Литвин. Ім’я йому — «Регіон»

23.11.2012

Скандалом обернулося вчора перше засідання робочої групи, яка готує проекти «стартових» постанов першої сесії Верховної Ради VII скликання і. Члени «Батьківщини», «УДАРу» і «Свободи» вимагали затвердити першим питанням порядку денного нової сесії проект постанови про особисте голосування депутатів, що передбачено Конституцією. Але не змогли домовитися з опонентами від більшості.

Нинішня влада таки зібрала більшість у робочій групі: в умовах, коли БЮТ, «УДАР» і «Свобода» мають 12 представників, «Регіони» — так само 12, плюс на їхньому боці двоє комуністів і двоє делегатів від самовисуванців (Жванія й Калетнік). «Більшовики» наполягали спершу на обранні керівника групи — Володимира Литвина (ПР таки переманила його під свій прапор), потім пропонували затвердити загальні положення, а вже далі обговорювати програму подальших дій. Опозиція такий варіант відкинула і пішла із засідання після трьох годин безплідної дискусії. Без участі 12 висуванців меншості продовжувати засідання стало недоцільно.

«Регіонали» прийняли свій порядок денний без постанови про особисте голосування — як меблі нам там сидіти сенсу немає. Ми внесли пакет: голосуємо за ваше керівництво у підготовчій групі, а ви — за постанову про особисте голосування. Не хочуть — «піаніно» важливіше», — написав «Твіттері» представник ОО «Батьківщина» В’ячеслав Кириленко. У коментарі «УМ» він додав, що «поки більшість не схаменеться, ми не бачимо для себе можливості працювати у підготовчій групі парламенту, який хоче практикувати кнопкодавство, а не депутатську діяльність».

Інший БЮТівець Сергій Сас зазначив: «Мені важко згадати хоч один законопроект за останній рік, який приймався би з дотриманням Регламенту. А це однозначно веде до загибелі парламентаризму як такого. Тоді й не треба буде обирати нікого, витрачати час, а просто зібрати півсотні законів, прийняти їх враз — і не морочити людям голову про дотримання Конституції. Якщо ж ми хочемо утвердити парламент як єдиний законодавчий орган, потрібна політична воля на дотримання процедури».

Як розповів «УМ» пан Сас, він готує рекомендації для створення спецкомісії щодо підготовки змін до Кримінального кодексу й закону про Регламент ВР, зокрема що стосується особистого голосування.

 

РОЗПОДІЛ

За повідомленням прес–служби Верховної Ради, до складу підготовчої депутатської групи увійшли:

від Партії регіонів — Микола Азаров, Володимир Литвин, Андрій Клюєв, Сергій Тігіпко, Олександр Єфремов, Олександр Лавринович, Володимир Рибак, Юрій Воропаєв, Валерій Писаренко, Володимир Макеєнко, Сергій Ківалов, Євген Геллер;

від ВО «Батьківщина» — Андрій Кожем’якін, Микола Мартиненко, Сергій Сас, Руслан Князевич, В’ячеслав Кириленко, Борис Тарасюк, Іван Кириленко;

від партії «УДАР» — Віталій Ковальчук, Валерій Карпунцов, Володимир Куренний;

від ВО «Свобода» — Руслан Кошулинський, Андрій Мохник;

від Компартії — Адам Мартинюк, Валентин Матвєєв;

від позафракційних — Давид Жванія, Григорій Калетнік.