Тандем, де другий — зайвий?

Тандем, де другий — зайвий?

У російському інтернеті поширюються «вибухові» чутки про кадрові перестановки в уряді, серед яких найбільшою «бомбою» є новина про ймовірну відставку глави уряду. За неофіційною інформацією, Дмитро Медведєв має роз­прощатися з посадою прем’єр–міністра у перших числах жовтня. Інформаційно–політична інтернет–платформа «Русь» (rusplt.ru) подала матеріал під промовистим заголовком «Медведєв із воза — Путіну подарунок». Автор статті висуває припущення, що 7 жовтня, в день 60–річчя Путіна, може розпочатися процес реорганізації уряду, головним елементом якої має стати відставка прем’єра. Мовляв, «витоки інформації з Кремля та журналістські «качки» на цю тему не випадкові», бо політичні шляхи Медведєва і Путіна розходяться. Прем’єр намагається дотримуватися ліберальних методів правління, а президент прагне «сильною рукою» забезпечити тверді позиції у світі та запровадити «внутрішній порядок».

«Свобода» Росії не потрібна

«Свобода» Росії не потрібна

Голова представництва радіо «Вільна Європа» у Росії Олена Глушкова заявила про припинення мовлення радіо «Свобода» на середніх хвилях з 10 листопада цього року. Після цього російська «Свобода» залишиться лише в інтернет–форматі. Пані Глушкова наголосила, що це рішення пов’язане з новим законом про ЗМІ, згідно з яким компанія, що здійснює мовлення у радіоефірі Росії, зобов’язана мати не більше 48% іноземного статутного капіталу. Засновники «Свободи» перевищують цей ліміт. Відповідні поправки до російського законодавства набрали чинності ще 10 листопада 2011 року, але у мовників був рік на те, щоб привести склад засновників у відповідність до нововведень.

Сигарети шкодять менше, ніж багатії

Сигарети шкодять менше, ніж багатії

На загальнонаціональному референдумі за народною ініціативою, що відбувся позавчора, 66% швейцарців висловилися проти запрова­дження жорсткішого антитютюнового законодавства, яке передбачало повну заборону паління у всіх громадських місцях країни. Як повідомляє інформаційний портал Swissinfo.ch, з 2010 року в Швейцарії діє федеральний закон, який дозволяє куріння у спеціальних барах для курців площею до 80 квадратних метрів, а також у тих ресторанах та кав’ярнях, які мають спеціальні кімнати для курців. Втім у різних кантонах антитютюнові норми відрізняються. У восьми з 26 кантонів Швейцарії вже запроваджено повну заборону паління у всіх громадських місцях. Одинадцять кантонів дотримуються федерального законодавства, а в семи дозволено паління у всіх кав’ярнях та ресторанах, обладнаних відповідними кімнатами.

І у вас, і у нас хай буде мас!

І у вас, і у нас хай буде мас!

Як і щороку восени, столиця Баварії на два тижні стала пивною столицею всього світу. 22 вересня в Мюнхені відкрився знаменитий «Октоберфест», який триватиме до 7 жовтня. Навіть не маючи мапи міста й не знаючи жодного слова німецькою мовою, цими днями гостям Мюнхена напрочуд легко знайти Терезієнвізе (Луг Терези), на якому відбувається найвідоміший у світі пивний фестиваль. Досить лише роззирнутися навколо й рушити за групами веселих чоловіків у традиційних шкіряних штанях до коліна та жінок у національних баварських сукнях — дірндлях. Свято, здається, починається ще на станції метро «Терезієнвізе». З «підземки» юрба щасливих і захмелілих (чи то «від учорашнього», чи то вже від самого очікування сьогоднішнього) людей буквально виносить вас до площі з величезними шатрами, над якою витає дух смажених на грилі ковбасок і свинячих ніг, свіжих брецлів — солоних кренделів — та, звісно, пива. Найсвіжішого й найсмачнішого, адже варять його спеціально для «Октоберфесту». І право на це мають лише шість мюнхенських броварень, які дотримуються місцевого закону про чистоту пива, ухваленого ще 1487 року. «Октоберфестівське» пиво трохи міцніше, ніж те, що зазвичай подають у німецьких кнайпах.

Ображені «Безумці»

Ображені «Безумці»

У ніч iз неділі на понеділок у Лос–Анджелесі відбулася церемонія вручення премії «Еммі» — нагороди, яку називають телевізійним аналогом «Оскара». Не обійшлося без сюрпризів: скажімо, номінований одразу в 17(!) категоріях і дуже популярний як серед глядачів, так і серед критиків серіал «Безумці» (Mad Men) цього разу не отримав жодної статуетки. А головна «Еммі» за найкращий драматичний серіал дісталася «Чужому серед своїх» (Homeland). Виконавиця головної ролі в цьому «милі» Клер Дейнс отримала премію як найкраща драматична актриса. Загалом «Чужий серед своїх», у якому розповідається про суперництво агентки ФБР із героєм війни в Іраку, якого підозрюють у співпраці з «Аль–Каїдою», здобув чотири «Еммі» — британець Деміен Льюїс, який зіграв опального ветерана війни, переміг у категорії «Найкращий драматичний актор». Попри те, що серіал стартував лише минулого року, престижних нагород йому вже не бракує — зокрема, його відзначено «Золотим глобусом».

Рапунцель, не розплескай каву!

Рапунцель, не розплескай каву!

Із 8 по 15 жовтня Нобелівський комітет оголошуватиме цьогорічних лауреатів найпрестижнішої у світі премії. А минулого тижня в Гарварді традиційно вручали «антинобелів» — засновану 1991 року гумористичним журналом Annals of Improbable Research («Аннали неймовірних досліджень») премію за сумнівні досягнення в науці, яку в нас іменують Шнобелівською. Англійською її назва звучить образливіше: The Ig Nobel Prize, що нагадує не лише про Нобелівську премію, а й про англійське слово «ignoble» — «низький», «ганебний». Попри це, чимало науковців, які наділені почуттям гумору (або й просто мріють прославитися в будь–який спосіб), щиро радіють, отримавши цю відзнаку. Більше того, серед «шнобелівських» лауреатів трапляються як майбутні, так і вже чинні володарі «справжньої», Нобелівської премії. Недарма ж в анотації до «антинобелів» сказано, що вручають їх за «дослідження, які спершу викликають сміх, але потім змушують замислитися».

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Вибори, яких уже не буде

Вибори, яких уже не буде

На вибори ніхто з нас не ходив і не збирався. Навіть саме запитання «За кого голосуватимеш?» у нашому випадку виглядало — смішніше нікуди. Наша дільниця — одна з тих, де вибори мали проходити безальтернативно. Вибирати мешканцям нашого села в Мінському районі пропонували тільки з одного кандидата. Пригадую, так було колись давно, в радянські часи, коли я жила в місті і була ще далека від права голосу за віком.

Хто ж цей єдиний кандидат у депутати парламенту? Колишній міліціонер, який нині очолює одну із сусідніх сільрад. Я знайома з кількома людьми, які працювали з нашим кандидатом у міліції. «Ну що, — запитала я їх тиждень тому, — звичайно ж, віддасте голоси за свого колишнього колегу?» Силовики вже встигли змінити місце роботи і тепер тільки сміялися. «Якби ти знала, який він тупий!» — тільки й відповідали вони. І теж не пішли на вибори.

Всі статті рубрики