Коломийська барикада

16.08.2012
Коломийська барикада

Олесь Доній дає інтерв’ю під час «мовної» акції під Українським домом. Фото Лесі ВОЛОШКИ.

Нардеп від «НУНС» Олесь Доній, якого «Об’єднана опозиція «Батьківщина» не включила до свого партійного списку (і це була одна з найбільших несподіванок формування списків), усе ж хоче зберегти мандат депутата. Днями він заявив, що подав заяву на реєстрацію кандидатом у народні депутати як самовисуванець в окрузі №88 у Коломиї Івано–Франківської області.

У коментарі «УМ» Доній — один із лідерів студентського голодування 1990 року, позапартійний громадський діяч, керівник мистецько–політичного проекту «Остання барикада» — каже, що пропозицій у нього було багато. «До мене зверталися з різних областей — із Житомирщини, Кіровоградщини, Вінниччини, із Києва. Я об’їздив Волинь, Тернопілля, Львівщину. І на Івано–Франківщині, куди мене запросили представники різних партій та громадських організацій, я аналізував ситуацію. Але коли дізнався, що там буде балотуватися Юрій Шухевич, то вирішив, що з етичних міркувань відмовлюся від цього округу. Бо я готовий змагатися з олігархами, але не з людиною, яку поважаю і шаную. Тому я зателефонував Шухевичу і сказав, що не буду тут балотуватися, якщо він висувається. А через годину мені передзвонив сам Шухевич і сказав, що знімає кандидатуру на мою користь. Це, до речі, прецедент для всієї країни і приклад, як можна узгоджувати кандидатури упродовж години. Після такої пропозиції Шухевича я відмовитися не міг і обрав саме цей округ».

Син командувача УПА підтвердив «УМ», що підтримує балотування Донія в Коломиї. «Я Олесеві передзвонив, бо знав, що він перебуває у певній розгубленості й шукає підходящий для себе округ, — розповів пан Юрій. — Тож сказав: якщо він має бажання, то може йти по цьому округу. Бо я на нього не претендую».

Як зізнається Юрій Шухевич, він відмовився від участі в «мажоритарці» ще напередодні, бо «остаточно передумав бабратися в тому політичному багні». Окрім того, з’ясувалося, що Шухевич як голова Української національної асамблеї таки був висунутий з’їздом своєї партії як кандидат №1 і балотуватиметься до Верховної Ради на чолі списку УНА.

Утім, Шухевич — далеко не єдиний конкурент Донія на Покутті. Свого «єдиного» кандидата тут висунула «Об’єднана опозиція «Батьківщина» — це 32–річний місцевий БЮтівець Олександр Левицький. І саме на нього робить ставку «Об’єднана опозиція». «Чому сюди має йти людина, яка не має відношення до цього краю і нічим йому не допомогла? Невже всі думають, що галичани лишилися в 90–х роках, коли можна було з Києва прислати людину, і за неї всі дружно підуть голосувати?» — цитує агенція «Інтерфакс–Україна» голову обласного виборчого штабу «Батьківщини» в Івано–Франківській області Дмитра Шлемка.

Олександр Левицький каже, що позитивно ставиться до Донія, і що Олесь має право, згідно із законодавством, балотуватися в іншому регіоні. Але у словах кандидата від ОО відчувається образа на «легіонера»: мовляв, нехай Доній доводить, що «народжений тут [Левицький, який] не злодій, не «тушка», [а] чесний молодий хлопець, буде гіршим вибором для Покуття, ніж він, киянин».

Сам киянин Доній не вважає місце народження визначальним фактором для виборчих перегонів. «Наскільки я знаю, у нас зараз відбуваються вибори у Верховну Раду, а не в місцеві органи влади, — каже нардеп від «Народної самооборони». — І обирати потрібно тих людей, які захищатимуть інтереси країни. Незалежно від їхнього місця народження». Щодо Левицького, то Олесь не виключає, що той — «цілком нормальний хлопець», але «прізвище його для мене нове і незнайоме. І як поведеться ця людина в парламенті — невідомо». Доній переконаний: нині в політику потрібно брати тих людей, щодо яких є гарантія, що вони «не візьмуть гроші, а зможуть відстояти свою позицію».

Своїм основним конкурентом на окрузі Олесь Доній вважає керівника служби Міністерства юстиції Богдана Гдичинського. Цей кандидат начебто йде самовисуванцем, і спеціально для цього нещодавно склав повноваження керівника фракції Партії регіонів в обласній раді. Але сумнівів у тому, що він — головний кандидат від влади, у знаючих людей немає. Як зазначає видання «Прикарпатські вибори–2012», про зв’язки Гдичинського та можливе входження у групу Коломойського говорять вже давно. На окрузі цей кандидат працює системно вже тривалий час, навіть возив сільських голів до ЄС, щоб вони там набрались досвіду.

Аби напустити туману й уникнути прямих пов’язувань Гдичнинського з партією влади, на окрузі балотується ще й очевидний кандидат від Партії регіонів — Михайло Негрич. Також кандидатами вже зареєстровані представник партії «УДАР» Володимир Довганюк, який є засновником газети «Коломийська правда», і самовисуванець Роман Височанський, записаний як член ВО «Свобода» (хоча партія Тягнибока нібито поділила округи з «Батьківщиною»).

 

ГРОШОВЕ ПИТАННЯ

Раніше Олесь Доній казав в ефірі каналу ТВі, що взяти його у список «Батьківщини» обіцяла сама Юлія Тимошенко, однак заступник ЮВТ Олександр Турчинов при складанні списків вирішив інакше. Опозиція пропонувала Донієві балотуватися в окрузі в Києві. Але він відмовився, пославшись на те, що для перемоги над «грошовими мішками» в столиці потрібні великі кошти, яких у нього немає.

Тепер, на Прикарпатті, Доній збирається вести передвиборчу кампанію за рахунок своїх симпатиків. «Грошей ще немає, — каже Олесь. — Але як тільки я зареєструюся кандидатом, буде відкрито рахунок. І я звертатимусь до всіх прихильників, друзів і союзників по допомогу — і фінансову, і організаційну. І будемо скликати волонтерів до Коломиї».