Ніколи не кажіть «закрито»!

18.10.2012
Ніколи не кажіть «закрито»!

Микола Азаров: «Ставити хрест на такій чудовій популістській програмі, шановні колеги, це диверсія, шантаж й удар у спину!». Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

В українському уряді черговий скандальчик. Учора один із чиновників середньої ланки, мабуть, не подумавши і не порадившись, «злив» пресі хоча й правдиву, але у передвиборчий час дуже шкідливу для влади інформацію: про те, що закривається найбільш розпіарена урядова ініціатива — програма «Доступне житло». Ідею задобрювати виборців квартирами, як відомо, висунула нині ув’язнена екс–Прем’єрка Юлія Тимошенко. Команда Миколи Азарова, активно тавруючи попередників, не придумала нічого краще, як просто скопіювати задум «потьомкінських будинків». Навіть у деталях.

 

Створили, чесно кажучи, утопію...

Так, попередня очільниця Кабміну роздавала квартири у боярській новобудові (Київська область) силовикам ціною знекровлення Державної іпотечної установи. У так званих «Президентських кварталах» команда Миколи Азарова обіцяла поселити військовослужбовців, а також молоді сім’ї і навіть — геніальний електоральний креатив радників (!) Прем’єра — кримськотатарське населення. Утім реалізація вийшла ще гірша, ніж у Тимошенко: ідилічні квартирки площею 38 квадратних метрів і вартістю квадратного метра 4 тис. гривень залишилися тільки на папері. Хоча в ідею вклали щонайменше 2,6 млн. гривень — на проведення техніко–економічного обгрунтування проекту.

В утопічну ідею, щоправда, серйозні аналітики не вірили із самого початку. «Із нинішнім рівнем фінансування програма доступного житла виконана не буде», — ця теза учора отримала ще одну ідентичну оцінку, цього разу — з вуст старшого консультанта відділу соціальної політики Національного інституту стратегічних досліджень Олега Білевського. За словами аналітика, на програму передбачалося виділити 28 млрд. гривень — на будівництво 266 тис. одиниць житла. Знайти які у період нинішнього дефіциту бюджету, чесно кажучи, непросто. «В 2012 році на програму виділили всього лише 200 млн. гривень, що дає змогу забезпечити житлом 1,5 тис. сімей. Це 0,1% від кількості сімей, які перебувають у квартирній черзі», — констатував Білевський.

Утім головна проблема «Доступного житла», на думку незалежного експерта, криється навіть не у достатності фінансування. А у тому, що урядове житло є доступним тільки у назві. «Наші розрахунки показують, що поріг доходів сім’ї, який дозволяє їй взяти участь у програмі, становить 12 тисяч гривень, — каже Білевський. — Це у 2–4 рази більше, ніж у середньому по Україні».

Сукупність цих факторів дала підставу директору департаменту національних та інвестиційних проектів Держагенції з інвестицій Юрію Гусєву заявити — нацпроект «Доступне житло» припиняє своє існування. «Найближчим часом буде ухвалене відповідне рішення уряду», — сказав чиновник.

...але реалізовуватимемо з подвійною енергією!

Й одразу потрапив «під роздачу» вищого керівництва, яке краще розуміє тонкощі політичного моменту. «Ми ставимо завдання, щоби програма будівництва доступного житла за передовими здешевленими технологіями вже наступного року широко пішла в райцентри, середні і малі міста, селища. Тож насамперед місцева влада має потурбуватися, щоби під таке масове будівництво виділили ділянки, а також провели інженерні мережі і комунікації», — на вчорашньому засіданні уряду Прем’єр Микола Азаров, який незалежних експертів не читає, продовжив давати вказівки, користуючись глобальним баченням проблеми.

А його підлеглий, віце–прем’єр–міністр і міністр інфраструктури Борис Колесніков спеціально прийшов на брифінг, аби спростувати слова недалекоглядного функціонера з інвестиційної держагенції. «Повідомлення про закриття програми доступного житла не відповідає дійсності, — категорично заперечив автор купівлі поїздів «Хюндай» та порожнього терміналу «Д» аеропорту «Бориспіль». — Єдина зміна у структурі реалізації — те, що буде створена нова агенція у структурі Міністерства інфраструктури». Окрім того, за словами Колеснікова, у програмі повністю змінили фінансову схему. «Це буде стовідсотково фінансовий лізинг, — пояснив віце–прем’єр. — Під 3% до 50 квадратних метрів. І можливо, я наголошую, можливо, під 5% до 80 квадратних метрів».

Головний відповідальний за розвиток інфраструктури держави пояснив: квартири, які пропонують за лізинговою схемою, здаватимуть повністю «під ключ». «Квартири будуть з оздобленням, усі кольори інтер’єрів узгоджуватимуть із замовниками. Кожна з них буде обладнана кухонним блоком, холодильником», — сказав Колесніков. За його словами, вартість такого «узгодженого по кольорах» із замовником квадратного метра буде вже трохи вищою, ніж у міфічних «Президентських кварталах» — 6 тисяч гривень. «Ми хотіли, щоби двокімнатна квартира коштувала 300 тис. гривень, з яких 15%, тобто 45 тис. гривень, треба заплатити одразу, а через 15 років це житло вже буде у вашій власності», — пояснив віце–прем’єр і пообіцяв: процедура оформлення лізингового кредиту займе щонайбільше добу. Жодних додаткових довідок, мовляв, не знадобиться і кожен, хто має офіційний (!!!) заробіток, що дозволяє виплачувати відсотки по кредиту, зможе стати учасником програми.

Наступного року, за словами чиновника, збудують 10 тис. квартир — причому не просто так, а за новою фінською технологією. В 2014 — 25—50 тисяч, а потім влада вийде на космічні для нас обсяги 100 тисяч квартир.

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Ринку землі наразі не буде

Схоже, з нового року українська рілля таки не стане товаром. Буквально кілька днів країна була близько до цього: депутати не підтримали продовження мораторію і ринок землі був абсолютно реальною перспективою. Але вже сьогодні народні обранці старого скликання вирішили забрати свої слова назад та передумали. Відповідний закон ухвалили в першому читанні. Скільки ще часу в Україні буде діяти мораторій, схоже, не знають і самі урядовці. Як зазначив на вчорашньому засіданні уряду голова Держземагентства Сергій Тимченко, заборона купівлі земель сільськогосподарського призначення триватиме, доки не врегулюються всі відносини, пов’язані з оборотом угідь.

«Продовження мораторію зняло спекуляції. Такий підхід дозволить без обмежень у часі сформувати соціально прийнятні механізми ринкових відносин у сільському господарстві», — зазначив Тимченко.