З коханими не розлучайтесь...

27.09.2012

Кілька років поспіль у нашій країні спостерігається зменшення кількості розлучень. За статистичними даними, минулого року взяли шлюб 189818 пар, а розлучилися — 39089 пар, тоді як у 2010 році розірвали шлюб 88 тисяч 337 пар. Науковці з Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України пояснюють зменшення кількості розлучень аж утричі тим, що все більше молодих людей спершу вирішують жити спільно, у так званому громадянському шлюбі, а вже потім наважуються вести своїх обраниць до РАЦСу. Відповідно, невдалі спроби сімейного життя залишаються не на офіційних паперах, а в серцях, чи в когось хіба що у випадкових спогадах. Соціологи вважають, що в громадянському шлюбі понад три роки живуть чимало українців — 10—12 відсотків пар.

Та попри позитивну тенденцію, Україна й досі посідає друге місце на Європейському континенті за кількістю офіційних розлучень, перед у цій сумній справі веде Росія.

Цікаво, що традиції сильно впливають на молодь. Так, у західних регіонах України, де сім’я та церква мають особливе значення, РАЦСи фіксують значно менше розлучень, ніж, скажімо, на Донеччині, яка є лідером у розірванні шлюбів. Найбільше бережуть сімейні цінності на Тернопільщині, принаймні саме в цьому регіоні зафіксовано найменше розлучень. На заході України не вельми вітають і громадянський шлюб. Можливо, тому на тій самій Тернопільщині найменше дітей, народжених поза шлюбом.

Соціологи також виявили «критичний» вік для шлюбу. Так, найбільше подають на розлучення дві категорії сімей — ті молодята, що «не вжилися» разом більше трьох років, а також уже зрілі пари, які пройшли випробування п’ятнадцятьма роками спільного життя і зрозуміли, що «все не так».