Не двоє, а більше

05.10.2012

Ера двох великих політичних сил — Партії регіонів та «Батьківщини» — потроху закінчується. За три тижні до виборів нарощування симпатій електорату демонструють інші, причому полярні політичні сили — КПУ й «Наша Україна». Такий висновок оприлюднили вчора на прес–конференції фахівці Всеукраїнської соціологічної служби.

Опитування за випадковою квотною вибіркою з врахуванням основних соціально–демографічних характеристик населення, яке охопило 2 500 респондентів, проводилося 28–30 вересня по всіх областях країни.

Завдяки соціальній демагогії і стабільній електоральній базі першість тримає Партія регіонів — 20,3%. На сході немає альтернативи ПР. Ніша вільна. Більшість голосує «за звичкою», каже директор із досліджень ВСС Борис Сагалаков.

«Об’єднана опозиція «Батьківщина» набирає, за цим опитуванням, 16,6%. «Якби зараз Юлія Тимошенко була на чолі «Батьківщини», партія мала б вищий рейтинг. На заході і в центрі немає однозначної підтримки Тимошенко, як це було у 2007 році. На місце яскравого опозиційного лідера може претендувати Кличко», — зауважує Сагалаков.

«УДАР Кличка» наздоганяє «Батьківщину» — 14,2% прихильників. «У Кличка з’являється певна харизма — відомий, простий, доступний. Але щоб витримати марку і не повторити політичну долю Тігіпка, Віталію зараз важливо набрати хорошу команду — не з Європи і Росії, а своїх українських політмаркетологів, які розуміють ментальність нації. Важливо також виконання передвиборчих гасел, щоб його гасло про люстрацію не спіткала доля гасла «Бандитам — тюрми!» — радить пан Сагалаков.

Компартія завдяки вдалій цільовій рекламній кампанії набрала хід і прихильність 10% опитаних.

Показник популярності партії Наталії Королевської «Україна—Вперед!» — 5,1%. «Наталії не вистачає харизми Юлії Володимирівни і таланту демагогії. Королевська все говорить правильно, але не відчувається палкої пристрасті, надриву і віри в те, що вона говорить. Вона трошки «холоднувата», — зазначає експерт. — Я не думаю, що Королевська переросте в серйозну загальнонаціональну політичну фігуру. Якби задатки були, ставку робили б на неї, а не на Кличка. Вона в зоні ризику, а «УДАР» уже майже в парламенті».

У радикальних націоналістів зі «Свободи», за даними ВСС, рейтинг 4,7%. «На місцевих виборах 2010–го «Свобода» зірвала банк на Галичині, заповнила управлінські посади вчорашніми студентами. Управління — складний процес, якого треба вчитися, тому сьогодні стоїть питання кваліфікації її кадрів, — відзначає експерт. — «Свобода» зайняла свою електоральну нішу, але для подальшого зростання їй потрібна реалізація нових стратегічних програм».

Інтелігенція і підприємці певною мірою підтримують «Нашу Україну». Її рейтинг, за даними соціологічної служби, — 3,8%. «Ностальгія за свободою слова, свободою бізнесу привертає людей до Віктора Ющенка. Рейтинг патріотичних сил може зростати на питанні мови», — каже Борис Сагалаков.

На жаль, на політичній арені немає серйозної партії середнього класу. «Вітчизняне підприємництво ще не переросло період становлення «класу в собі», не зрозуміло своїх внутрішніх інтересів, тим паче не розуміє зовнішніх», — констатує соціолог.