Оздоровлення для здорових

10.10.2012
Оздоровлення для здорових

Хороший масажист спочатку розпитає про вашi проблеми, а не нахвалюватиме власнi вмiння. Фото із сайту alina–style.com.ua.

Руки професійного масажиста здатні творити з нашим тілом дива, тому імена справжніх майстрів не потребують реклами. Але, як свідчить медична практика, такого роду оздоровчі процедури «показані» далеко не всім. Тож перш ніж вирушити до спа–салону чи масажного кабінету, переконайтеся у тому, що його послуги вам дійсно підуть на користь. А заодно перевірте на фахову придатність спеціалістів оздоровчого закладу, навіть якщо ті проголошують себе гуру унікальних технік.

 

Ліки з ризиком

Масаж перестав бути лише медичною процедурою, що призначається як реабілітаційний курс після перенесеної хвороби. Змінилася навіть його філософія, бо колись суто оздоровчий напрям медицини перетворився на індустрію краси з повним комплексом розслаблюючої «терапії». Більше того, асортимент послуг, які нині пропонують клієнтам власники модних салонів, уже увібрав у себе традиції всіх народів світу і нерідко претендує на статус лікувальної панацеї. «Останнім часом стає модною медична спа, бо зараз люди хочуть не лише отримувати задоволення, а ще й оздоровлюватися, — каже керівник харківської школи технологій і методик реабілітації Сергій Павлов. — Ідеться про новітні інноваційні методики, що наразі активно впроваджуються у спа–технології і чимось нагадують фізіотерапію».

Ось тут і починається зона ризику. Як правило, такого роду процедури у медичних закладах призначають лікарі, враховуючи стан здоров’я пацієнтів. Це дуже важливо, оскільки масаж має чималий список протипоказань, не врахувавши які, можна замість оздоровлення отримати купу проблем. Скажімо, похід до спа–салону категорично заборонений тим, хто має бодай якісь проблеми зі шкірою, нігтями чи волоссям, а також різного роду пухлини, проблеми з кістками, хвороби крові, каміння у жовчному міхурі та нирках, тромбофлебіти та інші патології судин. Високий тиск, серцева недостатність, температура вища 37,5 градуса, різного роду запальні процеси (особливо внутрішніх органів), простуда, вірусні інфекції теж не сумісні з такими процедурами. «Цей список можна продовжувати й далі, — каже викладач Харківського медичного коледжу №1 Олександр Штанько. — З ним добре обізнані фа­хівці, які мають медичну освіту. Але у спа–салонах їх можна зустріти нечасто. Тому не виключена така ситуація, що на масаж iз профілактичною метою може, наприклад, прийти хворий iз варикозним розширенням вен. Йому пообіцяють: «Після наших процедур вам значно покращає». А буквально через годину–дві в людини трапляється закупорка артерії з летальним кінцем. І все».

За словами фахівців, такого роду послуги можна назвати, швидше, ліками для здорових, аніж засобами боротьби з тiєю чи іншою недугою. Тому якщо ви маєте проблеми зі здоров’ям, без попередньої консультації з власним лікарем такі заклади краще не відвідувати.

Целюліт і міфи

І все ж найчастіше люди ходять до спа–салонів по красу, оголошуючи рішучу боротьбу зайвим сантиметрам на талії і підступному целюліту. Їхні сподівання, за словами фахівців, — небезпідставні. «Антицелюлітний масаж, всупереч усталеній думці, досить ефективний, і є не лише косметичною процедурою, а й має психоемоційний статус, — каже Сергій Павлов. — Дівчина, яка приходить на таку процедуру, покращує свої зовнішні дані й відповідно підвищує свою самооцінку, ставлення до спорту і до життя в цілому. Грамотний масажист завжди підкаже клієнту, як зберегти досягнуті результати на тривалий період».

