День виборiв, що розтягнувся на цiлий тиждень

02.11.2012
День виборiв, що розтягнувся на цiлий тиждень

«Хто це дивиться на мене iз портрета на стiнi?» У багатьох проблемних округах триває перерахунок голосiв. Президент Янукович вважає, що вибори вiдбулися демократично.

Щонайменше на 35 мажоритарних округах, де, за підрахунками ЦВК, перемогли провладні кандидати, насправді лідирують кандидати від опозиції або самовисуванці. Такі дані учора оприлюднив громадський рух «Спільна справа» за результатами власного паралельного підрахунку. За словами координатора руху Олександра Данилюка, йдеться про цілі області, де були перекручені результати волевиявлення, — Вінницьку, Волинську, Хмельницьку, Житомирську, Полтавську, Київську, Кіровоградську і Черкаську. Технології фальсифікації були аналогічними тим, які зараз спостерігаються у низцi округів Києва, — уточнення окружними комісіями протоколів дільничних виборчих комісій. Але організаційна слабкість опозиційних кандидатів і відсутність уваги ЗМІ не дозволили їм організувати належний контроль над перерахунком і протидіяти підміні даних.

Водночас запекла боротьба вчора ще тривала на низці проблемних округів Київщини, Черкащини, Вінниччини та у самій столиці. Характерні ознаки: на території виборчкомів чимало молодиків з «липовими» посвідченнями журналістів, спроби розкрити пачки з бюлетенями, локальні бійки або численні скарги до судів з вимогою визнати недійсними голосування на окремих дільницях. Деінде застосовувалися газові балончики або розливалися ліки. Переможені де–факто кандидати від влади не бажають визнавати цього де–юре, адже витратили чимало мільйонів на підкуп виборців протягом кампанії. Гречка не спрацювала, але грошові мішки готові витрачати ще більше (тепер уже на керівництво ОВК), аби тільки потрапити в парламент.

 

Черкащина

Найгарячіше вчора було в окрузі №197, що в Каневі, де зійшлися провладний нардеп Богдан Губський та опозиціонер від БЮТ Леонід Даценко. За всі ці дні там опрацювали лише трохи більше половини протоколів (півтори доби там не збиралася ОВК, а її керівництво десь зникло), а розрив між Губським та Даценком складав кілька сотень голосів. Одіозний землевласник Губський заперечує, що роботу ОВК паралізовано з його вини, і заявляє, що не відступиться. Натомість у БЮТ заявляють, що оголошення переможця зривають вже четверту добу через те, що з відривом у 5 тис. голосів тут переміг саме Даценко.

Вінниччина

Лише 82% протоколів оброблено на ОВК №11, де з малою перевагою поки лідирує представниця «Батьківщини» Наталя Солейко. Її опонент, екс–губернатор Олександр Домбровський вимагає перерахунку голосів. Окрiм цього, члени ОВК минулої ночі незаконно змінили голову через те, що та дозволила системному адміністратору вводити дані з дільниць, де перемогла Солейко. Потім невідомі порозривали коробки з багатьох дільниць, після чого викликали правоохоронців для слідчих дій.

Київ

ОВК №223 станом на вчора опрацювала лише 77% протоколів, але до вечора так і не розпочала роботу. Провладний висуванець Віктор Пилипишин до останнього бореться тут зі «свободівцем» Юрієм Левченком. Окремі керівники ОВК через вир пристрастей навіть не проти, щоб ЦВК перебрала на себе функції цього окружкому і визначила переможця, порахувавши голоси. Попередньої ночі тут нібито розпиляли сльозогінний газ невідомі братки, але міліція заперечує цей факт. Водночас партія «Свобода» вимагає від ЦВК змінити керівництво окружкому, яке свідомо затягувало процес оголошення переможця і не бажало вчора завершувати підрахунок.

На окрузі №215 секретар Київради Галина Герега передумала і не визнає своєї поразки від «свободівця» Андрія Іллєнка. Її представники не виключають звернення до суду, в «Свободі» ж обіцяють пікетувати будівельні гіпермаркети «Епіцентр», доки їхні власники (подружжя Герег) не збанкрутують. Так само не визнає своєї поразки від ударівця Віктора Чумака на окрузі №214 і попередник Гереги на посаді секретаря Олесь Довгий, який подав до суду вже 28 скарг про перерахунок.

Гаряче в ОВК №216, де оголошено про перемогу кандидата від «Батьківщини» Ксенії Ляпіної. Позаминулої ночі тут навіть вдарили по нирках нардепа Сергія Пашинського. За словами свідків, це нібито зробив один із членів комісії. Міліція отримала від постраждалого заяву. Сама ж Ляпіна учора звернулася із заявою про злочин до Генпрокуратури, вона вказала на факт фальсифікації протоколу однієї з ДВК на користь її опонента від влади Олександра Супруненка.

Майже всі протоколи станом на вчора було оброблено в окрузі №211 у Києві, де змагаються Сергій Терьохін та «регіонал» Ігор Лисов. Терьохін має перевагу в майже 4 %, але його опонент подає чисельні скарги до судів. Його представники сумнівної зовнішності часто влаштовували в окружкомі суперечки і скандали.

Київщина

В Ірпені прощається з парламентом місцевий одіозний ректор, нардеп–«регіонал» Петро Мельник. Якщо на початку він ще намагався чинити спротив і тиснути на ОВК №95, то після порад від керівництва ПР визнати свою поразку, «підняв руки». Станом на вчора Мельник скотився на третє місце, а на друге вийшов «ударівець» Олександр Юраков, якому також закидали спробу штурмувати ОВК силами невідомих молодиків. Але вчора і Юраков визнав власну поразку (при цьому відкликавши десятки власних скарг із суду) і привітав iз перемогою кандидата від БЮТ В’ячеслава Кутового.

Наближається до завершення підрахунок голосів на 94–му окрузі Київщини з центром в Обухові. Там лідирує представник «Батьківщини» Віктор Романюк, який опонує одіозній «регіоналці» Тетяні Засусі (перевага у 7 тис. голосів). Утім пані Засуха не здається і закидала суди позовами про визнання недійсними виборів на тих дільницях, де вона має менше голосів. Схема позовів стандартна: є постраждалий спостерігач, якому нібито відмовили у реєстрації на дільниці у день виборів. І хоча члени комісій кажуть, що цієї людини в очі не бачили, а від сили, яку він представляє, були інші спостерігачі, суди часто ухвалюють рішення на користь Засухи.