Бідні ми, бідні!

11.10.2012

Згідно з доповiддю німецької компанії «Альянс» «Звіт про світове багатство 2012 року», Україна займає останні позиції (49–те місце) в рейтингу серед 52 країн світу, сукупний ВВП яких складає 90 відсотків усього світового ВВП. Бідні африканські країни у дослідженні не враховували, тож виходить, що гірше за українців живуть лише індонезійці, казахи та індійці.

Німецькі експерти порахували, що на середньостатистичного жителя України припадає майна на 928 євро. Перше місце в рейтингу займає Швейцарія, де узагальнений житель володіє майном на суму 138 тисяч євро. На другому — Японія з 93 тисячами євро на одну особу. Далі йдуть США (90,4 тисячі євро), Бельгія (68,5 тисячi євро) та Голландія (61,3 тисячі євро). Незважаючи на старання деяких наших чиновників і бізнесменів, які накопичують казкові багатства та мають тисячi гектарів власних латифундій, Росія з майновим показником у 1549 євро на людину таки випередила нашу державу.

За годину праці українець отримує в 16 разів менше, ніж пересічний європеєць, зарплата якого становить близько 23 євро (244 грн.) за годину.

В українському відділенні ООН повідомили, що за межею бідності в нашій країні знаходиться 15,2 відсотка населення. Тобто саме стільки людей отримують менше офіційно встановленого в Україні прожиткового мінімуму, який з 1 жовтня складає 1060 грн. на одну особу на місяць.

Межею бідності, згідно зi світовими критеріями, вважається ситуація, коли людина витрачає більше 60 відсотків свого доходу на харчування. Згідно з даними ООН, за останній рік цей показник в Україні зріс iз 42,8 до 44,1%.

У США за межею бідності перебувають 16 відсотків населення. Бідною, за федеральним визначенням, вважається сім’я з чоти­рьох осіб, статки якої не перевищують 1916 доларів на місяць. Хочеться додати, що в такій ситуації знаходяться більше 80 відсотків українців, а саме ті, які не є топ–менеджерами, власниками великого або середнього бізнесу чи корупціонерами.

У світі межею фізичного виживання вважається дохід в 1,25 долара на людину в день.

 

ПРЯМА МОВА

Павло Розенко,
експерт Центру Разумкова,
колишній заступник міністра праці та соціальної політики:

— В Україні існують дві категорії громадян. Для одних життя протягом останніх років не покращується, а інші входять у списки Форбс найбагатших людей світу.

У нас у країні виникла унікальна ситуація, коли робота не захищає людей від бідності. Приблизно 24% сімей, де обидва члени сім’ї працюють, перебувають за межею бідності. А при народженні дитини кількість сімей за межею бідності ще більше зростає. Сьогодні в Україні працювати не означає забезпечувати свою родину і взагалі мати якусь перспективу.

 

Андрій Павловський,
член Комітету ВРУ з питань соціальної політики та праці:

— У США за основу мінімальної заробітної плати беруть набір товарів і послуг, які задовольняють основні фізіологічні та соціальні потреби сім’ї в розрахунку на одну людину. Туди входять 20 видів м’ясопродуктів, об’ємом 60 кг на рік, оплата найманого житла, покупка один раз у 5 років автомобіля і так далі. Виходить більше 1000 доларів на місяць. В Україні у 2011 році мінімальна зарплата (960 гривень) не забезпечувала навіть фізіологічного рівня виживання працівника.

 

Олексій Кучеренко,
колишній міністр iз питань ЖКГ:

— Середня заробітна плата в Україні становить 2700 гривень, iз них близько 45% іде на комунальні послуги, майже стільки ж — на харчування. Що залишається на життя? Звичайно, більшість українців живуть за межею бідності.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>