Вивезуть, не вивезуть...

09.08.2012

Юлія Тимошенко звернулася до Генпрокурора Віктора Пшонки з вимогою пояснити можливі плани обвинувачення припинити її лікування та силоміць перевезти з лікарні у в’язницю, а потім — до суду у справі «ЄЕСУ», який має відбутися 14 серпня. У своїй заяві засуджена екс–Прем’єрка вимагає від керівництва ГПУ і Качанівської колонії підтвердити або спростувати цю інформацію.

До речі, про можливе вивезення хворої Ледi Ю з лікарні, за словами її захисника Сергія Власенка, вони дізналися з власних джерел у СБУ і в Генпрокуратурі. Нібито влада планує повернути її до колонії днями, «всупереч рекомендаціям німецьких та українських лікарів».

«Це потрібно владі для того, щоб притягнути Тимошенко на судове засідання і засудити її вдруге до розгляду першої «газової» справи Тимошенко у Європейському суді з прав людини», — каже нардеп Власенко. Захисник додає, що позавчора вранці з палати Тимошенко в невідомому напрямку вивезли її співкамерницю. На його думку, це «підтверджує силові плани влади».

У лікарні «Укрзалізниці» облаштували кімнату для відеоконференцій. За словами головного лікаря ЦКЛ №5 Михайла Афанасьєва, це було зроблено на пропозицію німецьких лікарів, які керують лікуванням Тимошенко. Подібне приміщення для відеоконференцій обладнали й у Качанівській колонії. Начальник колонії Іван Первушкін не підтвердив можливе перевезення Тимошенко з лікарні на «зону», мовляв, для цього немає підстав та висновку лікарів.

А тим часом родичі та адвокат колишньої співкамерниці Тимошенко по колонії — Юлії Абаплової — досі не можуть зустрітися з нею. За словами адвоката Олександра Серещенка, керівництво Качанівки вже чотири рази з різних приводів відмовлялося надати їм таку зустріч. Нагадаємо, що пані Абаплову перевели в іншу камеру у квітні під час скандалу з нібито побиттям Ледi Ю пенітенціаріями.

«Нам невідомо, де і в яких умовах вона зараз перебуває. Ні мені, ні родичам Юлії Абаплової це невідомо», — каже пан Серещенко. Він припускає, що з нею щось трапилося.