Occupy міськвиконком!

01.11.2012

Понад 300 мешканців Нової Каховки позавчора захопили приміщення міськвиконкому і вчора ще тримали оборону, вимагаючи перерахувати бюлетені за скаргою самовисуванця Івана Винника. Тут, на окрузі №184 у Херсонській області, спливли масштабні порушення закону на користь «регіонала» Миколи Дмитрука, якого визнали переможцем після підрахунку всіх протоколів із перевагою в 98 голосів. Крім інших проявів фальсифікації, представники Комітету виборців України знайшли в приміщенні окружкому, де зберігалися бюлетені, таємні двері, які раніше залишалися непоміченими й неопечатаними. Через цю лазівку відбувалися підтасовки, упевнені люди.

Під тиском громадськості Новокаховська ОВК №184 була вимушена почати перераховувати голоси з трьох ДВК Бериславського району. Однак процес іде повільно. Спочатку з величезним трудом знайшли членів дільничних комісій, потім «зникли» члени окружкому, а заступника голови комісії з серцевим нападом забрала «швидка». Після перерахунку трьох дільниць розрив скоротився до 86 голосів. ОВК затвердила Дмитрука переможцем, але не десятьма чи більше голосами від вісімнадцяти членів окружкому, як вимагає закон, а лише дев’ятьма.

— За нашими екзит–полом Винник мав перевагу у 5 тисяч голосів. Їх у нас просто вкрали! — впевнений начальник штабу альтернативного кандидата Олег Зайченко. — Відстояти справедливість нам допомагають активісти всіх опозиційних сил. У нас є підозри, що в Новій Каховці відбулися найбільші фальсифікації порівняно з іншими округами. Під час виборів на дільницях зникало світло, туди не пускали представників кандидатів. Зараз справу про перерахунок голосів відтягують, як тільки можуть. Йде масштабне залякування членів дільничних комісій, які прибули до Нової Каховки. Чиниться тиск і на членів ОВК.

У комісії гармидер, лайка і крик. Голова ОВК Микола Григорець спробував утекти, вдаривши журналіста, але його вчасно блокували члени команди Винника.

Представники правоохоронних органів, які перебувають на місці подій, взяли пояснення в усіх членів ОВК і вирішують питання про відкриття кримінальної справи.

За словами кандидата в депутати від партії «Єдиний центр», колишнього «помаранчевого» «губернатора» Бориса Силенкова, який на цьому окрузі посів шосте місце, мешканці Нової Каховки на прикладі «роботи» окружної виборчої комісії №184 побачили весь перелік можливих фальсифікацій від влади. Це і знамениті «каруселі», і незаконне вкидання бюлетенів, і підкуп виборців, і навмисні «помилки» в підрахунку голосів.

Люди, які захопили міськвиконком, заявляють, що не підуть додому, доки не доб’ються законного перерахунку та розгляду всіх скарг на випадки фальшування.