А вона все ж таки крутиться

А вона все ж таки крутиться

У Харківському планетарії тепер можна на власні очі пересвідчитися у тому, що Земля таки обертається навколо своєї осі. Копію маятника знаменитого французького фізика Жана Фуко, який ще у 1851 році довів цю незаперечну істину, виготовив і подарував астрономічному закладу начальник інструментального виробництва заводу «Комунар» Валентин Пальчик. І хоча для України цей прилад — не новинка (аналоги вже є у двох вітчизняних вузах), саме тут його відтепер зможе побачити кожен бажаючий. До речі, така традиція давно прижилася у паризькому Пантеоні, де знаходиться найвідоміший прилад Фуко.

Тільки народився і вже заробив

Тільки народився і вже заробив

Cільський голова Сков’ятина Борщівського району Петро Попик за кожного новонародженого виплачує допомогу в розмірі п’яти тисяч гривень. Таку ідею Петро Степанович запровадив два роки тому, щоб покращити демографічну ситуацію в селі. Слід зауважити, що до Сков’ятинської сільської ради належить і сусіднє село Шишківці, разом це — 680 мешканців.

Пишайтеся новою Сумщиною, а то!..

Пишайтеся новою Сумщиною, а то!..

Творчі роботи на тему «Я пишаюся новою Сумщиною» активно виконували сумські школярі минулого тижня. Як першим повідомив сумський сайт «Панорама», старшокласники писали твори–роздуми на задану тему, а учні п’ятих–восьмих класів — детальний переказ. Останнє завдання рекомендували доповнити оцінкою діяльності влади Сумської області, проілюструвавши цю оцінку самостійно дібраними прикладами.

Всі статті рубрики