Підходячи до бар’єра

12.10.2012

Виборча кампанія до Верховної Ради йде мляво — важливих для країни проблем не торкається ні влада, ні опозиція. Водночас у рейтинговій «турнірній таблиці» можливі зрушення навколо 5–відсоткового прохідного бар’єру. Можуть «вистрілити» ВО «Свобода», «Україна — Вперед!» і «Наша Україна». Про це на вчорашній прес–конференції в УНІАН сказав директор із досліджень Всеукраїнської соціологічної служби при НАНУ, кандидат філософських наук Борис Сагалаков, презентуючи результати соціологічного опитування, проведеного з 5 по 7 жовтня в усіх областях України та місті Києві.

За випадковою квотною вибіркою із врахуванням основних соціально–демографічних характеристик населення України було опитано 2500 респондентів.

Соціологи зафіксували, що найстабільніший електорат мають дві полярні сили — «Свобода» (56,4% її прихильників однозначно впевнені у своєму виборі) та Компартія (у неї таких 58,1%). Остаточним вважають свій вибір 54,2% шанувальників «Батьківщини» та 50,5% — Партії регіонів. Дещо хиткі прибічники «УДАРу Віталія Кличка» і «Союз правих сил «Наша Україна» — у цих нішах переконаність виборців по 38,6%.

Однозначно брати участь у голосуванні 28 жовтня збираються 44,5% опитаних; 35,6% — «скоріш за все, так»; 9% — «скоріш за все, ні»; 4,1% — однозначно не голосуватимуть, а 5,6% важко відповісти.

За даними ВСС при НАНУ, Партія регіонів отримує наразі 20,7%, «Батьківщина» — 16,9%, «УДАР» — 14,4%, КПУ — 10,1%, «Україна — Вперед!» — 5,3%, «Свобода» — 5,1%.

Рейтинг «Нашої України» підійшов упритул до прохідного бар’єра й становить 4,7%.

«Майже половина опитаних робить свій вибір не свідомо — «тому що немає іншого вибору» або протестуючи проти умов життя, — зауважує пан Сагалаков у коментарі «УМ». — Питання в тому, хто працює з народом? Хоч одна політична сила займається політичним лікнепом у загальнонаціональному масштабі? Так, це робить «Наша Україна», але в невеликих масштабах. Працювати ж над цим потрібно ще в період між виборчими кампаніями…»

Відповідаючи на запитання щодо фінішного прискорення патріотичних сил, зокрема «Нашої України», експерт назвав ситуацію «очікуваною і соціологами, і політологами» у зв’язку з «ностальгією»: «Десь спрацьовує певна ностальгія, пов’язана з ім’ям лідера. Особливо яскраво я бачу, як зростає прихильність до «Нашої України» інтелігенції та підприємців».