Як голосувала Україна

30.10.2012
VIP–КИЇВ

Янукович показав палець, а Тягнибок побачив кота

Президент Янукович голосував у «стерильних» умовах — перед його приходом із дільниці видалили «зайвих» людей. «Я проголосував за стабільність, економічний розвиток країни, щоб наші люди жили краще. Ці вибори будуть рухати Україну до єднання і розбудови сильної держави», — сказав Президент, вкинувши бюлетень в урну, і у відповідь на запитання журналістів: «Як настрій?» — підняв догори великий палець. Представників преси в цей час блокувала охорона, щоб не заважали.

Лідер «УДАРу» Віталій Кличко, на відміну від Януковича, прийшов на дільницю разом із дружиною.

Арсеній Яценюк також голосував із другою половиною Терезією й навіть був змушений обмінятися з нею бюлетенями через помилку члена виборчої комісії. Після голосування Яценюк висловив упевненість у тому, що в наступний склад пройде ВО «Свобода», незважаючи на спротив влади. До речі, на тій самій дільниці, що і Яценюк, голосував також голова Комуністичної партії Петро Симоненко.

Очільник «Свободи» Олег Тягнибок зміг проголосувати лише з другого разу, оскільки коли вранці прийшов із сім’єю на дільницю, то виявив, що забув паспорт. «А все через те, що зазвичай ми спершу йдемо до церкви, а потім уже, помолившись, — голосувати. Цього ж разу вирішили спершу проголосувати — от і маєш», — припустив Тягнибок, коли через кілька годин прийшов голосувати вже з паспортом. І розповів журналістам «розслаблювальну» історію: «Їду я по Паньківській, аж бачу — високо на дереві кіт висить. Я вікно опустив і кажу його господині, яка переживала, що не може котика зняти: передайте котові, що все буде добре — я вже паспорт узяв, тож [«Свобода» переможе і] переписувати на нього хату» не доведеться».

Поки що Голова Верховної Ради Володимир Литвин, який переміг у одномандатному окрузі на рідній Житомирщині, також голосував у Києві («за стабільність і прогнозованість»). І заявив, що «не виключає протестних акцій iз боку окремих політичних сил, якщо результати виборів не будуть збігатися з їхніми планами».

Інф. «УМ»

 

КРИМ

Півострів знову «синій»

Явка виборців у Криму — найнижча в Україні — лише 49,46%. У Севастополі — 49,65%. А сам результат тутешнього волевиявлення цілком прогнозований, враховуючи тенденції всіх виборчих кампаній останньої десятирічки. За партійними списками після опрацювання 70,6% протоколів виборчий бар’єр долали Партія регіонів — 51,8%, Комуністична партія — 19,8%, «Батьківщина» — 13,2% та «УДАР» — 7,2%.

У дев’яти із десяти округів теж упевнено лідирують «регіонали»–мажоритарники. Лише у Сімферополі у ВО №2 суттєво відірвався від конкурентів відомий бізнесмен, депутат місцевого парламенту Лев Миримський із партії «Союз», для якого нинішнє проходження до ВР України — вже четверте в його політичній біографії. А от затятий опонент Петра Симоненка, колишній головний ленінець Криму Леонід Грач «пролетів», як фанера над Парижем. У нього всього 17,66% підтримки проти 39% «регіоналки» Віталіни Дзоз. В окрузі №6 після обробки 81% бюлетенів сестра голови адміністрації Президента Юлія Льовочкіна впевнено переганяла комуніста Юрія Жадова (60% проти 11% голосів). Рекорд же довіри , 61%, — у старійшини депутатського корпусу, «регіонала» Бориса Дейча на рідному судацькому окрузі №8. У Севастополі «сині» так само святкують перемогу, зокрема і співавтор скандального «мовного» закону Вадим Колесніченко.

