НОВИНИ ПЛЮС

01.11.2012

Прокуратура підкупу майже не побачила

За весь час виборчої кампанії станом на 31 жовтня органи прокуратури розглянули 94 звернення, які стосувалися перешкоджання громадянам здійсненню ви­борчого права, зокрема і шляхом підкупу виборців. Із цих звернень за результатами перевірок, інформація підтвердилася лише в п’яти випадках. По трьох кримінальних справах (АР Крим та Луганська область) досудове слідство було завершено в стислі терміни, і справи з обвинувальними висновками вже направлені до суду для розгляду по суті. Завершується перевірка ще 18 заяв і повідомлень подібного роду. Решта звернень — за результатами виїзду на місце правоохоронців, перевірок і збору свідчень — не підтвердилися. Про це повідомила прес–служба ГПУ.

Що стосується звернень про підкуп виборців, які надійшли від Центральної виборчої комісії, то таких 16. За результатами перевірки в 12 випадках доводи не підтвердилися, ще чотири звернення перевіряються.

Перепалка зі Штатами

Заява спікера Держдепартаменту США щодо виборів в Україні не повністю відображає всю ситуацію з волевиявленням, вважає міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, «оскільки йде посилання на заяви місії ОБСЄ та інших інститутів. Ми це питання готові обговорювати з нашими американськими партнерами, оскільки в будь–якій країні є свої складності. Ми не говоримо, що в нашому вибор­чому процесі немає недоліків».

Водночас учора сама Держсекретар США Хілларі Клінтон на прес–конференції в Сараєво підтвердила: «Ці вибори стали кроком назад у порівнянні з парламентськими виборами 2007 року та президентськими виборами 2010 року». Вона знову висловила «глибоке занепокоєння США через політично вмотивоване засудження лідерів опозиції, зокрема, колишнього Прем’єра Юлії Тимошенко, та їх недопущення до участі у цих виборах».

Янукович заговорив

Президент Віктор Янукович відзначає, що виборами Україна ще раз підтвердила свою відданість демократичним стандартам розвитку. У своєму зверненні він висловив сподівання, що ВР невідкладно перейде від виборчої риторики до робочого процесу, розглянувши низку невідкладних законопроектів, на які вже давно чекає суспільство.