«Язикатий» образився за «агента Кремля»

13.09.2012

Співавтор провокаційного законопроекту «Про мовні засади» «регіонал» Вадим Колесніченко подав до суду на «нашоукраїнця» Ярослава Кендзьо­ра, народного депутата шести скликань. Позовна заява стосується виступу Кендзьора 22 червня з трибуни Верховної Ради з приводу затвердження «регіональної» російської мови; тоді він назвав Колесніченка «відомим агентом Кремля, істинним терористом і агентом іншої держави». Учора відбулося перше засідання у цій справі в Печерському районному суді Києва.

А почалося все з коментаря Ярослава Кендзьора одному з інтернет–видань після прийняття «мовного» законопроекту в першому читанні, де він сказав, що «такими діями Партія регіонів може довести до того, що я, боюсь, можу бути готовий принести у Верховну Раду пакет тротилу і підірвати його». «Небезпеку» терористичного акту зафіксувала Генпрокуратура і доручила СБУ розібратися. Після цього з Кендзьором зустрівся працівник Служби безпеки. «Я вперше довідався, що в нашій Службі безпеки є такий цікавий департамент — департамент захисту національної державності України, — розповідає відповідач кореспонденту «УМ». — Я їм також пояснив мотиви, які спровокували гострий вислів. На мою думку, Закон про мови у виконанні Колесніченка  — це навіть не пачка тротилу, це ядерна бомба під Українську державу, бо цей закон підриває нашу державу. Знаючи безпекову й оборонну доктрину Російської Федерації, що «русское государство заканчивается там, где заканчивается русский язык» і що «русское государство будет защищать своих русскоязычных соотечественников за пределами России», я зрозумів: замість фан–зони на Хрещатику, шановні панове українці, будемо ми мати московських десантників і російські танки. Ось де загроза національній безпеці України».

У цьому ж протоколі Кендзьор написав, що вимагає від Служби безпеки вхопити істинного терориста, який посягає на державність України, і негайно ізолювати його, щоб він не нищив українську державу: «Цей, з дозволу сказати, український   парламентарiй, цей агент іншої держави  робить економічну диверсію, тому що його закон, за оцінками працівників Міністерства  фінансів, коштує 17, за підрахунками  інших фахівців — 50 чи 60 мільярдів гривень». Свою позицію депутат підкріпив незадовільними висновками провідних державних інституцій щодо мовного закону «Ка–Ка».

І от тепер Вадим Колесніченко вимагає від Кендзьора вибачень, спростування заяв про «агента Кремля» і компенсації судових видатків у розмірі 219 гривень.

Дискусія була б переконливішою, якби позивач узяв участь у засіданні особисто. Але автор позовної заяви на судове засідання не з’явився, а представляти свої інтереси доручив 24–річній помічниці–консультанту, яка почала свій виступ у залі суду з того, що запропонувала заборонити кореспонденту «УМ» користуватися диктофоном. До честі суду, представниці Колесніченка було відмовлено.

Сторони конфлікту відмовилися від «мирової» угоди. А розгляд справи по суті відбудеться 28 вересня о 13.45.

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Учора до полку міст, які надали російській мові статусу регіональної, долучився Дніпропетровськ. За іронією долі, місто, де починалася Січ і гартувалася козацька слава. У рішенні депутатів міськради вказано, що потрібно проінформувати громадськість про визнання російської мови регіональною, передають «Коментарі». Хоча, за законодавчими нормативами, депутати спершу мусили провести опитування серед містян, а потім, отримавши схвалення 10% населення, ставити таке питання на голосування. Втім усіх процедур не було дотримано і в попередників дніпропетровців — 9 міст, де вже «узаконено» «регіональну» мову.