Аналізуючи перебіг виборчої кампанії, у кримській організації КВУ вважають, що вона не позначена серйозними порушеннями діючого законодавства. Хоча на деяких дільницях легітимність результатів голова місцевого Комітету виборців Андрій Крисько піддає сумніву. Зокрема, у Ялті на багатьох ДВК кабінки для голосування були без штор, тобто не забезпечувалася таємниця волевиявлення. У Сімферополі на двох спецдільницях (психлікарня і слідчий ізолятор) чомусь забракло бюлетенів, і їх раптово підвезли у ніч перед голосуванням. У Керчі зафіксовано поодинокі випадки видачі бюлетенів за чужими паспортами тощо.

Василь САДОВСЬКИЙ

 

ПОЛТАВЩИНА

«Бабло» — не всеперемагаюче

Позавчора на Полтавщині майже весь день ішов дощ, який часом переходив у зливу. Загальна явка по області — майже середньоукраїнська, 58,9%, але негода не сприяла масовому походу на виборчі дільниці насамперед «нестійкого» електорату. А, скажімо, прихильників найбільш «ідеологізованих» партій — «Свободи» й КПУ — на Полтавщині в такий день не міг би втримати вдома, здається, навіть каменепад із неба.

Хоча найбільше «підмочила» результат, певно, все ж не погода, а зневіра багатьох мешканців краю у можливість щось змінити власним голосом у протистоянні з великими грошима й адмінресурсом. До них додалася ще й значна кількість розчарованих у своїх попередніх обранцях, упевненість у тому, що «біля владного корита всі вони — однакові».

Повідомленнями про порушення виборчого законодавства під час голосування рясніли ЗМІ як владної, так і опозиційних партій. Але більшість із них нагадували «домашні заготовки» штабів та були, скоріше, політтехнологічними прийомами. Бо ж, скажімо, під підозру опозиціонерів потрапили навіть жіночі хустки членів дільничних комісій в окремих селах: мовляв, то можуть бути «розпізнавальні знаки» для «своїх» виборців, задіяних у ймовірних фальсифікаціях.

Зрештою, за інформацією відділу зв’язків із громадськістю обласної міліції, вибори на Полтавщині відбувалися «спокійно», правоохоронці в цей день зафіксували трохи більше 20 офіційних звернень стосовно порушень. Чи не найсуттєвіші серед них стосувалися випадків винесення кількох бюлетенів за межі двох дільниць у Кременчуці

За партійними списками на Полтавщині, як і прогнозувалося, перемогла ОО «Батьківщина» — 29,95% станом на 16:00 учорашнього дня. У деяких округах «призові» друге–третє місця почергово ділять між собою Партія регіонів (загалом 22,4%) та «УДАР» Віталія Кличка (18,06%). У КПУ — 13,6%, у «Свободи» — 7,95%.

А от у мажоритарних округах «бабло» (себто гроші, продуктові набори та інші щедроти від так званих «незалежних» кандидатів–благодійників) таки сказало своє вагоме слово. Хоча воно й не стало всеперемагаючим. За попередніми даними, явним фаворитом перегонів в окрузі №150 став безпартійний нардеп–олігарх, самовисуванець Костянтин Жеваго (нині — член фракції БЮТ). Учорашній нардеп, а віднедавна голова Державного агентства резерву України Олексій Лелюк вочевидь стане єдиним офіційним висуванцем Партії регіонів, який святкуватиме перемогу серед «мажоритарників» Полтавщини (округ №149).

Лаври переможців уже, здається, приміряють на себе й «незалежні» кандидати–«благодійники» від патронованого олігархом, нардепом–«регіоналом» Андрієм Веревським, громадського­ об’єднання «Моя Полтавщина» Олег Кулініч (округ №147) та Володимир Пилипенко (№148). У Кременчуці (в/о №146) також переміг позапартійний кандидат–самовисуванець Юрій Шаповалов, якого за межами наддніпрянського міста більше знають як успішного автогонщика. Водночас він очолює місцеве представництво однієї з найвідоміших в Україні торговельних мереж. При майже «символічному» заробітку цього кандидата за минулий рік у його виборчу кампанію було вкладено величезні кошти. Тож, як кажуть, зовсім не факт, що, декларуючи загальники типу «моя партія — Кременчук», у парламенті він «прихилиться» до опозиції.

