Рахуй через коліно

30.10.2012
Рахуй через коліно

Один iз десяти найпроблемнiших округів по всій країнi — таким його «охрестила» Громадська мережа «Опора», згідно з даними зі звітів довготермінових спостерігачів та інформації про системні порушення з боку учасників виборчого процесу та жорстку конкуренцію. Одномандатний виборчий округ з одним із найдовших бюлетенів у державі — згідно з даними ЦВК, тут зареєструвалося 48 кандидатів, а після скасування реєстрації восьми з них виборцям усе одно довелося визначатися у довгому списку з сорока прізвищ. І, нарешті, округ, де станом на вчора найгірше опрацьовували виборчі протоколи в Україні (як, власне, ще в трьох округах Київщини): станом на 18.00 понеділка в окружній виборчій комісії прийняли лише близько 9% протоколів.

Усе це «най» про виборчий округ №95, що включає місто Ірпінь та частину Києво–Святошинського району (міста–супутники столиці Боярка і Вишневе та селища Ворзель, Гостомель і Коцюбинське). Не дивно, що саме сюди найбільше своїх спостерігачів направила низка громадських організацій. Ледь не на кожній дільниці вистачало й іноземних спостерігачів з Великобританії, Канади, Молдови, Польщі тощо. Саме у цьому окрузі спостерігав за народним волевиявленням і журналіст «УМ».

 

Розділяй і володарюй!

Із самого старту виборчої кампанії округ №95 відзначився використанням адмінресурсу, чорного піару, підкупу виборців та порушенням правил проведення агітації. Чимало центральних ЗМІ приділяли увагу перегонам на Приірпінні ще й завдяки одіозній персоні «регіонала» і за сумісництвом ректора Національного університету Державної податкової служби України Петра Мельника, який уже тричі був народним депутатом і націлився бути обраним учетверте.

Ректор–«регіонал» відомий завдяки низці скандалів: неприхованому примусу голосувати за його персону студентів та викладачів очолюваного Мельником університету (до скасування відкріпних талонів брати їх і їхати голосувати в Ірпінь примушували навіть батьків студентів), а також безпардонному поводженню з жінками. Навіть свою колегу — нардепа Ірину Геращенко — півроку тому пан Мельник намагався силою виштовхати з виборчої дільниці в Обухові, за що вона нарекла його «хамом».

Коли ж на окрузі №95 зареєструвалося 48 кандидатів, незалежні експерти наголошували, що щонайменше два десятки з них — колишні випускники податкового ВНЗ, віком 25—30 років. Нібито таким чином нардеп намагався забезпечити більшість у дільничних комісіях за рахунок «своїх» людей.

Утім різні соцопитування демонстрували, що ці вибори для пана Мельника будуть складними: він посідав лише третю сходинку, попереду ж, за різними даними, були кандидат від «УДАРу» Олександр Юраков та від «Батьківщини» В’ячеслав Кутовий. У всіх трьох розрив був у межах похибки, отже, перемогу над Мельником мало б забезпечити лише об’єднання зусиль інших двох. Утім ні Юраков, ні безпартійний Кутовий не поступилися один одному. Мало цього, ці два вельми заможнi кандидати зосередилися на жорсткій боротьбі один з одним.

Так «ударівці» закидали Кутовому, що він насправді ніякий не опозиціонер, а газовий бізнесмен, який підіграє Мельнику за його ж гроші, щоб відтягнути голоси у Юракова. На адресу Юракова лився бруд, що право бути кандидатом від «УДАРу» він банально купив у партії Кличка за кілька сотень тисяч доларів. Крiм того, в останні дні перед виборами скриньки виборців закидали «чорнухою» — надрукованими копіями нібито написаної Юраковим заяви, в якій він обіцяв керівництву Партії регіонів одразу після прохо­дження до парламенту поповнити лави саме їхньої фракції, тобто стати «тушкою», покинувши фракцію Кличка.

І соцопитування, і попередні дані ЦВК та з окремих вибор­чих дільниць показали, що свою роль зіграли ще двоє кандидатiв–самовисуванцiв — Юрій Цікаленко і Дмитро Войцех. Перший — член ПР, другий — депутат «регіональної» фракції в Ірпінській міськраді. Обидва вели доволі активну кампанію, мовляв, ми незалежні кандидати, «обирай між мною і Мельником» тощо. Виборці так і не зрозуміли, чи можна їх вважати «хлопчиками, що працюють на ректора», чи навпаки — кандидатами, які пішли проти волі партії. Зараз це вже не важливо: вільно чи невільно, але вони відтягнули в Кутового та Юракова чимало голосів виборців, незадоволених Мельником.