«Грамотність» же самого майстра, за словами фахівців, допоможе визначити елементарна спостережливість. Скажімо, якщо вже після першого сеансу на ваших ногах з’явилися синці, вдруге до цього спа–салону приходити не варто, тому що гематоми вважаються першою ознакою будь–якого непрофесійного масажу. Насторожити вас мусить і біль, оскільки фахово проведені антицелюлітні процедури (знову ж таки всупереч усталеній думці) — доволі комфортні для самопочуття. Не варто також довіряти фахівцеві, який вже на першому сеансі демонструє фізичну могутність своїх рук і одразу ж задобрює вас цілющими кремами. «Антицелюлітні мазі та інші засоби призначені для того, аби різко вивести з організму рідину, — попереджає керівник харківської школи масажного мистецтва Арнольд Офіцеров. — І оскільки наш організм «не терпить» пустот, вільні від рідини місця він одразу ж починає заповнювати жиром. У результаті ви досягнете протилежного ефекту. Тому завжди мусить бути як мінімум триденна підготовка організму через загальний масаж, а вже потім можна приступати до корекції фігури».

З цієї ж причини не варто розраховувати на швидкий ефект: більш–менш помітні зміни на своєму тілі можна побачити десь після п’ятого сеансу. А взагалі повний антицелюлітний курс завше триває від 12 до 24 днів, залежно від стану здоров’я пацієнта. Протипоказані такі процедури людям, які страждають глибоким варикозним розширенням вен, оскільки, за словами Олександра Штанька, неправильні маніпуляції можуть стати причиною закупорки крупних артерій, а то й інфаркту міокарда.

Шукайте «золоті» руки з медичним дипломом

Олександр Штанько недавно провів спеціальне дослідження і з’ясував, що у містах–мільйонниках на 100 тисяч населення припадає близько 5 тисяч масажистів. З них лише півтисячі мають спеціальну медичну освіту. Решта 4500 приходять на ринок спа–послуг після коротких курсів, що не завжди дають ґрунтовні знання та навички.

Виявити непрофесіонала доволі просто. Якщо ви завітали до масажиста і він почав сходу розповідати про унікальність своїх можливостей замість того, аби спершу поцікавитися саме вашими проблемами, то він навряд чи буде вам корисним. «Досвідчений фахівець одразу ж грамотно проаналізує стан вашого здоров’я, розпитає, де і як ви оздоровлювалися раніше, визначить список показань і протипоказань, а вже потім запропонує ті послуги, які будуть корисними саме вам, — каже Олександр Штанько. — Важлива також ваша власна реакція на рівні — подобається чи не подобається спеціаліст: у випадку, якщо бодай щось насторожило у людині, розвертайтеся і йдіть геть».

З особливою обережністю фахівці радять ставитися до лікувального масажу, при допомозі якого вам можуть пообіцяти зцілення від складних хвороб. Скажімо, сьогодні нерідко пропонують лікування у такий спосіб урологічних недугів, включаючи поширений нині простатит. Зважуватися на такі процедури варто лише у стінах поліклінік та спеціалізованих лікарень, де ви зможете пройти повне обстеження під наглядом «вузького» фахівця. В інших випадках є великий ризик нажити собі купу найрізноманітніших проблем. До речі, сучасні медичні заклади сьогодні пропонують найрізноманітніші види спа, тому краще скористатися саме їхніми послугами, навіть якщо ті коштують дорожче.

Утiм на ринку «краси» зараз є вже чимало респектабельних салонів, що працюють на досить пристойному рівні. Ознакою ж саме високого класу таких закладів може бути наявність у їхньому штаті координатора з медичною освітою. Якраз він і повинен визначити особливості вашого організму і порадити найбільш корисні для вас процедури. Якщо такого фахівця у спа–салоні немає, то краще послугами цього закладу не користуватися. Але й після консультації з медиком не полінуйтеся провести бесіду з фахівцем, послуги якого вам порадили. «Обов’язково запитайте у нього, що саме він може вам запропонувати у тому чи іншому випадку, — «інструктує» Олександр Штанько. — А заодно поцікавтеся наперед, яким чином він збирається працювати з вашим тілом і якими видами впливу володіє. Тобто ви повинні перед процедурою отримати вичерпну інформацію, і якщо така відсутня чи не влаштовує вас, я б не рекомендував погоджуватися на масаж. Ваше здоров’я — у ваших руках».

І все ж, як би ретельно фахівці не закликали до обережності при виборі особистого майстра, користь від спа–процедур лишається незаперечною. «Поганяти» кров, розслабити м’язи, покращити здоров’я шкіри у такий спосіб сьогодні прагне все більша кількість людей, адже сидячий спосіб життя і неусвідомлена необхідність регулярних походів до спортзалу вимагають відповідної компенсації.