Лише троє потенційних переможців–«мажоритарників» Полтавщини декларували свою виразну опозиційність до нинішньої влади: «УДАРівці» Сергій Каплін (округ №144) і Тарас Кутовий (округ №151) та «свободівець» Юрій Бублик (округ №145). Та тільки останнього виборці знають як опозиціонера за реальними справами («УМ» уже розповідала про те, як влада намагалася тиснути на голову Ковалівської сільради відверто «замовним» вироком). Двоє інших згаданих опозиціонерів знайомі мешканцям краю передовсім за деклараціями, підкріпленими найвагомішими «вливаннями» у виборчу кампанію.

Василь НЕЇЖМАК

 

ДОНЕЧЧИНА

Донбас — плацдарм фальсифікацій

«Якщо ПР втратить перемогу в Донецькій області, то програє по всій Україні». Про це невдовзі після закриття виборчих дільниць заявив керівник штабу об’єднаної опозиції «Батьківщина» на Донеччині Олександр Ярошенко.

Він наголосив: після 16–ї години, коли у штабі ПР зрозуміли, що явка виборців у регіоні — близько 45%, було дано команду запускати технології «каруселі» та «струмки» (підвезення на дільниці «куплених» виборців, винесення з дільниць порожніх бюлетенів для правильного заповнення та вкидання). За словами Ярошенка, було складено понад 2 тисяч актів про порушення в ході виборчого процесу. Виявлено й заактовано 20 автобусів, з яких виходили люди і намагалися проголосувати під чужими прізвищами.

Задокументовано, що у Красногорівці син мера Євген Журавльов вкинув до урни 50 бюлетенів.

На шести дільницях одразу після закінчення голосування погасло світло. Це сталося на чотирьох ДВК округу № 61 і двох — №42.

Однак найрезонансніша подія відбулася в ніч на 29 жовтня у донецькій ДВК №141686 (округ №42, вул. Цусімська,18), яку захопили чотири десятки молодиків спортивної зовнішності — після того як голова комісії зафіксував порушення в голосуванні на мобільний телефон. Нападники взяли у кільце членів виборчої комісії і спостерігачів. Жертвою молодчиків став прес–секретар Донецької обласної організації «Об’єднаної опозиції» Віталій Гончаренко. «Один із «спортсменів » підійшов і вдарив мене у бік, намагався вирвати камеру. Цьому був свідком народний депутат України від БЮТ Михайло Волинець і голова обласної організації «Батьківщини» Олександр Ярошенко. Вони ж відтягнули мене від нападника», — повідомив постраждалий, який згодом подав заяву про напад до міліції. За словами Михайла Волинця, у голови ДВК невідомі відібрали телефон, а також печатку та ключі від сейфа. При цьому з боку присутніх міліціонерів ніякої реакції не було.

Так «регіонали» покращували і без того переможні показники на їхній вотчині.

Якщо в середньому по Донеччині явка виборців становила 59,72%, то по окремих округах, як скажімо в № 41, зафіксовано рекордні 76,87%. Хоча на 16–ту годину було 58,18%. У ВО №44 явка — 72,64%.

За партійними списками після підрахунку майже 85% бюлетенів 5–відсотковий бар’єр долали Партія регіонів — 65%, КПУ — 18,6% та «Батьківщина» — 5,3%. «УДАР» тут набирала 4,71%, «Україна — Вперед!» — 1,48%, «Свобода» — 1,2%.

