Зібрати заяви!

30.11.2012

Ціну передвиборчих гасел партії влади і «покращення життя вже сьогодні» першими відчули освітяни. За іронією долі, піонерами затягування пасків стали земляки очільників нинішньої влади — співробітники найбільшого на Донеччині ВНЗ — Національного технічного університету, в якому, до речі, свого часу викладав Прем’єр­міністр Микола Азаров.

У ДонНТУ немає грошей на оплату комунальних послуг, тож щоб не збанкрутувати, керівництво університету в добровільно­примусовому порядку пропонує викладачам та іншим співробітникам йти у відпустку на одинадцять днів за власний рахунок. «Я б із задоволенням пішла у відпустку за свій рахунок, але де той рахунок, яким можу скористатися, — розповіла у розпачі «УМ» співробітниця ДонНТУ Світлана, мати двох дітей, яка, звісно, побоялася називати своє прізвище. — Якби я мала зарплатню, приміром, 5 тисяч гривень, то із задоволенням відпочила і 20 днів. Але коли отримую мінімальну зарплату, якої ледве вистачає на оплату комунальних послуг, то відпустка за свій рахунок звучить як позбавлення останнього шматка хліба. Нас змушують писати заяви, будь­який спротив — стежка до звільнення. Профспілки мовчать, а в кого шукати допомоги?».

Звісно, більшість співробітників ВНЗ йти у відпустку відмовляються, примушувати їх це зробити законних підстав немає, але, оскільки у міністерстві «тиснуть», адміністрація з незгодними особливо церемонитися не буде. До рук журналістів потрапила роздруківка електронного листа в.о. декана одного з факультетів ДонНТУ Струліна завідувачам кафедр. У листi коротко змальовано економічний стан університету і натяк на те, що в подібному становищі опинилися й інші виші країни, а значить, проблема глобальна. Ось текст цього листа: «Шановні зав. кафедрами. Вчора, 20.11.2012 р., ректор на нараді ПЕРЕКОНЛИВО просив Вас пояснити своїм співробітникам про необхідність цієї вимушеної норми — відпустки без збереження заробітної плати на одинадцять днів. На цей період буде вимкнута електроенергія і тепло. Тільки у такому випадку наш виш зможе заплатити в цьому році за комунальні послуги та виплатити зарплату в повному обсязі. КПІ та інші виші України пройшли через це ще весною (місяць відпустки без оплати. — Авт.). Наш виш тримався доти, поки це було можливо. Завідувачам кафедр і начальнику ВЦ необхідно зібрати заяви з усіх співробітників (...) та передати в деканат. А також передати в деканат список співробітників кафедр iз вказівкою причини відмови написання заяви».

Тож латання бюджету недолугих чиновників знову відбувається за рахунок прямого грабунку народу владою. Як стало відомо «УМ», з демографічних причин виш набрав у 1,5 раза менше студентів­контрактників, ніж торік, і наразі склалася ситуація, що адміністрація не в змозі оплатити комунальні послуги. Оскільки з бюджету Міносвіти на потреби національного університету не виділено жодної копійки, освітяни просять комунальників відстрочити дату платежу за світло й тепло до січня, коли виш отримає гроші від студентів­контрактників за друге півріччя.