Коротко про погоду: бр–р–р–р

10.10.2012
Коротко про погоду: бр–р–р–р

У «маршрутках» пасажири намочили ноги. Фото Олени КАРПЕНКО.

Морози поки затримуються

Уже цього тижня по всій території нашої держави встановиться традиційна осіння погода: розпочнуться затяжні дощі, денна температура знизиться до 10—12 градусів тепла, а нічна наблизиться до нуля. У західних областях та в Карпатах Гідрометцентр прогнозує нічні заморозки (мiнус 1–5) та опади у вигляді снігу. Професійні та народні синоптики стверджують, що «бабине літо», яке тривало цього року два тижні, на жаль, закінчується. І хоча денна температура у південних областях України в сонячні дні «балуватиме» нас 20–градусним теплом, час подумати про підготовку до зими.

Як розповів на брифінгу директор Гідрометцентру Микола Кульбіда, дощова погода в України збережеться до 20 жовтня. «Можна в цілому сказати, що до 18—20 жовтня на території України повернення дуже теплої погоди ми не очікуємо. Хоча незначне коливання температури, переважно денної, за рахунок відсутності або наявності хмар, звичайно ж, матиме місце», — сказав він.

На початку тижня МНС оголошує штормове попередження у південних регіонах. «Під час грози уникайте відкритої місцевості і височин, не стiйте пiд деревами, електроопорами, поблизу металевих конструкцій, не купайтеся під час грози. У приміщеннях бажано не використовувати електроприлади і не користуватися телефонним зв’язком», — радять у МНС.

Подібна ситуація може повторитися вже 14—15 жовтня, коли в Україні очікується переміщення доволі активного атмосферного фронту. У західних, центральних і північних регіонах України пройдуть дощі, можливі зливи з градом та пориви вітру до 15—20 метрів на секунду. У Волинській, Львівській, Закарпатській та Дніпропетровській областях очікують на опади, що перевищать місячну норму.

Загалом синоптики прогнозують у жовтні різкі перепади денної та нічної температури, нічні заморозки. Проте це не означає, що зима цього року буде ранньою. Швидше за все, на новорічні свята буде дощ і грязюка, а справжні морози — і то досить люті — прийдуть вже у другій половині січня. Традиційно для останніх років перший місяць весни буде «зимовим».

Літо тривало п’ять місяців

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії, від 1881 року це літо в Києві стало найдовшим і тривало п’ять місяців, один тиждень і п’ять днів (період, за який середньо­добова температура повітря не опускалася нижче +15 градусів). Така тепла погода тривала від 25 квітня до 7 жовтня. Цьогорічне літо побило 24 метеорологічні рекорди.

 

ПРЯМА МОВА

Ірина Вишенська,
декан факультету природничих наук Національного університету «Києво–Могилянська академія»:

— В Україні частіше відбуватимуться природні катаклізми — урагани, сильні дощі. Так відбувається тому, що є додаткова енергія, яка затрималась у земній атмосфері. Це — результат парникового ефекту: більше енергії, і вона більш потужно себе проявляє. Хоча я би не робила катастрофічних прогнозів, в Україні не буде серйозних катаклізмів та збережеться помірний клімат.

Останні 10 років середньорічна температура в нашiй країні підвищується, але це відбувається не прямолінійно, а різкими стрибками. При цьо­му скорочується тривалість перехідних періодів — весни і осені, а підвищення середньорічної температури відбувається за рахунок зимових температур, тобто зими стають м’якшими.

 

СТИХІЯ
У Кіровограді плавали «маршрутки»

У понеділок на місто випала двомісячна норма опадів. Спочатку випав град, а потім кілька годин йшов сильний дощ. Як повідомляють місцеві ЗМІ та очевидці в соцмережах, дощова каналізація не справлялася з потоками води, тож автомобілі буквально плавали у метрових калюжах. У деякі «маршрутки» аж до ніг пасажирів набралося холодної води, легкові автомобілі стояли, наче субмарини, по вікна у воді. Більшість світлофорів не працювало, в деяких будинках зникло світло. В результаті у Кіровограді виник автомобільний колапс, місто виявилося повністю паралізованим.

На проспекті Комуністичному легковий автомобіль провалився під землю. Через поганий стан асфальтового покриття в місті у подібні, але менш глибокі ями потрапляли не лише автомобілі, а й невдахи–пішоходи. «Сухою залишилася лише спідня білизна... Такий собі найбільший аквапарк iз реалістичними ефектами», — пожартував на сторінці «Типовий Кіровоград» сайту «ВКонтактє» місцевий житель Євген.

Президент України Віктор Янукович відклав свій візит до Кіровограда, який планували саме у той день, коли розгулялася стихія.

В Одесі вітер валив дерева і рвав дроти електромереж

Позавчора еменесники оголосили штормове попередження в Одесі та області. І до цього варто було прислухатися. У понеділок ввечері та у вівторок вітер струшував осіннє листя разом iз... гілками, викорчовував дерева. Так, повідомляють очевидці на «Одеському форумі», на вулиці Канатній велика гілка пошкодила тролейбусні дроти; у дворі на Філатова дерево роздавило новеньку іномарку (у неї знищено дах і пошкоджено задню частину); перед Митною площею впало старезне дерево та порвало дроти електромереж; також велике дерево на перетині вулиць Ришельєвської та Троїцької впало на проїж­джу частину, зачепило автомобіль «Субару Форестер» та обірвало дроти.

Аварiйнi «перегони» в Полтавi

У Полтаві під час зливи в дорожньо–транспортні пригоди потрапило 9 автомобілів. Аварії на дорозі сталися ввечері 8 жовтня, пише видання «Полтава». Зокрема, в центрі міста, біля будинку на Жовтневій, 40, сріблястий «Ланос» зіткнувся з деревом. Інформації про постраждалих наразі немає. Інша ДТП сталася на перехресті вулиць Сінної та Жовтневої, де зіткнулися два автомобілі. Очевидці повідомляють, що ніхто не постраждав. Також біля Решетилівського шляхопроводу сталося дві аварії, в яких зіткнулися ще 6 автомобілів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>