На всіх 21 мажоритарному окрузі Донеччини перемагають представники тієї ж ПР. Зі значним відривом від переслідувачів йдуть Олександр Бобков — 81,1%, Тетяна Бахтєєва — 64,21%, скандальний секретар міськради Микола Левченко — 79,49%, Валентин Ландик — 50,75%, Єфим Звягільський — 72%, Сергій Клюєв — 74,38%. Також до парламенту проходять Юрій Боярський — 55%, Владислав Лук’янов — 77,49%, Валерій Омельченко — 69,53%, Денис Омельянович — 63,03%, Леонід Байсаров — 72,45%, Анатолій Гончаров — 39,46%, Ігор Шкіря — 63,55%, Леонід Литвинов — 79,53%, Віталій Борт — 71,27%, Сергій Матвієнков — 61,68%, Олексій Білий — 50,64%, Олександр Васильєв — 66,61%, Олександр Риженков — 58,01%, Андрій Пономарьов — 53,99%. Більше 75% голосів на своєму окрузі у місті Слов’янську отримав син Прем’єр–міністра Олексій Азаров, який «угноїв» ви­борців за допомогою адмінресурсу, а для підстраховки ще й заручився підтримкою майже 6 тисяч тих, хто «несподівано захворів» і голосував на дому.

Антін БОБИР

 

ПРИКАРПАТТЯ

Ручки–невидимки і сто грамiв для продажності

Попередні підсумки виборів у семи округах Прикарпаття позбавлені сенсаційності. Тут прогнозовано впевнену перемогу здобувають опозиційні до чинної влади партії та їхні представники в одномандатних округах, де лідирують кандидати від «Батьківщини» та «Свободи». За партсписками після опрацювання 55% протоколів «Батьківщина» вчора набирала 39,9%, «Свобода» — 33,25%, «УДАР» — 14,1%. Явка ­виборців становила 61,9%.

Очікуваного гарбуза, як і на всіх попередніх виборах, прикарпатці піднесли «регіоналам». За оприлюдненими результатами екзит–полів, партія Януковича—Азарова на Івано–Франківщині навряд чи матиме понад 3% симпатиків. Офіційні дані ЦВК учора надвечір показували проміжні 5,2% для ПР.

Лише один «синій» кандидат, уродженець краю, керівник центрального апарату Міністерства юстиції України Богдан Гдичинський, котрий балотується по коломийсько–городенківському округу №88, спромігся скласти сяку–таку конкуренцію столичному політику, самовисуванцю Олесю Донію та місцевому представнику об’єднаної опозиції. Доній тут перемагає.

Масштабних порушень, котрі могли б суттєво вплинути на результати голосування, в області не виявили ні незалежні спостерігачі, ні представники партій та самовисуванців. Зате зафіксовано чимало дрібних хитрувань, котрими місцеві провладні служаки намагалися хоч трохи підсолодити гірку післявиборчу пігулку. Спостерігачі від «Опори» на деяких дільницях помітили застосування так званої технології «синього светра», коли члени ДВК мали на своєму одязі певні розпізнавальні знаки, за якими орієнтувалися бажаючі проголосувати «за себе і за того хлопця». У кабінках на окремих дільницях Надвірнянського району та міста Яремче виявлено диво–самописки з чорнилом, що зовсім зникає через 20 хвилин після помітки в бюлетені. За інформацією виборчого штабу одного з кандидатів по 86–му виборчому округу (з центром у місті Долина), в суботу ввечері, у переддень голосування, в кількох тутешніх селах власники барів та кафе «на прохання» одного з претендентів на депутатський мандат безкоштовно частували всіх бажаючих хильнути на передвиборчу дурничку.

Іван КРАЙНІЙ

 

ЛЬВІВЩИНА

Голосуємо всім весіллям!

Вибори на Львівщині пройшли спокійно. В день голосування практично в усьому регіоні погіршилась погода, а у Львові випав перший сніг. «Явка виборців була нижчою, ніж очікувалось, але вищою від тієї, яка була на місцевих виборах», — коментує для «УМ» Андрій Дутчак, координатор спостереження за парламентськими виборами у Львівській області ГО «Опора». Прогнозували 75%, а прийшло 67,1% виборців. Утім і так це — найвищий показник по всій Україні.

