На що не шкода двох мільйонів

10.10.2012

Цього тижня потенційний виборчий бюлетень для голосування за партійними списками може скоротитися на одну партію, і їх у запропонованому до вибору переліку залишиться 21. Рішення зняти свій список із балотування вчора офіційно заанонсувала «Українська платформа «Собор».

Похід цієї політичної сили на вибори був несподіваним за своїм змістом. «Постпомаранчева» партія, очолювана народним депутатом від «НУНС» Павлом Жебрівським, надала свій майданчик для балотування до ВР відомим в Україні людям, зокрема творчій інтелігенції. Відтак у першу п’ятірку партії увійшли видавці й літератори брати Капранови, колишній очільник МЗС Володимир Огризко, політолог та історик Олександр Палій, кобзар Павло Компаніченко. Ще деякі достойники балотуються за підтримки «Собору» в мажоритарних округах, як–то письменник Василь Шкляр. Водночас, ще анонсуючи такий формат участі у виборах на початку кампанії, представники «Собору» обіцяли знятися з дистанції, якщо до вирішального моменту соціологічні опитування не гарантуватимуть партії подолання 5–відсоткового бар’єру. І от тепер, попри досить помітну активність кандидатів від «Собору» (принаймні на вуличних акціях і в деяких ЗМІ), зрозуміло, що рейтинг «Собору» ледь відривається 0%. Тож на Покрову, 14 жовтня, партія збереться на другий етап з’їзду, аби оголосити рішення про зняття. За законом, таке можливо не пізніш як за 12 днів до виборів.

«Ми маємо намір започаткувати стандарт виконання власного слова. Це, безумовно, буде новим для деградованої і дискредитованої української політики. Ми закликаємо партії, що називають себе опозиційними, наслідувати наш приклад і, в разі відсутності гарантованого проходження 5–відсоткового виборчого бар’єру, розглянути на своїх з’їздах питання про зняття виборчих списків iз балотування», — йдеться у зверненні центрального проводу «Української платформи «Собор» до всіх опозиційних партій. Також «соборівці» закликають узгодити кандидатів від опозиції в одномандатних округах та зняти непрохідних.

«Усі агітаційні ресурси держави ми вже витратили, тому, звичайно, суму застави — 2 мільйони гривень — Центрви­борчком нашій партії вже не поверне, — розповів у коментарі «УМ» кандидат у нардепи від «Собору» Олександр Палій. — Але головне — це зупинити владу, не дати їй повністю зламати країну під себе. Хоча вони це майже зробили».

Водночас у цій темі є нюанс. На початку виборів у ЗМІ проскакувала інформація, нібито реальні лідери «УП «Собор» Жебрівський та Анатолій Матвієнко домовилися з «Батьківщиною» про підтримку їх «Об’єднаною опозицією» у двох конкретних мажоритарних округах — за умови, що «УП «Собор» не висуватиме свій партійний список. Тоді таку домовленість, якщо вона існувала, було порушено. Тепер, виходить, керівні «соборівці» таки повертаються до виконання негласної угоди?

 

А ТИМ ЧАСОМ...

До п’ятниці мав би закінчитися процес остаточного узго­дження кандидатів у мажоритарних округах між Об’єднаною опозицією «Батьківщина» та «УДАРом Віталія Кличка». Позавчора на каналі ICTV Наталія Королевська зявила, нібито її партія «Україна — Вперед!» також готова знімати з виборів своїх кандидатів–«мажоритарників» заради перемоги демократичних сил і скинення Партії регіонів.