«Старість — не радість», — кажу в телефон

18.10.2012
«Старість — не радість», — кажу в телефон

Часте користування «стільниковим» телефоном здоров’я не додає. Фото з сайту www.immunar.ru.

Процес старіння — природний і неминучий. Однак часто ми старіємо швидше, ніж це передбачено природою. Вчені та медики назвали найшкідливіші речі з нашого повсякдення, які призводять до передчасного старіння. Які саме?

Пластиковий посуд. Цей матеріал при нагріванні виділяє шкідливі речовини. «Майже 80 відсотків «пластикових токсинів» людина отримує з посуду, — зауважує столичний лікар–реаніматолог Ігор Осадчий. — Інші 20 відсотків припадають на пластикові вікна й інші елементи інтер’єру. Особливо шкідливі пластикові контейнери для мікрохвильових печей».

Такий посуд, додає лікар, зазвичай виготовляють із полімерів полівінілхлориду, поліпропілену, поліетилену, полістиролу і полікарбонату. Самі по собі полімери інертні й нетоксичні, проте технологічні добавки і розчинники, потрапивши в їжу, мають шкідливу дію.

Отже, за порадою лікаря, мінералку краще купувати в скляних пляшках, а як матеріал для одноразового посуду вибирати картон.

Побутова хімія. Звісно, засоби для чищення на основі хлору гарантують максимальну дезінфекцію, але серйозно шкодять організму через шкідливі випаровування. Аміачна побутова хімія може спричинити подразнення очей. Тому купуйте тільки ті засоби, які не містять хлору, триклозану, спирту, триклокарбону, лугу, етилгліколю або аміаку. До речі, зверніть увагу, що багато репелентів (протипаразитних засобів) містять нервово–паралітичну отруту. Будьте обережніші з ними.

Хімічні засоби Ігор Осадчий радить замінити на оцет, перекис водню, соду, сіль або олію чайного дерева. Для відлякування комах можна поставити на підвіконня герань. А вікно в теплу пору року закривайте москітною сіткою.

Галасливі сусіди. Будь–який шум, потужніший за 60 децибелів, негативно позначається на здоров’ї. Учені з’ясували, що гучні звуки значно підвищують ризик серцево–судинних захворювань, насамперед у жінок. Опитування засвідчило: жінки, які чують звуки потужністю 60 децибелів, старіють на 30 відсотків швидше. Особливий неспокій учених викликають сім’ї, що проживають по сусідству з аеропортами.

Тому якщо вам пощастило з «веселими сусідами», не соромтеся попрохати їх «зменшити звук». Рівень шуму не повинен перевищувати 45 децибелів. У крайньому разі, якщо не дійдете консенсусу, купіть засоби для вух, що захищають від шуму (так звані беруші).

Комп’ютер. З’ясовується, тривале сидіння за комп’ютером швидко «вганяє у старість»: загрожує ранніми зморшками, подвійним підборіддям. І скепсис тут недоречний. «Все це пов’язано з браком рухів: постійна концентрація уваги на моніторі призводить до появи зморшок біля перенісся, а постійно спрямований донизу погляд — до послаблення м’язів шиї, — застерігає Ігор Осадчий. — Додайте сюди ще й проблеми зі статурою, геморой... Переконливо раджу кожні 15 хвилин робити легку гімнастику, розминку і якомога більше часу проводити на свіжому повітрі».

Мобільний телефон. Хоча шкоду від випромінювання «мобілки» так і не доведено, більшість медиків схиляються до думки, що варто обмежити використання «стільникового». Згідно з гіпотезами, мобільний телефон спричиняє комплексну дію на організм людини: збиває серцевий ритм, пригнічує статеву систему, і найголовніше — електромагнітне поле «мобілки» проникає глибоко в головний мозок. А це вкрай небезпечно. Тому лікарі не рекомендують використовувати мобільний телефон дітям, а дорослим радять скоротити спілкування з допомогою «стільникового» до мінімуму.

«Справді, краще користуватися звичайними телефонами, — погоджується Ігор Осадчий. — У крайньому разі, якщо розпрощатися з «мобілкою» нереально (а сучасне життя не залишає нам для цього «шансів»), купіть для «стільникового» навушники».

Мочалка. Звичайно, сама по собі мочалка вас не зістарить. Передчасне погіршення стану шкіри викликає надмірна любов до гігієнічних процедур. Річ у тiм, що зовнішній шар шкіри захищає нас від бактерій, забруднень і ультрафіолетового проміння, а ми його змиваємо гарячою водою і здираємо мочалкою. Посилене зішкрябування позбавляє шкіру природних жирів, деформує її.

Косметологи радять умиватися у «м’якому режимі», користуватися не гарячою, а теплою водою, особливо, коли вмиваєтеся.

Парафінові свічки. Ось іще один «ворог молодості». З’я­совується, при згоранні свічки з парафіну продукують пари, що містять канцерогени — бензол і толуол. Ці речовини можуть призвести до раку легенів і ураження нервової системи.

Тож купуйте собі до свят воскові свічки. Як їх відрізнити? Зніміть ножем стружку зі свічки — парафінова кришитиметься.