Перевибори чи переголосування?

22.11.2012

Позавчора, всупереч очікуванням, Верховна Рада не ухвалювала рішення щодо перевиборів у п’яти «спірних» мажоритарних округах, щодо яких не було визначено результати голосування (тобто ЦВК не схотіла їх визначати — вочевидь не без підказки з вулиці Банкової). Нагадаємо, йдеться про ОВК № 94 в Обухові, Київська область (щодо нього Вищий адміністративний суд відмовив «Батьківщині» у задоволенні позову, яким опозиціонери оскаржували дії ЦВК, й остаточно перекреслив волевиявлення громадян на 27 дільницях), № 132 — Первомайськ, Миколаївська область, № 194 та № 197, Черкаська область, та № 223 — Київ, Шевченківський район.

У парламенті зареєстровано загалом чотири законопроекти щодо перевиборів у цих округах. Один — від Партії регіонів (за авторством Олександра Козуба), три — від опозиції (Юрія Одарченка, Юрія Кармазіна, Володимира Яворівського).

На всіх округах ситуації різні, але здебільшого йдеться лише про ступінь нахабства, із яким ставленики влади відібрали заслужені перемоги в кандидатів від опозиції. Якщо в Києві ЦВК зафіксувала «пат» у суперечці Пилипишина й «свободівця» Левченка за якісь дві–три сотні голосів, то в Черкасах БЮТівець Булатецький випереджав Жуковську аж на 12 тисяч.

Рішення щодо перевиборів не спиралося на чіткі норми чинного закону і стало свого роду прецедентом (якщо не рахувати ситуації 2004 року). Центрвиборчком зрештою переклав відповідальність за вирішення проблеми п’яти округів на Верховну Раду.

Законопроект «регіонала» Козуба — а саме він має найвищі шанси бути ухваленим, з огляду на приналежність його автора до владної більшості, — передбачає проведення повторних виборів на згаданих округах. Проектом пропонується внести зміни до чинного закону й передбачити включення в перелік підстав для проведення повторних ви­борів неможливість встановлення достовірних результатів виборів в округах (тобто те, що де–факто вже зробив Центрвиборчком за вказівкою згори). При цьому пропонується зберегти терміни проведення виборів, передбачені чинним законодавством. Козуб пропонує визначити, що повторні вибори в мажоритарних округах призначаються не пізніше 30 днів після прийняття ЦВК рішення про неможливість встановити достовірні результати.

У коментарі «УМ» автор законопроекту каже, що з фінансуванням перевиборів проблем не буде — у бюджеті, виділеному на виборчу кампанію, ще достатньо коштів.

В опозиції виключають голосування за такий варіант перевиборів. Натомість керівник столичної «Батьківщини» Юрій Одарченко пропонує не перевибори, а повторне голосування.

На думку Одарченка, повторне проведення всієї виборчої кампанії порушить виборчі права кандидатів–«фіналістів», яким доведеться конкурувати не лише між собою, а й із кандидатами, які програли вибори в інших округах чи за партсписками і вирішили висунути свої кандидатури у п’яти «вільних» ОВК. Тож справедливо було б «призначити саме переголосування за тих кандидатів, які набрали найбільшу або однакову кількість голосів», — зазначає пан Одарченко. Його законопроект містить також пропозицію повторного формування окружних комісій без участі представників партій, які не висували своїх кандидатів у відповідному окрузі.

«Центральна виборча комісія мала самостійно встановити результати виборів по п’яти проблемних округах, бо інакше вона порушує закон, — каже в коментарі народний депутат Сергій Сас із «Батьківщини». — Цей законопроект (Козуба) не вирішує жодних питань. Це спроба полатати те, що полатати не можна. Оскільки ЦВК постановила, що неможе визначити результати ви­борів, то в мене як юриста у зв’язку з цим виникає питання: чому не можна і хто ж у тому винен? Якщо хтось заважав — значить, він порушував закон. Хто буде нести відповідальність за те, що не можна встановити результати?»

«Замість перевибо­рів треба звільнити весь склад ЦВК, яка прийняла політичне, а не правове рішення», — заявив Юрій Кармазін, коментуючи ситуацію для «УМ» (у нього, до речі, свої рахунки з Центрвиборчкомом, адже лідера Партії захисників Вітчизни не допустили на вибори–2012 «під надуманими приводами неправильно заповнених заяв»). «Посади і членство в ОВК отримали фактично члени «технічних» партій. За нашими даними, партія влади набрала не більше 12–13%, все інше притягнуто за вуха. Ці п’ять округів — лише димова завіса. Масові фальсифікації були по всій країні. І те, що всі погодилися на перевибори, — це такий собі політичний хабар. Тож спершу потрібно відправити у відставку ЦВК, потім — провести нові призначення членів комісій, і вже після того провести нормальні, законні вибори, легітимні в очах суспільства, яким люди повірили б. Бо інакше наші органи влади не вважатимуться легітимними».

Загалом, експерти скептично ставляться до можливості підтримання більшістю законопроектів опозиції. З високим ступенем імовірності можна припускати, що «Регіони» затверджуватимуть проект Козуба — мабуть, із деякими поправками, і це станеться на, можливо, останньому засіданні ВР VI скликання 4 грудня.

 

З ПЕРШИХ ВУСТ

«Ми подамо до Європейського суду з прав людини позови щодо всіх округів, де Партія регіонів разом із ЦВК відмовилась встановлювати законне волевиявлення українців, — заявив у вівторок з трибуни ВР перший номер списку ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк. — Українська опозиція категорично заперечує перевибори на тих округах, де ЦВК разом із ПР відмовилась встановлювати результати голосування».

«Мотивація «Регіонів» тільки одна: там, де вони програли вибори, вони будуть влаштовувати перевибори до того моменту, доки через сфальшовані протоколи не будуть встановлені результати ви­борів на користь Партії регіонів», — вважає Яценюк.