Тиша перед бурею?

Сам день виборів пройшов у скандальному окрузі доволі тихо і без скандалів. Щоправда, вранці Ірпінь таки прозвучав на всю Україну: на вході до дільниці №321291 померла 76–річна жінка (окрім неї, вибори забрали життя ще трьох виборців). Пенсіонерка так і не встигла проголосувати. «Жінка не дійшла до входу кілька метрів, — згодом розповів «УМ» голова ДВК Ігор Грицюк. — Ми перекрили цей вхід, а виборців пускали через вихід, роботу дільниці не припинили. Але, зрозумійте, «швидка» їхала півгодини... Жінка померла до їхнього приїзду...»

Інших НП того дня не сталося. Автор об’їздив разом із головою громадського об’єднання «Народна воля» Віктором Бархоленком чимало дільниць, і усюди був порядок, приблизно однакова явка виборців. «Аж занадто тихо, що воно вночі буде...» — запам’яталися слова одного зі спостерігачів із «Свободи».

Спостерігати за підрахунком голосів автор вирішив усе на тій же дільниці №321291. Окрім неї, в Ірпінській школі №3 розташовувалася ще одна дільниця — №321289, тож була можливість після підрахунку на одній дізнатися результати на іншій. Але не так сталося, як гадалося.

Кіт–порушник та печиво з кавою

Спочатку скрупульозність членів ДВК радувала, адже гадалося, що вони демонструють прозорість, роблять усе за законом. Через жалюзі на вікнах можна було побачити, що на сусідній дільниці близько півночі вже рахують бюлетені, тоді як на нашій ще тільки гасили невикористані, що лишилися у членів комісії. В якийсь момент до напівсонної дільниці завітав... кіт! Оскільки та розташовувалася у шкільній їдальні, пухнастий порушник без проблем пройшов між ґратами, які відділяли залу від санблоку.

За годину котик обійшов та обнюхав усю дільницю, покрутився між людьми, зазирнув ледь не до кожної кабіни для голосування та трохи посидів перед ще не відкритими виборчими скриньками з бюлетенями. І так само хутко зник у господарських нетрях школи, як і з’явився.

Часті перекури окремих членів комісії та голови призвели до того, що на початку третьої ночі всі бюлетені по багатомандатному округу були акуратно розкладені перед табличками з назвами партій, але кількість голосів за кожну ще не була підрахована. За таких обставин важко було спрогнозувати, коли члени комісій доберуться до довжелезних «манускриптів» мажоритарників. Апогеєм повільної роботи комісії (яка раніше видавалася за прискіпливість) стало те, що голова ДВК пан Грицюк просто вийшов за двері дільниці та приніс iз кабінету з речами членів ДВК ящик iз печивом, пиріжками та чайник. На зауваження спостерігачів та окремих членів комісії голова сонно відреагував чимось на кшталт «караул втомився, зголоднів і хоче кави», до того ж «не треба хвилюватися, все одно вся школа міліцією опечатана, ніхто не вийде–не увійде».

Двері лишалися відкритими, тож автор спокійно («вся школа ж перекрита») перейшов на другий поверх до сусідньої дільниці. Тут члени ДВК №321289 уже завершували пакувати «голоси»! Дані вже були: найбільше голосів набрала «Батьківщина» (410), «УДАР» (265), а от «Свобода» і Партія регіонів узяли тут порівну — 199. КПУ отримала лише 90 голосів. На око за товщиною пачок приблизно такі ж місця були у цієї п’ятірки лідерів і на сусідній «напівсонній» дільниці.

Щодо мажоритарників, то прогноз щодо «розділяй і володарюй» справдився на цій дільниці сповна: першу сходинку на дільниці №321289 посів Кутовий (254 голосів), за ним із невеликим відривом між собою йшли Мельник (213), Юраков (204), Войцех (201) та Цікаленко (175).

