НОВИНИ ПЛЮС

09.08.2012

Путін відповів Макаревичу

Президент Росії Володимир Путін відповів на відкритий лист лідера рок–гурту «Машина часу» Андрія Макаревича. Музикант звертав увагу президента на катастрофічний масштаб корупції в РФ і просив його втрутитися в цю ситуацію, оскільки «серйозні зміни у нашому житті сьогодні відбуваються винятково за вашим рішенням, вашим словом, вашим поглядом». «Я не вірю, що вам настільки наплювати на цю країну, яка вибрала вас президентом», — наголошував рокер.

У відповідь Путін порекомендував Макаревичу написати такий самий лист представникам бізнесу, оскільки «це значною мірою з їх подачі відбувається провокування ситуації такого типу». При цьому президент визнав, що держава має ретельніше боротися з корупцією, але «це задача багатопланова, тому її не можна вирішувати лише репресивними методами».

Соратникові Ходорковського скоротили термін

Засуджений разом із Михайлом Ходорковським екс–глава МФО «Менатеп» Платон Лебедєв може вийти на свободу вже наступного року. Як повідомляє РІА «Новості», Вєльський районний суд Архангельської області частково задовольнив клопотання захисту і скоротив бізнесменові термін ув’язнення на три роки і 4 місяці. Якщо рішення суду набуде чинності, Лебедєва звільнять наприкінці лютого — початку березня 2013 року. Прокуратура має право оскаржити постанову суду протягом 10 днів. Раніше суд відмовив Лебедєву в умовно–достроковому звільненні.

Європа визнала, що Греція може вийти з єврозони

Уперше від початку кризи у Греції Європа припустила можливість виходу цієї країни з єврозони. Дотепер європейські лідери відкидали такий сценарій. Голова Єврогрупи, міністр фінансів Люксембургу Жак–Клод Юнкер першим порушив табу в інтерв’ю німецькому телебаченню: «Сьогодні вихід Греції з єврозони не спричинить катастрофи, але це лишається небажаним сценарієм, який тягне за собою серйозний ризик, зокрема, для пересічних греків. Дехто може сказати, що їм до цього байдуже, але я переймаюся долею людей у Греції», — наголосив Юнкер, зазначивши, що якщо Греція й вийде з єврозони, то не раніше кінця осені.

Тим часом соціал–демократи Німеччини збираються винести на референдум питання, чи хочуть німці рятувати Європу від кризи. Серед пропозицій ФРН, спрямованих на те, щоб «витягти» євро з болота, — випуск спільних єврооблігацій та узгоджена фіскальна політика. Але для цього треба змінити Конституцію.

Єгипет обстріляв позиції Ізраїлю

Уперше за майже 40 років Єгипет завдав удару по Ізраїлю. Як повідомляє єгипетська преса, Військово–повітряні сили Єгипту завдали ракетного удару на Синайському півострову, обстрілявши позиції ймовірних бойовиків. При цьому нібито було вбито близько 20 екстремістів. Ракетний удар став відповіддю на обстріл одразу трьох блокпостів поруч із містом Аль–Ариш у ніч на 8 серпня. За попередніми даними, в результаті цих нападів постраждали шестеро людей, повідомляє Бі–Бі–Сі.

Помер «оскароносний» композитор

У Лос–Анджелесі після тяжкої хвороби на 69–му році життя помер славетний американський композитор Марвін Хемліш, який написав музику до більш ніж 40 голлівудських фільмів. Перші два «Оскари» композитор отримав за романтичну драму «Такими ми були» (1973) з Робертом Редфордом та Барброю Стрейзанд у головних ролях, третій — за адаптацію музики Скотта Джопліна до кримінальної комедії «Афера» (1973) з Полом Ньюменом і Робертом Редфордом у головних ролях. Він також був автором саундтреків до голлівудських хітів «Вибір Софії», «Звичайні люди», «Плавець», «Троє чоловіків і дитина», «Інформатор», «Хапай гроші і втікай», «Шпигун, який мене кохав».

Харч для бiдних

Міська влада каталонського міста Жирона підписала з трьома мережами супермаркетів угоду, згідно з якою, замість викидати прострочені харчі на смітник, їх віддаватимуть до Центру розподілу продуктів. Під час кризи вже звичною стала картина, коли бідні люди порпаються у сміттєвих баках біля супермаркетів у пошуках продуктів із вичерпаним терміном зберігання. Відтепер усі ці товари надходитимуть безпосередньо до тих, хто їх потребує, а на смітниках великих магазинів буде встановлено замки. Неурядові організації сподіваються, що приклад Жирони перейматимуть й інші міста Іспанії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>