в одній кімнаті гуртожитку — загалом 14 осіб! Ніякої допомоги від держави вони отримувати не хочуть, ті продукти і гроші, які приносили благодійники та соціальні працівники, категорично не приймали. Діти шкільного віку жодного дня в школі не вчилися. Ніякі вмовляння та пропозиції віддати дітей на навчання глава родини не сприймав. Директор школи №12, куди мали б ходити діти з цієї родини, Альона Онофрей неодноразово порушувала питання щодо навчання молодших Глинських, натомість батьки були невблаганними. Тому вирішили, що до дітей ходитиме педагог зi школи.

На думку заступника директора школи з виховної роботи, діти охайно одягнуті, нагодовані, вчаться переважно по Біблії. Однолітки ж говорять про те, що діти з цієї родини вбрані абияк, брудні, ні з ким не спілкуються, у дворі не граються та й з ними ніхто не хоче дружити.

Начальник служби у справах дітей Чернівецької міської ради Валерій Гайсенюк каже, що сподівається на здоровий глузд батька цієї родини, бо вже одну дитину в них забрали. Щоправда, без позбавлення батьківських прав. Головний герой цієї історії — багатодітний Іван Глинський — переконаний, що чинить правильно, і взагалі вважає себе пророком на землі. Всім його дітям незабаром будуть введені «мікрочіпи, щоб врятуватись». Тому, швидше за все, рішення суду мало лякає сектанта. Він упевнений у своїй надзвичайній місії на землі. Дивує така поблажливість до подібних родин iз боку держави. Практично всі діти відстають у розвитку... Але поки що перевага на боці родини Глинських, зокрема «пророка» Івана. Його діти поріг школи не переступлять — він у цьому впевнений.