Деміен Хьорст, масовий убивця

16.10.2012
Деміен Хьорст, масовий убивця

Деміен Хьорст. Фото з сайту mypleer.com.

Британські організації, які опікуються захистом тварин та довкілля, накинулися з нищівною критикою на одного з тамтешніх мистецьких знаменитостей — всесвітньо відомого художника Деміена Хьорста, який в одній зі своїх інсталяцій погубив тисячі тропічних метеликів, передає Бі–Бі–Сі.

Ретроспективна вис­тавка робіт Хьорста, яка включала, зокрема, й найвідоміші його «акваріуми» з розрізаними тушами акул та відрізані голови корів, проходила в лондонській галереї Tate Modern. Інсталяція «Закохатися і розлюбити», де були використані метелики, — частина експозиції в Tate Modern. Глядачі проходили кімнатою без вікон, в якій метушилися метелики, частина комах була прикрiплена шпильками до білих полотнищ. Захисники довкілля забили на сполох після того, як дирекція галереї оприлюднила дані про померлих крилатих комах — з’ясувалося, що за 23 дні «на вівтарі» мистецтва померли близько 9 тисяч метеликів. Звісно, прибиральники не рахували трупики, а така «математика» випливає з кількості метеликів, що їх привозили щодня, щоб замінити померлих — приблизно 400.

«Якби це були, наприклад, собаки чи якісь інші тварини — нація б вжахнулася. А якщо просто метелики — це не означає, що вони не потребують турботливого ставлення», — обурюються у Фонді захисту тварин RSPCA. Обструкцію художнику–винищувачу метеликів висловили й інші природозахисні формації Великої Британії, зокрема національний фонд «Збереження метеликів». Скандал набув значного масштабу, так що представники Tate Modern змушені були виправдовуватися. Мовляв, для інсталяції Хьорста звозили метеликів зі спеціальних розплідників, для комах було створено «всі зручності». Водночас природолюби нагадують, що тропічні метелики в природних умовах живуть до дев’яти місяців, а на виставці вони помирали за кілька днів.