Підстава для можливої революції

06.09.2012
Підстава для можливої революції

Контроль за чесністю виборчої процедури 28 жовтня здійснюватиме консорціум «Національний екзит–пол–2012». Традиційно його організатором став Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. До складу консорціуму увійдуть найавторитетніші соціологічні організації України — Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова. Партнером проекту також буде заснований «Демініціативами» громадський рух «Чесно».

Починаючи з 1998 року, це вже 12–й загальнонаціональний екзит–пол, який методом масштабного соціологічного опитування на виході з дільниць із великою точністю визначатиме результати виборів за партійними списками ще до оприлюднення офіційних підсумків ЦВК. У 2004 дані подібного екзит–полу, що суперечив даним від «Ківалова–Підрахуя», стали підставою для Помаранчевої революції.

Дослідження–2012 відбуватиметься за схемою дій на президентських виборах 2010 року із застосуванням методики «єдиного кроку» — похибка тоді становила менше 1%.

Під час проведення Національного екзит–полу планується опитати близько 16 500 виборців на 300 дільницях. До цього організатори залучать близько 700 інтерв’юерів, а також міжнародних спостерігачів із Великої Британії, Польщі та Росії. Консорціум співпрацюватиме з ними через спеціальну наглядову раду з 12 іноземних та вітчизняних експертів, одним з яких є відомий політолог Володимир Фесенко. «Головна функція наглядової ради — здійснення незалежного громадського контролю за організацією, проведенням та фінансуванням національного екзит–полу. Будемо допомагати організаторам у популяризації цієї важливої ініціативи, від якої значною мірою залежатиме якість результатів виборчого процесу», — каже пан Фесенко.

Результати загальнонаціонального опитування представлять як у загальнонаціональному масштабі, так і в розрізі чотирьох регіонів.

За словами Ірини Бекешкіної, директора фонду «Демократичні ініціативи», вартість проекту — загалом 200 тисяч доларів. Зокрема, опитування безпосередньо в день виборів коштуватиме приблизно 130 тисяч, передвиборче й післявиборче дослідження — ще по 20 тисяч. Передбачено проведення «круглих столів», медіа–підтримку, підготовку експертів. Фінансують проект міжнародні організації — фонд «Відродження», програма Matra посольства Королівства Нідерландів в Україні, Національний фонд підтримки демократії (США).

Андрій Биченко, директор соціологічної служби Центру Разумкова, передбачає появу паралельних екзит–полів на округах, які показуватимуть «інші» результати — як це було у 2004 році, коли потрібно було легітимізувати фальсифіковані результати виборів. «Власне, вже відчувається, що кампанія–2012 є більш агресивною, ніж попередні парламентські кампанії 2006, 2007 років, навіть президентські вибори 2010–го. Поки що напруження навряд чи досягає рівня 2004 року, але є вже досить високим. Не виключаю, що це ускладнить роботу інтерв’юерів на дільницях. Навіть на спокійних виборах ми інколи стикаємося з неадекватною реакцією представників виборчих комісій, які перешкоджають соціологам», — каже пан Биченко в коментарі «УМ».

Щодо можливості замовлення екзит–полів по конкретних мажоритарних округах, то, за словами Биченка, попит на це високий, «але якщо говорити реально, потужностей усіх соціологічних структур не вистачить для того, щоб задовольнити його повністю». Наразі відомо, що консорціум НЕП відпрацює лише два одномандатні округи. «Якi саме — ще не вiдомо, — каже в коментарi «УМ» Ірина Бекешкiна. — У будь–якому разi, це будуть округи, де точитиметься найжорсткiша боротьба. Ми їх оберемо пiсля консультацiй iз мережею «Опора».