«Найбільший порушник — держава»

20.11.2012

Ініційовані партією влади відеокамери на виборчих дільницях не зменшили кількість порушень на виборах — хоча саме для цього встановлювалися — а лише відлякали громадян. Такого висновку дійшли організатори проекту «Майдан–моніторинг», який здійснювався за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» під час парламентських виборів.

Відповідно до гасла «Дізнався про порушення — розкажи про нього всім!», волонтери з усіх регіонів створювали так звану «Інтерактивну карту порушень виборчого законодавства». Загалом на ній було враховано 1632 скарги — при тому що, як зазначає координатор проекту Віктор Гарбар, за весь час «Майдан–моніторинг» отримав і опрацював 7062 повідомлень.

Щодо видів порушень, то найчастіше фіксували підкуп виборців та збої в роботі комісій. Якщо оцінювати карту в розрізі географії, то найбільше скарг надійшло з Києва, Харкова, Одеси, Донецька, Дніпропетровська та Херсона. А загалом порушеннями відзначився 421 населений пункт України.

Як відомо, явка на цьогорічних виборах була найменшою за всю історію незалежної України — 58% виборців. Як зазначив експерт проекту, кандидат психологічних наук Віктор Пушкар, «певний відсоток виборців, а за нашими припущенням це 5–7%, налякало відеоспостереження на дільницях, оскільки не всі громадяни вірили в те, що камера не відстежує кабінку для голосування. А на близько 20% виборчих дільниць взагалі не було обов’язкових оголошень: «В кабінках для голосування відеоспостереження не ведеться».

При цьому соціальний психолог Пушкар зробив висновок, що кандидатів, які розраховували на підкуп, суспільство почало засуджувати. Зокрема, Київ показав, що в такого кандидата може виграти навіть відносно мало відома територіальній громаді людина.

Також експерти зазначили, що нечесність виборчих перегонів зумовило і недосконале виборче законодавство. Не обійшлося й без незаконних дій або бездіяльності ЦВК, кількох ОВК та багатьох ДВК, втручання у виборчий процес iз боку представників влади та, зокрема, МВС. Пан Пушкар згадав проблемний 223–й округ у Києві, де підрахунок голосів за мажоритарників був, м’яко кажучи, «специфічним»: у СІЗО за кандидата від влади Віктора Пилипишина проголосував утричі більший відсоток, ніж на інших виборчих дільницях.

«Найбільшим порушником на цих виборах стала держава, — констатував правовий експерт проекту «Майдан–моніторинг», кандидат юридичних наук Олександр Северин. — Відтак потрібно дивитися вперед і зуміти проаналізувати все, що відбулося, адже в 2015 році нас чекатиме ще одне випробування (президентські вибори). Не пройшовши його, можна залишитися біля розбитого корита».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Розв’язка в окрузі №184

Позавчора Вищий адміністративний суд залишив у силі рішення ЦВК щодо одномандатного виборчого округу №184 (Нова Каховка Херсонської обл.), де переможцем визнано «регіонала» Миколу Дмитрука. Позов подавав конкурент Дмитрука, самовисуванець Іван Винник. Саме він отримав на 117 голосів більше згідно з протоколами з мокрими печатками. Але після впливу зовні Дмитрук посів перше місце з перевагою у 22 бюлетені. Про перевибори в цьому окрузі не йдеться.

«Я вважаю, що суд прийняв заангажоване й продиктоване владою рішення, — цитує Винника «Дзеркало тижня». — У своїй постанові суд не врахував як докази ні оригінали протоколів ДВК, ні окремі думки шести членів ЦВК, у тому числі голови ЦВК Володимира Шаповала, які вказали на факти маніпуляції з результатами виборів у 184–му окрузі. Шляхом фальсифікацій у нас украли депутатський мандат. Я звертатимусь до Європейського суду з прав людини».