Польові дослідження нової політики

03.08.2012
Польові дослідження нової політики

Наталія Королевська виступила перед однопартійцями на тлі мальовничого заходу сонця.

В Україні таких партійних передвиборчих з’їздів ще не було — не просто в селі, а ще й на кукурудзяному полі. Саме такий антураж обрала для презентації свого походу на вибори партія Наталії Королевської «Україна — Вперед!». Загалом близько тисячі учасників та гостей передвиборчого форуму цієї політичної сили першого серпневого вечора приїхали в село Буки Сквирського району Київської області. Саме тут розташовується резиденція відомих сквирських агропромисловців Суслових. Місцеві мешканці вважають її справжньою візиткою не тільки села, а й усього району. Син Євген — народний депутат України, заступник голови партії.

Тут є храмовий комплекс із ландшафтним парком. Хоча все це — приватна власність, для всіх охочих вона є абсолютно доступною. А подивитися є на що: церква святого Євгенія, дзвіниця святого Даниїла, каплиці, вишукані скульптури, оригінальні альтанки, водоспад, водяний млин, навіть невелика гідроелектростанція. Біля головного входу до маєтку красується фонтан Дружби народів, більш відомий серед киян під назвою «Рулетка» — той самий, який свого часу був «родзинкою» головної столичної площі. Минулого року колишній міський голова Сквири Євген Суслов відновив його та облаштував у рідних Буках.

 

Політичні міркування під відкритим небом

На краю розлогого поля майорять сотні білих прапорів із символікою «Україна — Вперед!» Учасники з’їзду зібралася біля сцени, яку поставили просто неба: з одного боку — кукурудзяні зарості, з іншого — річка Роставиця. Уздовж неї — селянські хати й левади. Майже як у Нечуя–Левицького.

Це місце для проведення форуму обрали невипадково. «Буки є центром країни. Це батьківщина мого найближчого соратника Євгена Суслова, — сказала Наталія Королевська. — Коли я вперше сюди приїхала, то відчула себе як удома. Спільними зусиллями ми збудували Буки і так само побудуємо нову Україну».

Лідерка вкотре наголосила, що партія «Україна — Вперед!» прагне привести в політику нові обличчя, об’єднати молодих, ініціативних, небайдужих лідерів. Для цього започаткували відкритий проект «Народний список», за допомогою якого кожен гідний активіст міг стати кандидатом у народні депутати від партії Королевської. Після обробки пропозицій в інтернеті в усіх областях стояли партійні намети, і всі охочі могли підтримати тих чи інших претендентів. Також можна було висловитися на сайті партії. Загалом у такі способи проголосувало більше мільйона українців.

«Ще зовсім недавно нам казали, що це неможливо — створити партію нових лідерів. Сьогодні це — реальність. Ми — тут, і ми — команда. Об’єдналися кращі з найкращих — ті, які ніколи нічого не боялися, ті , які вірять в Україну, в нашу команду і в нашу перемогу. Ми сьогодні асоціюємося з силою, яка може змінити країну на краще, чого люди чекають уже двадцять років. Ми зробимо це. Ми поборемо корупцію. І це будуть не порожні слова і не популізм. Наше завдання — щоб економіка та Україна в цілому стала новою і рухалася вперед», — заявила Наталія Королевська, яка очолила партійний список. Пані Наталія вважає, що її партія має високі шанси на потрапляння в парламент, адже, за результатами багатьох соціологічних опитувань, «Україна — Вперед!» упевнено займає нішу «третьої сили» і має рейтинг 5%.

У програмі Королевської — процвітаюча економіка, яка створить високотехнологічні та високооплачувані робочі місця. За словами лідерки, це буде та економіка, при якій «заробітна плата 1000 євро і пенсія 500 євро — це реальність, а не популізм». Партія Наталі Королевської пропонує нову економічну модель, має «чіткий і зрозумілий план дій та надійну команду, яка зможе реалізувати цей план».

«Наше головне завдання — нова країна, в якій люди зможуть гідно жити, бути впевненими у завтрашньому дні, мати можливість реалізувати себе. Політиків будуть оцінювати громадянські спільноти не за кількістю обіцянок, а за якістю їх виконання. Це моя принципова позиція, — запевняє пані Королевська. — За двадцять років в Україні змінилося два покоління. Я дивлюся на свого сина, який уже достатньо дорослий, і знаю, що його покоління буде вищим за наше. Наші політики не хочуть нічого змінювати. Вони живуть минулим, натягують над нами купол, придумують власні колеса, змушуючи нас на них їздити. Їх час уже минув. Прийшов час нового, цифрового покоління».

Бути чи не бути Шеві політиком?

Справжній ажіотаж на полі — не футбольному, а кукуру­дзяному — викликала поява Андрія Шевченка. Знаменитий спортсмен, який лише наприкінці минулого тижня приєднався до партії «Україна — Вперед!», уперше був присутній на такому заході як політик. Як з’ясувалося, Шева отримав у списку Королевської високий другий номер.

