Нектари — не тільки сік

15.11.2012
Нектари — не тільки сік

Мультифруктові нектари корисніші за фарбовану воду з консервантами. Фото з сайту blogspot.com.

Усі добре знають, що у магазинних соках більше фруктової складової, ніж води. Втім якщо вибирати між штучно зафарбованою й ароматизованою водою, то перевагу краще віддати саме нек­тарам — напоям із відчутною часткою соку натурального чи концентрованого або пюре. Які з них найкращі — можна дізнатися з дослідження семи мультифруктових нектарів, що провели спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест».

Існує спеціальний державний стандарт, який описує, що таке нектар. Це рідкий продукт, який отримують у результаті змішування соку натурального, і (або) соку концентрованого, і (або) пюре, і (або) пюре концентрованого зі спеціально підготовленою питною водою, і (або) цукром, цукровим сиропом або навіть медом. «Чаклуючи» над виробництвом нектарів, за бажанням, виробники можуть відновлювати аромат фруктів: повертати натуральні ароматизатори, які у процесі концентрації зникли. Втім ні фарбників, ні хімічних консервантів у нектари, як і в соки, додавати не дозволено.

Для так званих мононектарів — де соло виступає один–єдиний фрукт — чітко визначено частку фруктового складника. Для мультифруктових нектарів норм щодо фруктових інгредієнтів немає. Але виробники цей показник вказують, «заманюючи» споживачів процентами фруктової складової.

Якщо дослідити упаковки мультифруктових нектарів, можна зробити вис­новок, що не всі чітким і помітним написом поспішають відразу ж сповістити споживача, який саме перед ним напій. Скажімо, коли читаємо написи на упаковках фірм «Наш сік» — не відразу здогадуємося, що треба заглядати на бокову сторону коробки, щоб дізнатися, що це насправді нектар. Таку ідентифікаційну інформацію збоку треба шукати і тим, хто бере до рук мультифруктовий нектар «Берегівський». Не варто сліпо довіряти і розмаїттю фруктів на тарі, бо не все, що намальовано, можна знайти всередині.

У кожному конкретному випадку варто трактувати загальний напис «вітамінізований». У мультифруктовому «Садочку» це — один провітамін А, ß–каротин. По десять вітамінів — у нектарах Sandora та «Біола». У лабораторних умовах було визначено, що найбільше вітаміну С у нектарах «Біола» (9,93 мг у 100 г) та Sandora (4,75 мг у 100 г), найменше — у «Берегівському» та «Доброму» (по 1,29 мг у 100 г). До речі, стосовно ß–каротину, він є також і в напої Sandora. Це не лише провітамін, а й харчовий фарбник. Тобто напис на упаковці «без фарбників», коли є ß–каротин, не коректний.

На мультифруктових нектарах «Добрий» та «Біола» можна прочитати «100 % якості». Це твердження нелогічне. Бо не може ж бути 50 відсотків якості чи 80.

Якщо на упаковці є напис «без консервантів», це напівправда, якщо ви серед інгредієнтів знаходите лимонну кислоту. Бо вона не лише регулятор кислотності, а й консервант. Власне лимонна кислота — це харчова добавка, яка має свій номер у загальному списку Е. І виробники не вводять вас в оману тим, що не пишуть цю Е, бо мають право її позначати і просто назвою. Але для споживача, який не носить при собі величезного списку добавок, не тримає у голові всіх їхніх назв, напис «без Е» — заспокійливий.

Як для будь–якого продукту, для нектарів важливі дата виготовлення та термін зберігання. Але на пляшках, наприклад, мультифруктового нектару botaniQ, не багатьом вдасться їх розібрати. Бо нанесені вони насічками. А у вже згадуваного нектару «Берегівський» маркування зроблено світло–жовтим шрифтом на білому тлі — коли зір не 100–відсотковий, розібрати також дуже складно.

Непросто оцінювати смак мультифруктових нектарів, бо виробники поєднали в них немало складових. Між іншим, у списку складників завжди першим пишуть фрукт, якого найбільше. Стосовно якості всіх протестованих семи мультифруктових нектарів — «Садочок», «Наш сік», botaniQ, «Берегівський», «Біола», Sandora, «Добрий» — у спеціалістів Центру незалежних споживчих експертиз враження позитивні. Найдорожчий у тесті мультифруктовий нектар Sandora, середньої ціни — botaniQ, решта дешевші. Купуючи мультифруктові нектари, варто врахувати, що пакети «Наш сік» та «Садочок» виглядають як літрові, але насправді в них 950 мл нектару. Хоча у перерахунку ціни за літр вони все одно лишаються у категорії якісних і доступних.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>