Дороге задоволення

13.09.2012
Дороге задоволення

Кидаємо палити цигарки?.. (з сайту woman.ru.)

Верховна Рада «взялася» за курців не на жарт — днями вступає у силу Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів», прийнятий парламентом 22 вересня 2011 року. Тобто з цього часу з екранів телевізорів теоретично має зникнути зображення людей, які смачно затягуються цигарками, потопають в клубах диму; глянцеві журнали недоотримають значні рекламні суми від «нікотинових баронів», зникне «спам» на тему «кращих цигарок недорого», зникнуть білборди, на яких рекламували тютюнопаління.

Заборона поширюється не лише на тютюновиробників, а й на торговців, рекламістів та звичайних громадян. За порушення цих положень закон передбачає штрафи. Для громадян максимальна сума стягнення складатиме 425 гривень, з рекламодавця чи розповсюджувача реклами стягнуть не більше 6 тисяч гривень. А от iз господарюючих суб’єктів (власників приміщень та місць, де буде розташована тютюнова реклама) штраф починається з 30—50 тис. грн. за кожен випадок реклами на окремому рекламному носії.

У місцях продажу тютюнових виробів можна буде виставляти лише пачки цигарок (товар) та невеликий пояснювальний плакат 30 см. на 40 см., на якому не повинно бути вміщено жодних зображень, винятково назва виробу та його ціна.

Рекламісти зауважують, що заборона на рекламу цигарок практично не вплине на курців зі стажем, проте зможе убезпечити дітей і молодь від поганої звички. Так, Юрій Качкарда, директор агенції SmarticaSkykillers, вважає, що хоча зовнішня реклама і може сприйматися як пропаганда шкідливих звичок, проте частіше «все залежить від спільноти, де знаходиться людина». І справді, соціологічні дослідження показують, що реклама тютюнопаління переважно впливає на дітей заможних батьків, підштовхуючи їх до першої затяжки, тоді як на дітей із малозабезпечених сімей значно більший вплив має приклад старших товаришів, яких більше поважають у їхньому колі. Для того, щоб уберегти від цієї шкідливої звички дітей небагатих батьків, більш дієвим експерти вважають заборону на продаж цигарок неповнолітнім, а також збільшення вартості тютюнових виробів.

На думку Олени Маркової, директора комунікаційної агенції SLASH Communications, заборона реклами тютюнових виробів практично не вплине на зменшення споживання, а бізнес табачних компаній не постраждає. «Мабуть, саме з цієї причини вони не надто протестували проти заборони реклами», — припускає вона.

«Як показує досвід країн, де була запроваджена аналогічна заборона, продаж тютюнових виробів зменшується дуже поступово за рахунок того, що менше дітей починає курити, а більше дорослих курців припиняє курити», — розповів в інтерв’ю громадській організації «За вільну від тютюнового диму Україну» голова Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Сергій Орєхов.

Нагадаємо, цього року ВР прийняла закон, згідно з яким палити не можна ніде, крім спеціально відведених для цього місць. В разі порушення цього положення з курців можуть стягнути 170 грн. штрафу. Слід також додати, що цей закон переважно не виконується.

Крім того, група народних депутатів від фракції «БЮТ» подала до Верховної Ради законопроект, в якому передбачається введення мінімальної ціни на пачку цигарок в Україні. Згідно з цим законопроектом, з 1 січня 2013 року пачку цигарок не можна буде купити менше, ніж за 10 грн. На сьогодні ж найдешевші цигарки з фільтром можна купити за 5,75 грн. та без фільтру — за 3 грн.).

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>