Намолене місце

03.10.2012

Під час археологічних робіт у центрі Львова фахівці виявили справжні фундаменти Великої міської синагоги, зруйнованої у часи Другої світової війни. Фундаменти не збіглися з трасуванням (позначенням), що було на поверхні землі до розкопок. Також було знайдено кілька монет XVIII—XIX століття і дещо з кераміки.

Розкопки тривають у старому Єврейському кварталі на площі, яка фактично не має назви. Умовно її називають площею Арсенальною або площеюТрьох синагог, оскільки на цій території були розташовані Велика міська синагога, синагога «Золота Роза» і будинок навчання Бейт Гамідраш.

Як пояснює начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко, на цій площі зараз розташовується самовільний паркінг і ніщо не вказує на святість місця. Саме тому було заплановано облаштування площі й проведено конкурс на кращий проект. У перспективі тут має бути загальнодоступне місце відпочинку і задуми, але не розваг — жодних «пивних» столиків тут не буде. Першим кроком до реалізації проекту стали археологічні розкопки. Їх орієнтовна вартість — 70 тисяч гривень. За словами фахівців, це не ґрунтовні дослідження, бо облаштування хочуть провести швидко, за рік–два. Головне ж завдання розкопок — встановити точні контури Великої міської синагоги.

Молодший науковий співробітник Рятівної археологічної служби Інституту археології НАН України Остап Лазурко розповів, що наразі розкрито три шурфи і в них виявлено фрагменти фундаментів Великої синагоги. «Як ми і передбачали, фундаменти не збігаються з тим трасуванням, яке є на поверхні. Тому робитимемо детальну графічну зйомку, яка встановить межі синагоги, і далі на поверхні будуть відзнаковані саме ті фундаменти, які ми виявимо. У першому шурфі виявили збережене цегляне мощення — це була підлога у Великій синагозі. У третьому шурфі сподіваємося виявити фрагмент однієї з чотирьох колон, яка розміщувалася всередині синагоги»,— розповів археолог.