Перший місяць перегонів: політ ненормальний

04.09.2012

Минув місяць від офіційного старту виборчої кампанії. Основними подіями за цей час стали реєстрація кандидатів та початок роботи окружних виборчкомів. Комітет виборців України провів моніторингове спостереження за виборами по всій країні і вчора на прес–конференції видав найцікавіші висновки.

За даними ЦВК, для участі у виборах зареєстровано 5 755 кандидатів, із них 2 642 — висунуті за партійними списками.

Основними підставами відмов у реєстрації чи скасування реєстрації кандидатів були оформлення документів із порушенням вимог закону, неповний пакет документів, одночасне балотування в декількох округах.

Проблемним виявився етап формування ОВК. Переважну більшість вакантних посад в окружних комісіях запропонували представникам дрібних партій. Із них деякі висунули лише одного кандидата в єдиному виборчому окрузі — а свою квоту у виборчкомах по всій країні закрили сповна.

«Всього у виборах бере участь 87 партій. Унаслідок жеребкування визначили 19 партій, які отримали право делегувати людей в окружні комісії. Більшість із них абсолютно невідомі — «Союз анархістів України», «Єдина Родина» та ін. ніколи не брали активної участі у виборах; більшість людей, поданих ними в комісії, є абсолютно випадковими, проживають, як правило, в якомусь одному регіоні. Їхній професійний рівень також під питанням, тому є всі підстави вважати такі партії «технічними», — зазначив голова правління КВУ Олександр Черненко. Він навів приклад однієї ОВК на Херсонщині, куди потрапила представниця українського посольства в Москві. Черненко наголошує, що частина людей, делегованих у комісії, навіть не збираються там працювати.

«Щоб замінити рядового члена комісії, треба заплатити 10 тисяч доларів, заміна представника керівного складу коштує близько 20 тисяч. Таким чином, через технічні партії і кандидатів ми отримаємо повністю порушений баланс в ОВК», — констатує пан Черненко.

Також спостерігачі наголошують на зловживанні кандидатів адмінресурсом, участі посадовців у агітації, використанні партійної символіки на будівлях державних установ.

«Заслуговує на увагу кримінальна справа в місті Долина на Івано–Франківщині, яку порушили проти кандидата від «Нашої України» Петра Шкутяка у зв’язку з тим, що він нібито розбив вікно і пошкодив вивіски в офісі Партії регіонів. Щоб вийти з–під варти, він повинен заплатити 10 тисяч гривень», — зазначив голова Івано–Франківської обласної організації КВУ Юрій Лисюк.

За словами представників КВУ, набирає розмаху відвертий підкуп виборців через роздачу подарунків до різних свят, як–то 1 вересня. Однією з форм підкупу «КВУшники» вважають і передачу великих грошових сум на сільські церкви та просто в руки священнослужителям.

Юрій Лисюк розповідає, що в їхньому регіоні Комітет виборців організував інформаційну кампанію, яка переконуватиме громаду не продавати голоси та обов’язково йти голосувати, адже частина маніпуляцій буде пов’язана саме з пустими бюлетенями.

 

НЕБЕЗПЕКА

Ліберальна норма нового виборчого законодавства про можливість тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси може призвести до масового «політичного туризму», який спостерігався зокрема на скандальних виборах з 2004 року. У КВУ попереджають: десятки тисяч виборців кружлятимуть між округами і голосуватимуть на підтримку потрібного замовникам «каруселі» кандидата. Це не вплине на результати голосування за партійними списками і не буде формальним порушенням закону, проте вплине на результати голосування в мажоритарних округах.