Перерва від окружної

Ситуація «ніс у ніс» між цими п’ятьма кандидатами повторювалася на багатьох дільницях округу, за окремими винятками. Учора ввечері на сайті ЦВК умовними лідерами вважалися Кутовий, Юраков і Мельник (з різницею у відсоток між собою). При цьому опрацьовано було менше 9% протоколів!

Дані паралельного підрахунку голосів опозиція чомусь не оприлюднювала. За словами кандидата від «УДАРу» Олександра Юракова, в окрузі не було навіть після обіду завершено підрахунок на трьох дільницях в Ірпіні, які підпорядковані Петру Мельнику, оскільки розташовані в корпусах університету. Мало того ОВК №95 почала затягувати опрацювання результатів виборів і вирішила приймати протоколи аж до сьогодні. Прийнявши виборчі документи лише трьох закритих дільниць, ОВК перервала свою роботу і зачинила приміщення.

Протягом ночі під ОВК вишикувалася довга черга делегацій дільничних виборчих комісій, але лише о восьмій ранку учора людям повідомили, що «технічна» перерва триватиме до 14.00, і встановили графік прийому бюлетенів для дільниць, розтягнувши його як мінімум до 30 жовтня. Чимало членів ДВК (більшість підконтрольна Мельнику) просто роз’їхалися з протоколами та бюлетенями, а деякі дільниці, давно закінчивши підрахунок голосів, відмовлялися везти документи до ОВК, очікуючи, поки спостерігачі та журналісти розійдуться.

 

ДО РЕЧІ

В іншому проблемному окрузі №97 на Київщині (місто Бровари) лідирує масажист Азарова Сергій Федоренко, якого за обіцянки покращити сполучення міста зі столицею прозвали «людина–тролейбус». Станом на 18.00 тут також були одні з найнижчих результатів опрацювання протоколів по країні — близько 15%. Кандидат від «УДАРу» Павло Різаненко йшов на другому місці. Члени дільничних комісій також iз ночі стояли під ОВК і мокли під дощем, але не змогли здати протоколи. Бага­тьох також завернули назад. Деякі члени дільниць навіть спали на протоколах. Цікаво, що, за даними екзит–полу, Різаненко переміг, набравши 32%, тоді як «людина–тролейбус» посіла лише третю сходинку з 11%.

  • «Мокра» справа з мокрими печатками

    Влада намагається вкрасти кожен третій голос, відданий за ВО «Свобода», та кожен третій округ, де переміг мажоритарник–«свободівець». Через це сенсаційна партія може недорахуватися в новому парламенті аж 14 депутатів. Про це вчора заявив лідер об’єднання Олег Тягнибок на брифінгу, присвяченому темі фальсифікацій результатів парламентських вибо­рів. >>

  • «Черепашачі» окружкоми

    Найгіршу роботу з опрацювання протоколiв продемонстрували окружні виборчі комісії Київщини. Учора станом на 17.00 більшість ОВК країни наближалися до кінцевого результату, чимало взагалі завершили роботу з обробки протоколів, показавши стовідсот­ковий результат. І якщо, за даними ЦВК, загалом по Україні у цей час було оброблено майже 94% протоколів, то на Київщині — лише 62%. Відповідь на таку «черепашачу» роботу ОВК полягає у великій кількості проблемних округів, де відомі представники влади зійшлися у боротьбі за мандат із представниками опозиції. Звідси — намагання загальмувати роботу окружкомів, постійні перерви у роботі та відправлення делегацій від ДВК на опрацювання протоколів. >>

  • У бастіон «Регіонів» — із нашим законом

    Спостерігати за виборами в «найгарячіших» регіонах я почав із 2004 року (тоді — як голова «Студентського братства»). Читачі «УМ» зі стажем, мабуть, пам’ятають репортажі з Донбасу, що намагався всіма правдами й неправдами «накрутити» голосування за Януковича. Тепер я вкотре спостерігав за виборами у «твердині донецьких», і мушу сказати, що нинішня кампанія за розмахом фальсифікацій подекуди дуже нагадує ту, що вразила світ у 2004–му й призвела до радикального рішення Верховного Суду. >>

  • Їсти – помилитися — любити

    Позавчора надвечір Юлія Тимошенко, що перебуває під вартою у харківській лікарні «Укрзалізниці», почала голодувати, протестуючи проти нечесних виборів. >>