Щодо порушень, то станом на 11:00 учорашнього дня вже на двох дільницях у 115–му окрузі результати визнані недійсними. Саме там члени комісії неправильно проставили штамп «Вибув» навпроти партії «Собор» (№1): замість того, щоб проставити штампи на полі, де виборець повинен ставити «галочку», члени комісії проштампували бюлетені біля назви партії.

За словами Андрія Дутчака, в селі Лешнів Бродівського району виборчу дільницю відкривали з музикою і влаштували справжнє свято для молодих людей, які вперше цього року отримали право голосувати. Дільниця стала унікальною, адже одразу після вінчання голосувати прийшло все весілля!

У Львові процес волевиявлення пройшов без особливих ексцесів. Лише на двох дільницях у Галицькому та Личаківському районах сталося відімкнення електроенергії, проте за 20 хвилин світло полагодили, і голосуванню це не зашкодило.

Виконавчий директор обласної філії ГО «Комітет виборців України» Оксана Дащаківська повідомила ще про деякі порушення. Так, у Дрогобицькому окрузі 121, дільниця 461717 у райцентрі (школа № 14) в одній із кабінок виявили ручку зі зникаючим чорнилом. Бюлетені зі слідом відтиску цієї ручки довелося визнати недійсними. А в Червонограді (округ 124) невідомий чоловік проводив незаконне опитування військовослужбовців, представляючись як учасник екзит–полу. «А коли солдати пішли — зник і екзит–пол».

Зі штабів політичних сил заяви про порушення надходили частіше. Так, представники ВО «Свобода» повідомляли, що їхні спостерігачі завадили спробі «каруселі» в селищі Красному Буського району, а ще на одній дільниці в Радехівському районі спіймали за руку одного з виборців, коли він голосував п’ятьма бюлетенями за одного з кандидатів–мажоритарників.

На дільниці в селі Гранки–Кути Миколаївського району 30–річний міліціонер зомлів і впав. Його госпіталізували із переломом склепіння черепа.

Христина ІНЖУВАТОВА

 

КОГО ОБРАЛИ

Станом на 15:00 учорашнього дня на Львівщині обробили замало бюлетенів, щоб говорити про «готових» переможців. Лише в окрузі 116, де ЦВК показувала обробку 80% бюлетенів, могла пити шампанське «свободівка» Ірина Фаріон — за неї віддано майже 68% голосів. Переконливо лідирували, але після меншої кількості оброблених протоколів, «свободівці» Андрій Тягнибок, Ірина Сех, Юрій Михальчишин, представники ВО «Батьківщина» Олег Канівець, Степан Курпіль, Роман Ілик, Ігор Васбник, Михайло Хміль, Лідія Котеляк. Одіозний підручний Медведчука Тарас Козак ішов приблизно нарівні з лікарем Василем Пазиняком (ВО «Батьківщина»), притому що в їхньому окрузі до вечора обробили менше 13% протоколів. На екваторі підрахунку ще один ставленик «Регіонів» Ярослав Дубневич випереджав журналістку Тетяну Чорновол, підтриману «Батьківщиною».

За списками партій бар’єр 5% після підрахунку половини протоколів на Львівщині долали «Свобода» — 38,2%, «Батьківщина» — 34,8%, «УДАР» — 14,5%.

 

СУМЩИНА

Не спійманий — не злодій

«Вибори проходили в недружній атмосфері», — зробив висновок один із керівників громадського об’єднання «Ми, люди» письменник Євген Положій, характеризуючи виборчу добу. І хоча сьогодні ми підсумовуємо, що все відбулося без значних порушень, оті дрібні, що виникали впродовж 28 жовтня, справді не сприяли налагодженню атмосфери.

Були «есемески», які розсилали масі людей, прямо чи асоціативно закликаючи їх проголосувати за ту чи іншу силу або кандидата. І якщо на більшості з них зворотний номер не визначався, то кілька тих, що агітували за Партію регіонів, мали цілком чіткий номер. На нього й перетелефонували громадські активісти. І їм відповів конкретний чоловік, як виявилося, працівник... обласної державної адміністрації.

