Неначе вишивка село

09.10.2012

Історію 32 населених пунктів Надвірнянського району вишили місцеві майстрині, створивши унікальну за колоритом і розмірами (97х100 сантиметрів) книгу, яка важить майже 90 кілограмів. Кожна її сторінка обрамлена витонченими найстарішими орнаментами та символами, характерними лише для конкретного села чи селища, короткий літопис про яке подається на звороті.

«Створюючи це видання, ми передусім мали на меті не дивувати когось його розмірами та вагою, а показати і зберегти наші автентичні символи й вишивку, — розповіла УМ» заступник голови Надвірнянської райдержадміністрації Богдана Ковалюк. — І задум завдяки співпраці органів місцевого самоврядування та вишивальниць вдалося реалізувати на високому художньому рівні. Книга, як людське немовля, з’явилася на світ рівно через дев’ять місяців після початку її створення».

Надвірнянське вишите диво претендує на внесення до Книги рекордів України. Заявку на реєстрацію творці видання подадуть після його незначного вдосконалення. Нині «Вишиту Надвірнянщину» експонують у фойє місцевого «білого дому».