Останній мирний протест в Україні?

06.09.2012

Два роки українська громадськість тримала оборону права на проведення мирних акцій протесту. Незважаючи на те, що найавторитетніший юридичний орган Європи — Венеціанська комісія — визнала законопроект №2450 «Про мирні зібрання» таким, що не відповідає не тільки загальноєвропейським нормам про права людини, а й прямо суперечить Конституції України, влада напередодні виборів вирішила по–своєму. Тож сьогодні у Верховній Раді закон, підготовлений ще урядом Тимошенко і залюбки підхоплений режимом Януковича, заплановано до розгляду і, можливо, прийняття. Воно й зрозуміло: на жовтневих виборах результати реального волевиявлення громадян і підсумкові дані контрольо­ваної владою ЦВК можуть суттєво відрізнятися. Тож Партія регіонів намагається убезпечити себе від можливих масових протестів.

«Завдяки тиску громадськості Верховна Рада пішла на поступки, і зараз з урахуванням наших пропозицій законопроект №2450 значно кращий, ніж був раніше. Але все одно він погіршить ситуацію зі свободою мирних зібрань в Україні, — говорить у коментарі «УМ» активіст руху «Відсіч» Михайло Свистович. — По–перше, закон передбачає всього два дні на повідомлення, а якщо врахувати вихідні і свята, дозвіл на «вуличну» реакцію громадськості може затягнутися на тиждень. По–друге, законопроект містить перелік місць, де не можна проводити акції. Він невизначений і розмитий. Влада буде подавати до суду, і суд заборонятиме мирні акції протесту». Утім, за словами Свистовича, законопроект «Про мирні зібрання» не дуже ускладнюватиме життя досвідченим учасникам протестної боротьби: «У них усе налагоджено, вони вміють діяти сплановано і завчасно». Але людям, які нечасто проводять протести — а таких більшість — буде важче. «У законопроекті, щоправда, є поняття «стихійного протесту». Але, знову ж таки, влада може не визнати протест стихійним, суд скаже, що його учасники могли б повідомити про захід завчасно, і притягнути до відповідальності цих людей».

Учора о 23:00 під стінами Верховної Ради «Відсіч» зібрала «останню акцію мирного протесту в Україні», очікуючи прийняття парламентом законопроекту №2450. За словами Свистовича, в ночівлі під ВР зголосилися брати участь двадцять громадських активістів. «Ми є незареєстрованою організацією, тому витрачаємо на такі акції власні гроші, плюс збираємо пожертви через інтернет», — розповів пан Михайло, який є активним діячем «вуличного» руху ще з часів студентських виступів 1990–х років та акції «Україна без Кучми». Сам він — приватний підприємець, надає консультаційні послуги кільком благодійним фондам і журналам.

Представник «Відсічі» розраховує, що проект №2450 знову відправлять на експертизу у Венеціанську комісію — вже разом із законопроектом «регіонала» Юрія Мірошниченка, що містить правки до Кодексу про адміністративне судочинство. «Це досить хороший законопроект. Якщо він буде прийнятий, міліція не зможе забирати за ґрати на 15 діб активістів, які, ставши на перехресті, формально вийшли не на ту вулицю», — каже Свистович.

Водночас, за словами Мірошниченка, представника Президента у ВР, сьогодні законопроект №2450 не буде поставлений на розгляд Верховної Ради. «Навіть якщо він буде поставлений, ми будемо ініціювати його перенесення, оскільки в нас була домовленість розглядати його одночасно з проектом 10569, що доповнює зміст і унеможливлює зловживання владою під час правової оцінки тих чи інших дій на мирних зборах».