У Тростянці чиновники теж були активними. Наприклад, заступник голови райдержадміністрації Володимир Пиво зареєструвався на дільниці з посвідченням журналіста, аби відстежувати виборчий процес. І хоча це ніби й не суперечить законодавству, але виглядає своєрідно. На одній із сільських дільниць,­ ділиться прес–секретар обласної «Опори» Ірина Стегній, сільський голова з посвідченням журналіста намагався залишитися й на підрахунок голосів...

Протягом дня виборів громадські активісти та журналісти місцевих видань регулярно повідомляли: почалися своєрідні «каруселі». До однієї, іншої, наступної дільниці під’їздять машини з якимись списками, які «звіряються» з членами виборчих комісій. Речник обласної організації партії «УДАР» Борис Орел особисто став свідком такої звірки. «Ми стояли поруч, коли під’їхала машина, — розповідав він. — Людина у ній розгорнула списки. До неї вийшов працівник ДВК, сів у машину зі своїми паперами, і вони почали щось узгоджувати. Коли ми підійшли до них і запитали, що за списки вони звіряють, вони швидко поїхали. Тобто сфотографувати, зафіксувати їх дії дуже складно, хіба що знати графіки їх руху».

«Відбувалося те, про що ми попереджали, — вважає Євген Положій та об’єднання «Ми, люди». — Були сформовані списки людей, які регулярно не ходять на вибори. Відповідно, вони звірялися, аби за «прогульників» міг проголосувати хтось від зацікавленої сили. Більше того, наші активісти спостерігали на дільницях, як окремі особи надвечір починали обдзвонювати «своїх» і кликати їх на голосування. Зверніть увагу: на тих дільницях, де вища, порівняно до середньої, явка виборців, значно вищі, ніж середні, й результати голосування за партію влади. Тобто маємо віддати їм належне: вони активізували «свого» виборця. Чому тільки саме в день виборів?».

Загалом більшість порушень, зафіксованих 28 жовтня, стосувалися саме мобілізації виборців, підсумовує голова Сумського міського осередку КВУ Олексій Захарченко. Але правоохоронними органами вони не зафіксовані.

Явка на Сумщині була майже середньоукраїнська — 57,7%.

Алла ФЕДОРИНА

 

КОГО ОБРАЛИ

За партсписками після опрацювання 60% протоколів в області лідирувала «Батьківщина» — 36,3%. Партія регіонів набирала 21,7%, «УДАР» — 16,2%, КПУ — 12%, «Свобода» — 6,8%.

В окрузі 157 знайомий читачам «УМ» опозиціонер Олег Медуниця (від ВО «Батьківщина») впевнено переміг самовисуванця Анатолія Єпіфанова. На проміжному етапі вели перед БЮТівці Ірина Купрейчик та Володимир Шульга, «регіонал» Андрій Деркач, самовисуванці Ігор Молоток та Олександр Волков, той самий екс–«директор парламенту».

 

ХАРКІВЩИНА

З харків’янами розберуться за «Свободу»

Вибори на Харківщині принесли лише одну сенсацію: вперше в історії парламентських перегонів чималий відсоток виборців (майже 4%) віддали голоси за ВО «Свобода». Не зміг з цього приводу утримати свої емоції і голова облдержадміністрації Михайло Добкін. На прес–конференції, скликаній після виборів, він пообіцяв найближчим чином проаналізувати причини, через які «чужа ідеологічна партія отримала такий високий результат». На його думку, «Харків та Харківська область для Партії регіонів — це базовий форпост», тому успіх ідеологічних опонентів, вочевидь, потребує, з його точки зору, особливого реагування.

У цілому ж харків’яни «перекинули» через 5–відсотковий бар’єр лише чотири політичні сили. Партія влади, за попередніми даними, набрала 41,7%. Майже наполовину менший результат отримали комуністи — 20,6%. За «Батьківщину» та «УДАР» проголосували, відповідно, 15,4% та 13% виборців.

