Шева й Повалій виборців не «заводять»

28.08.2012
Шева й Повалій виборців не «заводять»

Найбільш упевнені у своєму виборі — прихильники КПУ, «Батьківщини» і «Регіонів».

За кого й чому збираються голосувати виборці 28 жовтня? Чи стійкі вони у своїх переконаннях? Фонд «Демократичні ініціативи» спільно з соціологічною службою Центру Разумкова вчора оприлюднили результати опитування, проведеного з 10 по 15 серпня.

На даний момент у голосуванні на парламентських виборах готові взяти участь 75% українців із правом голосу. Якби вибори відбулися у середині серпня, 5–відсотковий бар’єр могли б подолати: Партія регіонів — 28,1%; «Батьківщина» — 25,6%; «УДАР Кличка» — 11,5%; Комуністична партія — 8,2%. Залишають шанси у Партії Королевської «Україна — Вперед!» (4%) та «Свобода» (3,8%).

Чітко вимальовується тенденція зміщення електорату «УДАРу» на Захід — 16% і Центр — 17%, натомість на Півдні та на Сході ця партія має значно менше прихильників — по 5%.

Компартія зараз долає виборчий бар’єр у всіх регіонах, крім Західного (там у КПУ лише 2%). У Центрі в широко розпареної партії Симоненка 7,5% підтримки, на Півдні — 14%, на Сході — 11%.

«Свобода», навпаки, долає виборчий бар’єр лише на Заході — 12,5%.

У Наталії Королевської дещо кращі справи у Центрі — 5,3% і на Півдні — 5,5%, але гірші — на Заході — 2,9% і Сході — 2,1%.

Найбільше тих, хто не визначився з вибором, лишається серед наймолодшого електорату — 16%. Найменше їх серед найстарших — 12%.

Найбільшу підтримку людей віком за 55 років мають Компартія (16%) і «Батьківщина» (28%). Молодь і люди середнього віку підтримують «УДАР»: 22% — серед виборців молодших 30 років, 12% — тих, кому від 30 до 54 років.

Найстійкіші — 67% прихильників КПУ — нізащо не змінять позицію. У Партії регіонів і «Батьківщини» таких по 59%, у ВО «Свобода» — 49%. Сумніваються в остаточному виборі виборці «УДАРу» (38% стійких) і партії «Україна — Вперед!» (37%).

Головними чинниками вибору українців є програма, ідеї, пропозиції партії та особистість лідера. Орієнтація на обличчя партії притаманне виборцям Віталія Кличка — 69% і Юлії Тимошенко — 38%. Натомість 57% прибічників «Свободи» віддають перевагу ідеології.

Найменше обличчя вождів цікавлять електорат Компартії: 51% її виборців приваблює програма, а 35% вважають, що ця партія виражає саме їхні інтереси.

Порівняно з червнем, на 9% зменшилася довіра виборців до програми «Регіонів» — до 34%, і на 11% до її лідерів — до 21%. 20% опитаних готові голосувати за цю партію «за звичкою».

Поява на білбордах Андрія Шевченка поруч із Наталею Королевською, залучення Таїсії Повалій і Богдана Бенюка у перші п’ятірки помітних партій не вплине на вибір людей. Так вважають 62,5% опитаних. Відомі зі спорту й мистецтва обличчя можуть змінити позицію тільки 5% виборців, які остаточно не визначилися. Для 15% це підвищує привабливість «їхньої» партії. 10% «свідомих» відповіли, що така технологія, навпаки, відвадить їх від голосування за певну партію.

Відносна більшість опитаних — 47%— підтримує рішення Верховної Ради про встановлення камер відеоспостереження на виборчих дільницях

На початку літа на запитання, що потрібно партіям для перемоги на виборах, більшість респондентів відповідали: гарна програма — 37,2%, наявність відомих лідерів — 23,2%. У серпні на перше місце вийшла наявність кваліфікованої команди — 35,8%, а виборча програма посіла друге місце — 29,9%.

Опитування 2009 повнолітніх респондентів проведено у 132 населених пунктах. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.