Альфред Хічкок. Відреставрований дебют

Альфред Хічкок. Відреставрований дебют

15 листопада в Києві розпочинає роботу фестиваль «Нове Британське кіно». Форум, організаторами якого є Британська Рада в Україні разом з «Артхаус Трафік», зажив слави однієї з найбільш очікуваних кіноподій року, піклуючись про свій імідж та конкурентоздатність. Сьогодні ж до цього процесу фестиваль залучив самого Альфреда Хічкока. Під грифом «Спеціальна подія» «Нове Британське кіно» покаже відреставровану версію його першого фільму «Квартирант. Історія лондонського туману». Ця німа стрічка датована 1927 роком, і тут, як запевняють критики, Хічкок уперше заявив про свої козирі, які потім вибудувалися у фірмовий стиль автора — «теми смерті і фетишу, трюкових зйомок, рідкісного гумору та елегантної побудови кадру, насиченого відчуттям загрози». Сюжет «Квартиранта» написаний за романом Марі Беллок Лаундес, яка свого часу зацікавилася справою Джека Різника. Головну роль виконав Айвор Новело, з’являється у кадрі і сам Хічкок. До оновленої версії картини долучився відомий британський композитор та музикант Нітін Соуні, який написав до фільму нову партитуру. Музичний супровід «Квартиранта» звучить у виконанні Лондонського симфонічного оркестру.

Плачте, мешканці «Городка»

Плачте, мешканці «Городка»

Володар пишних вусів та невичерпного почуття гумору, народний артист Росії Ілля Олейников страждав від серцевої недуги майже півроку. Проте на екрані залишався усміхненим та бадьорим, а у комедійній телепрограмі «Городок» знімався навіть після втрати голосу. Було вирішено, що до одужання в «Городку» Олейников говоритиме «іншим голосом» — озвучував іншиий актор. Але одужати не вдалося…

Цур пек

Цур пек

Колиска прадавнього українства у романі «Відьма в Царгороді» Сімони Вілар змальована на диво достовірно, тобто не за традиційним ученням про джерело християнства, що вигартувалося внаслідок вольового рішення тодішньої влади, яка ніколи не була разом із народом (який, у свою чергу, завжди був заклопотаний більш важливими справами, аніж релігійна ідентифікація).

Всі статті рубрики