Почім вівці для отари

21.11.2012
Почім вівці для отари

Щоб Михайло Чечетов так само легко диригував голосуваннями i в парламентi наступного скликання, «регiоналам» потрiбно зiбрати стiйку бiльшiсть. Фото Юрiя САПОЖНІКОВА.

Зі створенням стійкої більшості в новій Верховній Раді в Партії регіонів виникла заминка. Хоча нинішнє законодавство не перед­бачає потреби формування коаліції і тим більше призначення цією коаліцією Кабміну, «регіонали» — як люди конкретні й передбачливі — прагнуть убезпечитися від можливих ексцесів та заздалегідь зцементувати капітальну більшість. В умовах, коли ПР має 185 власних нардепів та близько 40 так чи інакше прихильних до влади самовисуванців, вимальовуються два напрями зміцнення позицій: 1) купівля «тушок» з інших фракцій і партій; 2) придбання «гуртом» цілої фракції КПУ. І те, й інше «Регіони» вже успішно реалізовували у ВР VI скликання. Тож маємо своєрідне «дежа вю».

 

Апетити КПУ і жорстка гра з комуністами

Щойно дізнавшись про результати виборів, експерти, і не лише вони, підійшли до справи дещо спрощено і просто приплюсували до кількості нардепів «Регіонів» число мандатів Компартії — мовляв, куди ж їм подітися з підводного човна. Але, схоже, комуністи вважають свою акцію якщо не золотою, то срібною, і вирішили поторгуватися. За даними джерел «УМ», ціна, яку озвучив лідер кампанії із «повернення країни народу», — 350 мільйонів. Звісно, не гривень. Плюс низка важливих посад у виконавчій владі — окрім митниці, яку й так очолює креатура «червоних» і звідки черпалися основні кошти на вибори.

Апетити КПУ спантеличили партію влади, і вона вирішила показати комуністам, що може обійтися й без них. А заодно — провчити. Тож позавчора Президент Віктор Янукович завізував проголосовані його соратниками у парламенті зміни до Закону «Про Регламент Верховної Ради України».

Цей законопроект № 5474–VI (автор — «регіонал» Володимир Макєєнко, голова Комітету ВР з питань регламенту) було ухвалено 247 голосами під шумок пост­виборчих баталій, і лише тепер відкривається цинічна суть додаткових норм, що може випливати зі змін, внесених до парламентського стутуту.

Частина перша статті 58 тепер передбачає: «Депутатські фракції формуються із числа народних депутатів, обраних за виборчими списками політичних партій та народних депутатів, які були висунуті політичною партією в одномандатних округах».

Першим на загрозу для КПУ звернув увагу Голова ВР, про що сповістив позавчора у «Фейсбуці» один із лідерів об’єднаної опозиції Анатолій Гриценко: «У новому парламенті фракції КПУ — не буде! Про це сьогодні заявив Литвин на погоджувальній раді. Бо так написано в Законі про Регламент ВР... Так, досить несподівано для Симоненка, «регіонали» розправилися зі своїми союзниками–комуністами. Чи Янукович тільки хоче полякати вождя КПУ, зробити комуністів більш слухняними і менш жадібними до «жирних» посад у владі, на зразок митниці або Фонду держмайна?» (кінець цитати Гриценка).

За згадані зміни до Регламенту 6 листопада проголосувала фракція Компартії в повному складі. Іронія долі: якби не 25 голосів КПУ, цей закон не було б ухвалено. А так — «Регіони» знайшли ще один запобіжник для надто вільної поведінки комуністів у парламенті.

Як загнуздати самовисуванців

Ще кілька новацій Регламенту ВР стосуються посилення дисципліни серед провладної більшості.

Так, тепер «рішення щодо кандидатур на посаду Голови Верховної Ради України приймається шляхом відкритого поіменного голосування» (із відкликанням — та сама ситуація). Тобто тепер усі, хто не схоче голосувати за пропонованого владою спікера, будуть на олівці у відповідних органів.

І ще — нове в регламенті: «Позафракційні народні депутати можуть входити до складу депутатських фракцій або об’єднуватися у депутатську групу народних депутатів... Кількість осіб у депутатській групі не може бути меншою, ніж кількість осіб у найменшій фракції, що сформована протягом першої сесії».

Це вже шори для позапартійних, самовисуванців та інших волелюбних мажоритарників. За старою нормою Регламенту, створити групу на правах фракції могли навіть 14 депутатів. Згадаймо, скільки було таких міні–утворень в останній ВР, обраній за мажоритарно–пропорційною системою (2002—2006 років). А тепер «Регіони» подбали, аби позафракційні якщо й створюватимуть окремі групи, то не менші, ніж фракція КПУ — тобто як мінімум із 32 членів.

Самовисуванців та представників «інших» партій у нинішній Раді всього 50. Більшість із них — люди з бізнесом. У позафракційному статусі вони не отримають усіх вигод, що може отримати парламентарій, а також відповідного захисту. Тож «незалежним» тонко так натякають, що доведеться приєднуватися до Партії регіонів.

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

Азаров залишиться на уряді, Табачника повернуть у Раду?

Керівництво Партії регіонів визначається, кого зі своїх кандидатів, обраних у парламент, таки перевести на законодавчу роботу, а кого залишити в уряді. Позавчора Прем’єр–міністр Микола Азаров подав Президенту Віктору Януковичу подання про звільнення міністрів, обраних депутатами. Ці люди продовжать виконувати свої обов’язки, поки глава держави не вирішить їх подальшу долю, передає слова Азарова сайт «Дзеркало тижня».

У поданому списку, крім самого Миколи Азарова (№1 у списку Партії регіонів), також присутні віце–прем’єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко (№3), віце–прем’єр, міністр інфраструктури Борис Колесніков (№8), міністр освіти й науки Дмитро Табачник (№11), міністр юстиції Олександр Лавринович (№12, один з імовірних кандидатів на пост спікера), міністр ЖКГ Анатолій Близнюк (№15).

Що стосується обраних по мажоритарних округах міністра економічного розвитку і торгівлі Петра Порошенка (округ №12, Вінницька область) і міністра з надзвичайних ситуацій Віктора Балоги (округ №69, Закарпатська область), то вони повинні особисто написати заяви про своє звільнення. Ці двоє майже стовідсотково пере­йдуть у парламент і формуватимуть там власні групи впливу.

У разі, якщо Президент прийме відставку глави уряду, то, згідно зі статтею 115 Конституції, це спричинить відставку всього Кабміну. Тому, за даними «УМ», Янукович на найближчий час збереже Азарова на посаді — ще й для того, щоб і надалі мати своєрідний «громовідвід», а також для урівноваження двох груп впливу в середовищі Партії регіонів — «клюєвської» та «фірташівської» (Азаров не належить до жодної з них).

Аби прийняти присягу народного депутата, міністри повинні залишити свої посади в Кабінеті Міністрів, надавши в ЦВК до 3 грудня відповідні документи. Конституція забороняє суміщення посад у парламенті й уряді. Тож, користуючись цією нормою, Янукович вочевидь проведе певні перестановки в уряду. Зокрема, давно напрошується звільнення з Міносвіти одіозного Табачника.