Голос «батьків–засновників»

19.09.2012

Народні депутати першого й другого скликань Ярослав Кендзьор, Іван Заєць, Степан Хмара, Олександр Сугоняко, Яків Зайко, Дмитро Чобіт, яких можна віднести до числа «батьків–засновників» українського парламентаризму, знову організувалися в «Народну раду». Фракція з такою назвою у ВР УРСР була першою офіційною опозицією тодішньому комуністичному режиму. Тоді націонал–демократи домоглися ухвалення Декларації про державний суверенітет, Акта Незалежності України, в наступному скликанні — прийняли Конституцію.

Як повідомили «УМ» організатори, перед виборами нова «Народна рада» ставить за мету «підняти ступінь відповідальності наших громадян за власне життя і майбутнє українського народу». Вчора «НР» виступила з відозвою до українського народу.

«Не за таку державу ми боролися. Ми й уявити не могли, що через 20 років Україна перетвориться на зубожілу країну, якою керуватимуть відверті кримінальні елементи — бандити, злочинці, корупціонери, іноземні агенти, рейдери, — йдеться, зокрема, в заяві. — Режим Януковича є руйнацією Української дер­жави, замахом на її основи. Нападки на українську мову є фактичним сценарієм спецоперації з ліквідації України, адже мова є буттям нації».

«Вершиною глуму над українцями є публічне заперечення Президентом Януковичем Голодомору 1932—1933 років як геноциду української нації, оббріхування його регіональними сподвижниками українського національно–визвольного руху XX ст. за самостійну соборну Українську державу та її героїв», — йдеться в заяві «Народної ради».

«Україна стоїть на межі міжнародної ізоляції. Відроджуються тенденції до авторитаризму. Політика, яку проводить уряд Азарова, веде країну до прірви глибокої бідності. Тому ми закликаємо чесних чиновників не виконувати злочинні накази керівництва. Ми звертаємось до народу, щоб не голосували за представників Партії регіонів та її сателітів, а віддавали свої голоси за перевірених часом політиків, які відстоюватимуть українську Україну», — пояснює в коментарі «УМ» багаторічний парламентарій Іван Заєць, один із лідерів УНП.