Результат по мажоритарних округах теж не приніс гучних сенсацій. У «Батьківщини» була надія, що їхні кандидати зможуть перемогти «регіоналів» по 168–му та 169–му округах. Голова харківської обласної організації ВОБ Арсен Аваков, який до цього часу перебуває за кордоном, навіть встиг у своєму блозі за результатами екзит–полів оголосити одного зі своїх представників переможцем. Але дива не сталося: висуванці ПР iз помітним відривом перемогли на всіх без винятку харківських округах. А фаворитом серед лідерів несподівано став не надто публічний брат голови облдержадміністрації Дмитро Добкін, за якого віддали голоси більше 60% виборців.

Юлія Тимошенко голосувала в лікарні «Укрзалізниці» — «виїзну» урну сюди привезли з Качанівської колонії вже коли стемніло. Пікетувальники від БЮТ зустріли «Волгу» з членами ДВК від Качанівської колонії вигуками «Юлі — волю!».

Спостерігачі не зафіксували на Харківщині порушення, які б могли вплинути на загальні результати виборів. Найбільшою НП було названо пожежу у харківській школі №97, де розташовувалися одразу чотири виборчі дільниці. Вогонь спалахнув на третьому поверсі будівлі через несправну електропроводку. І хоча димом затягнуло всі коридори, члени комісії продовжували мужньо підраховувати голоси. Близько опівночі три бригади вогнеборців зуміли впоратися з проблемою, і вибори тут визнали дійсними.

У свою чергу, дитячий садок «Теремок» у приміському селищі Пісочин, де розташовано дві виборчі дільниці, потрапив до телевізійних камер iз більш веселої причини. Там організатори на подвір’ї розмістили ятку, вщент заставлену горілкою. Як закуску тут пропонували шашлики, що смажилися поруч просто на дитячому майданчику.

У такому антуражі явка в області становила 53,1%.

Лариса САЛІМОНОВИЧ
  • «Мокра» справа з мокрими печатками

    Влада намагається вкрасти кожен третій голос, відданий за ВО «Свобода», та кожен третій округ, де переміг мажоритарник–«свободівець». Через це сенсаційна партія може недорахуватися в новому парламенті аж 14 депутатів. Про це вчора заявив лідер об’єднання Олег Тягнибок на брифінгу, присвяченому темі фальсифікацій результатів парламентських вибо­рів. >>

  • «Черепашачі» окружкоми

    Найгіршу роботу з опрацювання протоколiв продемонстрували окружні виборчі комісії Київщини. Учора станом на 17.00 більшість ОВК країни наближалися до кінцевого результату, чимало взагалі завершили роботу з обробки протоколів, показавши стовідсот­ковий результат. І якщо, за даними ЦВК, загалом по Україні у цей час було оброблено майже 94% протоколів, то на Київщині — лише 62%. Відповідь на таку «черепашачу» роботу ОВК полягає у великій кількості проблемних округів, де відомі представники влади зійшлися у боротьбі за мандат із представниками опозиції. Звідси — намагання загальмувати роботу окружкомів, постійні перерви у роботі та відправлення делегацій від ДВК на опрацювання протоколів. >>

  • У бастіон «Регіонів» — із нашим законом

    Спостерігати за виборами в «найгарячіших» регіонах я почав із 2004 року (тоді — як голова «Студентського братства»). Читачі «УМ» зі стажем, мабуть, пам’ятають репортажі з Донбасу, що намагався всіма правдами й неправдами «накрутити» голосування за Януковича. Тепер я вкотре спостерігав за виборами у «твердині донецьких», і мушу сказати, що нинішня кампанія за розмахом фальсифікацій подекуди дуже нагадує ту, що вразила світ у 2004–му й призвела до радикального рішення Верховного Суду. >>

  • Їсти – помилитися — любити

    Позавчора надвечір Юлія Тимошенко, що перебуває під вартою у харківській лікарні «Укрзалізниці», почала голодувати, протестуючи проти нечесних виборів. >>