«УМовно» iнтелiгентна розмова

08.08.2012

«Серіал» із мовним законом триває: учора Президент Віктор Янукович провів зустріч із представниками української інтелігенції щодо майбутнього державної мови. Візит до Януковича був організований у кращих «царських» традиціях: делегація відправилася до глави держави аж до Криму. Як розповіла «Українській правді» радник Президента Ганна Герман, квитки на літак усім учасникам зустрічі оплатив меценат Богдан Гаврилишин. Загалом учасників розмови було близько десяти: колишній Президент Леонід Кравчук, поет Іван Драч, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» Павло Мовчан, директор Інституту літератури ім. Шевченка Микола Жулинський, письменниця Марія Влад. Компанію делегатам мали скласти також і наближені до Ганни Герман архітектор Лариса Скорик та Дмитро Стус. Раніше повідомлялося і про участь ректора КНУ ім. Шевченка Леоніда Губерського.

Про що домовилися учасники «мовної» дискусії, до 17.00 не було відомо. У самих делегатів від самого ранку були відключені телефони. Одначе «модератор» цієї зустрічі — Ганна Герман — напередодні запевнила журналістів: «Будемо працювати над тим, щоб захистити українську мову. Щоб вона залишилася державною, щоб українська мова стала модною». «Я не знаю, яке він прийме рішення. Хоча те, що Литвин легітимізував цей закон, практично забирає в Президента основний козир», — казала Ганна Герман.

Як з’ясувалося, ідея щодо зустрічі з Януковичем з’явилася в українських інтелігентів на цвинтарі під час похорону Богдана Ступки. Її ініціатором, подейкують, став Іван Драч. Перед відльотом до Криму він зазначив, що чекає від цієї зустрічі лише одного: Янукович схаменеться і не буде підписувати мовний законопроект.

Хоча скептично налаштоване інтернет–товариство, оцінивши склад делегації, до якої входить чимало лояльних до влади представників, видало свої версії можливих домовленостей. Мовляв, за результатами зустрічі як компенсацію за підписаний закон низка сучасних українських письменників, кінематографістів та співаків отримає обіцянку щодо бюджетного фінансування і популяризації їхньої творчості в рамках Державної програми розвитку української мови.

Представники ж укра­їнської інтелігенції, які не потрапили до складу делегації, іншої думки. Скажімо, Герой України та кавалер ордена Держави академік Ігор Юхновський певен: зустріч Януковича з представниками інтелігенції є ознакою того, що закон не буде підписаний. Просто Президенту для цього потрібна підстава. Якою, власне, і стане організована дискусія. «Це все велика гра, у результаті якої Янукович має нібито поступитися і таким чином показати себе більш–менш порядним чоловіком по відношенню до проукраїнської громадськості, до Конституції України, — сказав у коментарi «УМ» Ігор Юхновський. — Усе це є хитромудро зроблений сценарій безпрограшного характеру. Ян­у­кович, безумовно, має не підписати цей закон. І результат цієї зустрічі буде обопiльним: Янукович покаже, наскільки є зрілим Президентом і наскільки є зрілою та частина інтелігенції, яка готова з ним зустрітися».

А В’ячеслав Брюховецький, почесний президент Національного унiверситету «Києво–Могилянська академія», певен: результат «мовної» зустрічі може бути будь–яким: «Якщо Янукович хоче залишитися в одному ряду в історії України з Валуєвим і Юзефовичем, то представники української інтелігенції його не переконають».

Одразу після зустрічі в Криму Ганна Герман у коментарях ЗМІ повідомила, що Віктор Янукович поділяє думку про те, що «мовний» закон, ухвалений у нинішній редакції, розколюватиме суспільство. «Президент запропонував у закон дуже суттєві зміни. Крім того, Янукович запропонував Державну цільову програму розвитку української мови як державної. Він висунув пропозицію, щоб усі учасники зустрічі увійшли до робочої групи, яка працюватиме над цією програмою і вдосконалюватиме її», — сказала Герман. За її словами, глава держави також запропонував створення наглядової ради, яка буде «пильнувати питання розвитку української мови як державної».

«Ми запропонували також, щоб у цю робочу групу, яка буде працювати над внесенням змін (до закону), увійшли Ківалов та Колесніченко як автори законопроекту», — повідомила «гуманітарна» радниця Президента.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник пропонує зробити нову столичну гімназію російською. Про це йдеться в листі міністра до глави Київської міськдержадміністрації Олександра Попова. «У школах міста Києва російську мову як предмет вивчають понад 51 тисяча учнів (22%), факультативно — понад 6 тисяч учнів (2,5%)», — iдеться у листі Табачника. І цього, мовляв, дуже мало. Міністерство уточнює, що «з 510 київських шкіл 491 — з українською мовою навчання, 12 — з декількома мовами, та лише 7 — з російською мовою навчання». Найскладніша ситуація, бідкаються у Міносвіти, у лівобережній частині столиці, де є всього одна школа з російською мовою навчання і п’ять двомовних шкіл. «Такий стан не дозволяє у повному обсязі забезпечити освітні потреби представників національних меншин, — зазначає Табачник. — З огляду на те, що в наступному році заплановані державні заходи з нагоди 1025–річчя створення першої школи у древньому Києві, пропонуємо створити гімназію «Київська Русь» iз поглибленим вивченням російської мови, а також історії та культури слов’янських народів», — iдеться в листі. Такий заклад пропонується створити на базі школи на Осокорках, по вул. Гмирі, 6.