Утомлений, але непереможний

02.11.2012
Утомлений, але непереможний

«Координати «Скайфолл». Історія продовжується.

Стильний смокінг та вишукана вечірня сукня — ось головні атрибути прем’єрного показу 23–го фільму про пригоди шпигуна Джеймса Бонда. Перед початком фільму журналістів та гостей розважали конкурсами, де розігрували шампанське, яке потім постійно будемо бачити на екрані. В кращих традиціях конспірації нас мали обшукати на виявлення засобів копіювання. Але при цьому одразу видали секретну інформацію на дисках, тому необхідність у пошуку матеріалу відпала. Тож усі присутні більше непокоїлись про те, де б сісти, оскільки зала була вщерть заповнена.

Початок фільму видався багатообіцяючим. Після неймовірної сцени погоні по даху турецького базару та карколомних стрибків iз моста на потяг глядачам показують початкові титри під неймовірну пісню співачки Адель. І тобі в голову вже закрадається думка: «Ось воно, кіно моєї мрії», та все стається трохи інакше.

...Після невдало завершеної спецоперації, де Джеймс Бонд (Деніел Крейг) замість того, аби зловити найманця, який поцупив важливі файли, «зловив» кулю, всі вирішують, що він мертвий. Одразу після цього починають збиратися хмари над МІ–6. Британські чиновники кажуть, що методи цієї служби безпеки застаріли і недвозначно натякають керівнику організації (чудова роль Джуді Денч), що їй пора на пенсію. І коли вже здавалося, що все погано, — стає ще гірше. На керівницю служби безпеки починає полювати невідомий ворог (Хав’єр Бардем), аби поквитатися за старі образи. Єдиний, хто може захистити жінку, — це Бонд. Джеймс Бонд.

Сам фільм вийшов доволі неочікуваним. Ми вже звикли до традиційного Бонда, в якого кожного разу нові дівчата, гарні машини та фантастичні гаджети. Забудьте! У фільмах з Деніелом Крейгом творці вирішили піти самостійним шляхом, створюючи свою легенду. Режисер Сем Мендес заявив, що в новій картині хотів довести Бонда до крайнощів, поставивши МІ–6 під небачену раніше загрозу. «Нічого подібного у фільмах про Бонда ще не було», — охарактеризував роботу сценаристів і сюжет актор Рейф Файнс. А продюсер франшизи Барбара Брокколі назвала персонажа іспанця Хав’єра Бардема «найкращим лиходієм, якого знала бондіана».

Виконавець головної ролі Деніел Крейг, що вже втретє постає перед нами в образі Бонда, блискуче справляється зі своєю роллю. Його пом’ятий та втомлений шпигун виглядає переконливо. А Хав’єр Бардем («Б’ютіфул», «Їсти. Молитися. Кохати»), відверто кажучи, «витягує» увесь фільм. Його персонаж Сілва виглядає настільки магнетично, що приковує увагу з самого першого кадру появи на екрані.

Як висновок, шпигуни стають більш людяними, зрозумілими нам... але такими втомленими. При 200–мільйонному бюджеті стрічки прокат за неповний тиждень відбив половину суми. Продюсери Барбара Брокколі і Майкл Дж. Вілсон уже оголосили про ще два фільми з Крейгом у ролі Бонда, причому знову вирішили відійти від традицій і вперше об’єднати дві частини однією сюжетною лінією. Сценарій 24–го і 25–го фільмів напише Джон Логан. Він тричі номінувався на премію «Оскар» — за свою роботу над фільмами «Гладіатор», «Авіатор» та «Хранитель часу».

 

ЗА КАДРОМ

• Підземну штаб–квартиру МІ–6 у сьомому павільйоні Pinewood Studios 250 робітників будували 9 тижнів.

• Зброяр Джесс Скоттоу підрахував кількість патронів, які відстріляли актори в тренувальному тирі, готуючись до зйомок. Вийшло більше 200 000 штук.

• У Деніела Крейга було 85 костюмів від дизайнера Тома Форда, призначених тільки для вступної сцени.

• У краватку Бонда, яку Крейг носив для сцен iз перегонами на мотоциклах, були вшиті обтяжувачі. Це було зроблено для того, щоб краватка не обплутувала шию актора під час швидкої їзди.

• Асфальт на вулицях Стамбула обприскували «Кока–колою», щоб покришки мотоциклів не ковзали на крутих віражах.

• Координатор трюків Гарі Пауел є продовжувачем сімейної династії. Пауели працювали на зйомках бондіани з найпершої стрічки «Доктор Ноу», яка вийшла на екрани в 1962 році. Його батько Ношер Пауел і дядько Дінні працювали на зйомках усіх фільмів iз Коннері та Лезенбі. Його брат Грег працював iз Муром та Далтоном. Сам Гарі був задіяний у знімальному процесі всіх фільмів iз Броснаном та Крейгом.

• Для зйомок на стамбульському Гранд Базарі бригаді декораторів довелося замінити крівлю на пластини зi щільної гуми. Це була своєрідна страховка на той випадок, якщо трюк піде не за програмою. Після завершення зйомок оригінальну крівлю повернули на місце.

• Під час зйомок Гранд Базар функціонував у звичайному режимі. Покупці й не здогадувалися, що всього за кілька метрiв над їхніми головами — напружені перегони.

• У зйомках сцени на вулиці Вайт Холл, де Бонд женеться за Сільвою, були задіяні 750 статистів, 100 автомобілів, 300 членів знімальної групи і багато представників найрізноманітніших лондонських департаментів та відомств, що слідкували за процесом.