«А партія прозвучала»

16.10.2012

Минулої суботи «Українська платформа «Собор», як і анонсувала, провела з’їзд та зняла з балотування весь партійний список, що стало прецедентом в українській політиці.

«Усвідомлюючи загрозу набрання більшості у Верховній Раді Януковича і його охвістя, з’їзд «УП «Собор» ухвалив рішення зняти з виборчих перегонів по загальнодержавному багатомандатному округу ­виборчий список партії, незважаючи на те, що у виборчому бюлетені партія стоїть під №1», — йдеться у заяві «соборівської» прес–служби партії.

«Ми започаткували тренд до очищення політики. Бо нині вона не відповідає мріям тих, хто боровся за її незалежність, за нашу Українську державу», — заявив лідер партії, народний депутат від «НУНС» Павло Жебрівський, який є кандидатом у депутати по 63–му мажоритарному округу. Кандидати–мажоритарники від «Собору» балотуватимуться до переможного кінця.

Жебрівський наголосив, що «Собор» прийняв рішення зніматися не на користь конкретної політичної сили. «Проте ми закликаємо не голосувати за Партію регіонів, за комуністів, за Королевську, бо вони готові сформувати антиукраїнську більшість», — заявив лідер партії. Він закликав усі опозиційні сили, які не долають бар’єр 5%, зробити так само, як «Собор», і поступитися більш рейтинговим патріотичним силам.

Нагадаємо, лідери «Собору» пішли в депутати по «мажоритарці» (а Анатолій Матвієнко вже й встиг знятися), тоді як партійну платформу надали для балотування письменників, інших культурних діячів, інтелігентів на кшталт Володимира Огризка. «Основною нашою задачею була мобілізація електорату і пропозиція проекту, за який не буде соромно голосувати. Шанси на проходження були, шансами цими не вдалося скористатись. Але факт зняття став більш цінним, ніж уся ця виборча компанія. Те, що ми обіцяли на початку виборчої кампанії, — зробили. Жодна інша партія за всю історію незалежної України на таке не зважувалася», — сказав у коментарі «УМ» перший номер списку партії, письменник і видавець Віталій Капранов.

«Це був такий експеримент із партійним списком «Собору», куди набрали людей, які не мають дотичного відношення до політики, щоб подивитися на реакцію виборців, — зазначив у коментарі «УМ» політолог Вадим Карасьов. — Якби за соцзамірами партія набирала пристойний рейтинг, хоча б у кілька відсотків, то, звичайно, вона рухалася б далі. Щоб не бути звинуваченою у відборі голосів — здалася нібито на користь опозиції. Це профанація партійності. Але партія прозвучала, і на майбутнє це дасть результат на перспективу».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У п’ятницю ЦВК скасувала реєстрацію одразу 49 мажоритарних кандидатів. У тому числі знявся колишній мер Києва Олександр Омельченко, який балотувався в столичному окрузі №220. Також ЦВК скасувала реєстрацію ще двох народних депутатів — «регіонала» Валерія Коновалюка за округом №60 та Анатолія Матвієнка — в/о №17. За округом №90 у Київській області (Біла Церква) відмовилися балотуватися відразу семеро кандидатів, вочевидь «технічні».

Голова ЦВК Володимир Шаповал назвав таку кількість відмов балотуватися «неподобством».