Наливайте мартіні з горілкою: Бонду — 50!

02.11.2012
Наливайте мартіні з горілкою: Бонду — 50!

«Доктор Ноу». Так починалася бондіана.

Сьогодні важко повірити у те, що в ролі найпершого Бонда («Доктор Ноу»,1962) ми могли б побачити не Шона Коннері, а якогось іншого актора. Річ у тім, що його кандидатуру категорично заперечував автор історії про найвідомішого спецагента Ян Флеммінг. «Він презирливо називав мене «водилою», — згадує Шон Коннері, — натякаючи на моє плебейське походження: мій батько був водієм вантажівки. А Флемінг вважав, що Бонд повинен бути не лише плейбоєм, а й аристократом». До честі актора, він тоді зовсім не образився i не став мовчки чекати, чи вдасться продюсерам переконати категоричного Яна: Шон вирішив, що має обов’язково отримати цю роль, і старанно репетирував «щиру посмішку та нахабну ходу впевненої у собі людини». Урешті–решт він таки примусив авторів картини повірити в себе. І, напевне, великою мірою визначив долю самої бондіани. Сьогодні «Доктор Ноу» входить до п’ятірки найпопулярніших стрічок про Бонда, а сцена, коли дівчина Спецагента 007 (Урсула Андрес) у білосніжному бікіні виходить на берег, є однією із найбільш упізнаваних у світовому кінематографі. (Її потім повторить Холлі Беррі, але вже в оранжевому купальнику).

За всю історію бондіани роль Бонда виконувало шість акторів (Шон Коннері, Джордж Лезенбі, Роджер Мур, Тімоті Далтон, Пірс Броснан та Деніел Крейг), а от подруг у нього було більше сорока. Це все тому, що Агент 007 вважав: дівчат має бути принаймні дві, одна — хороша, інша — погана. Український внесок у сагу про Бонда — це, звісно ж, уродженка Бердянська Ольга Куриленко, яка знімалася у «Кванті милосердя». Щоправда, відгуки критиків про цю роботу більш ніж стримані...

Існує ще один автор книг про Бонда — Чарлі Хігсон, якому правонаступники «Ян Флемінг паблікейшн» довірили написати про дитинство та юність Агента 007. «Гадаю, що Бонд відбиває наше уявлення про те, ким ми, англійці, хочемо бути, — говорить Хігсон. — Його образ — це наше послання світу про те, якими б ми хотіли постати в його очах: елегантним джентльменом iз прекрасними манерами, що знає, як перемогти зло і врятувати світ... Той факт, що відкриття Олімпійських ігор у Лондоні не обійшлося без ігрового епізоду, в якому Бонд зустрічається з королевою, говорить про те, що Агент 007 давно перетворився в Британії на національний символ, своєрідну ікону...»

Сьогодні, вітаючи найвідомішого суперагента світового кінематографа з півстолітнім ювілеєм, не зайве нагадати, що цей бравий мужчина іноді полюбляв перекинути келих мартіні з горілкою. Не зовсім звичайний коктейль як для мужчини, чи не так? Але ж і мужчину ми сьогодні вітаємо унікального. Безстрашного інтелектуала, мужнього героя і просто красеня, перед яким мліє вся жіноча половина планети...

 

АГЕНТ 007. ФАКТИ

• Кожна друга людина у світі бачила принаймні один фільм про Бонда.

• У різні часи пісні для фільмів про суперагента записували Пол Маккартні, Ненсі Сінатра та Луї Армстронг.

• Шон Коннері почав лисіти дуже рано, і у картинах про Бонда він грає у перуці.

• На роль Бонда у картині «Золоте око» продюсери кликали Мела Гібсона, але той відмовився.

• Ян Флемінг планував «убити» Джеймса Бонда ще після фільму «З Росії з любов’ю», але протести фанатів залишили героя живим.

• Бікіні Урсули Андрес iз фільму «Доктор Ноу» було продане у 2001 році на аукціонi за 61 з половиною тисячу доларів.

• У фільмі «Живи і дай померти» 46–річний Роджер Мур став найстарішим актором, який зіграв Джеймса Бонда.

• Саме читачі переконали Флемінга пересадити Агента 007 iз Bentley на Aston Martin — на авто цієї марки Бонд катається й досі.