Тут жив редактор

03.10.2012

У Могилевi–Подiльському, що на Вiнниччинi, на вулицi Київськiй, 24, відкрили меморіальну дошку–горельєф на честь редактора–фронтовика Івана Васильовича Гуменюка. Ім’я цієї людини тiсно пов’язане з могилiв–подiльською мiськрайонною газетою «Надднiстрянська правда», яку він очолював упродовж тридцяти рокiв (1953—1983) й де пiдготував плеяду прекрасних журналiстiв, дехто з них став ще й письменником. На навчання у столичний Нацiональний унiверситет iменi Т. Г. Шевченка Іван Гуменюк рекомендував багато талановитих випускникiв шкiл, якi потiм працювали в «Надднiстрянськiй правдi».

Знаний в Українi й родовiд фронтовика, адже його син Борис Гуменюк був ректором Української дипломатичної академiї. А нинi — Надзвичайний i Повноважний Посол України на Кiпрi. Іван Гуменюк народився 15 вересня 1922 року в селi Кривохижинцi Мурованокуриловецького району. Трудовий шлях розпочав у райгазетi в Мурованих Курилiвцях. Воював, був учасником прориву блокади Ленiнграда. 20 лютого 1943 року був поранений, а пiсля шпиталю почав працювати на знаменитiй вiйськовiй радiостанцiї iменi Тараса Шевченка. Нагороджений трьома орденами та тридцятьма медалями.

По війні працював у газетi «Молодь України». Через сiмейнi обставини (треба було доглядати хворого батька) повернувся до Курилiвцiв, де й став згодом редактором місцевої «районки». За якийсь час Іван Гуменюк очолив одну з найавторитетнiших газет краю — «Надднiпрянську правду». Тут сповна розкрився його талант органiзатора й журналiста: газета виокремлювалася не лише гострими й цiкавими публiкацiями, а й зовнiшнiм оформленням, неодноразово експонувалася на виставках у столицi.

Досвiд журналiстського колективу вивчали колеги з iнших регiонiв країни. Останнi два роки свого життя Іван Гуменюк мешкав iз дiтьми в Києвi, де в останнiй день червня 2012 року й спочив.

Вдячнi учнi талановитого органiзатора газетної справи iнiцiювали встановлення меморiальної дошки на будинку по вулицi Київська, 24, де мешкав Іван Васильович. Дошку–горельєф відкрито за фінансової підтримки докторанта Інституту журналiстики Київського нацiонального унiвеситету iменi Т. Г. Шевченка Ігоря Паримського, який особисто знав фронтовика. «Звернiть увагу, — наголосив Ігор Паримський, — це вперше меморiальну дошку встановлюють на честь регiонального журналiста. Переконаний: практика, коли пошановуватимуть пам’ять про людей нашої професiї й на мiсцевому рiвнi, буде поширена в iнших куточках нашої держави. Адже таких звитяжцiв журналiстської працi, як Іван Гуменюк, в Українi завжди було багато».