Виступаючи з трибуни, Андрій сказав: «Я грав у найвеличніших командах світу, виборюючи кубки, медалі, «Золотий м’яч». Я пишався тим, що я українець. Коли мене представляли українцем, я вважав, що це мій внесок у престиж моєї країни. Я люблю Україну. Вона — в моєму серці. Я хочу, щоб люди в моїй країні жили краще, щоб у них було майбутнє. І для цього я прийшов у політику. Я знаю, що таке перемога і як її досягти. Будь–яку перемогу забезпечує команда — потужна, професійна, дружна. Найчастіше на стадіоні я чув гасло «Вперед, Україно!» Сама доля підказала мені мій вибір. Я вірю в Наталію, вірю в себе і в нашу команду».

Спортсмен зізнався, що «було дуже хвилююче переходити з футболу відразу в політику». Він — новачок у цій справі, але найголовніше для нього — це мета: змінити країну, дати можливість людям жити краще, обрати між старим і новим.

Андрій уточнив, що не збирається надалі поєднувати політичну кар’єру зі спортивною. У його найближчих планах — влаштувати неофіційний прощальний матч у формі товариської зустрічі з друзями.

Приєднавшись до партії Наталії Королевської, Шева став одним із головних політичних конкурентів лідера партії «УДАР» та свого хорошого товариша Віталія Кличка. Незважаючи на конкуренцію, футболіст запевнив, що політична діяльність не стане на заваді їхній дружбі: «Я дуже поважаю Віталика і бажаю йому успіхів. Як два найкращі спортсмени, ми будемо робити все, щоб наша країна розвивалася».

Ступка–молодший подбає про культуру

Ще одне несподіване зіркове поповнення партії «Україна — Вперед!» стало відоме лише позавчора, в день з’їзду. Це народний артист України Остап Ступка. Актор отримав третє місце у виборчому списку.

Як і годиться творчій людині, до свого виступу Ступка–молодший підійшов креативно, почавши уривком із поеми «Сон» Тараса Шевченка. Оспівавши мальовничу красу української природи, пан Остап перейшов до пояснення свого походу в парламент і заявив: «Я здебільшого буду працювати на українську культуру. Потрібно зробити багато змін, є безліч ідей, які варто втілити в життя. У нас чудова енергійна команда, яка справді зможе реалізувати все задумане у різних сферах — наука, спорт, культура, політика. Це люди, які працюють на державу з відкритим серцем, які розуміють, що майбутнє — за свіжими європейськими ідеями. Я буду завжди відстоювати українські ідеї з командою «Україна — Вперед!»

Актор каже, що у політику йде з власною програмою розвитку культури. Остап Ступка прагне, щоб про українську культуру знали не тільки наші найближчі сусіди, а щоб вона звучала по всьому світу. Її треба пропагувати, як це роблять інші країни світу, тому що вона є самобутньою та незвичайною.

Творчої діяльності Ступка–молодший не полишає. Восени у нього дві нові прем’єри в театрі, є пропозиції і в кіно. Також артист каже, що допомагатиме реалізуватися молодим акторам, продовжуючи справу покійного батька.

Під четвертим номером у списку Королевської — ректор Київського національного лінгвістичного університету Роман Васько. Замикає п’ятірку директор науково–практичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, доктор медичних наук, заслужений лікар України, колишній очільник Міністерства охорони здоров’я (2010—2011) Ілля Ємець. Сьому позицію зайняв перший заступник Наталії Королевської в партії, 31–річний Євген Суслов, який десять років тому мав славу наймолодшого в Європі міського голови.

«Тут зібралися небайдужі люди, в яких повірили і надали підтримку в «Народному списку». Середній вік наших кандидатів — 34 роки. 94 відсотки мають одну–дві вищі освіти. «Україна — Вперед» — партія, яка дає можливість молодим та перспективним проявити себе, свої можливості і втілити в реальніcть справи, які покращать життя кожному громадянину і в цілому державі», — наголосив Суслов.

До партії «Україна — Вперед!» ввійшли авторитетні у своїх містах люди. Зокрема, 31–річний підприємець, власник компанії аудіо–та відеотехніки Сергій Блажевич став переможцем у телепрограмі «Народний список» Савіка Шустера. Молодий політик хоче бути депутатом від 196–го округу на Черкащині — на батьківщині його предків.

За словами Наталії Королевської, партійний список затверджували не на публічній, а на офіційній частині з’їзду, яка проходила у закритому режимі.

Наприкінці ж «показової» частини форуму на сцені «зажигав» гурт «ТіК», розважаючи публіку відомими хітами.

 

ПЕРША П’ЯТІРКА

Виборчий список партії «Україна — Вперед!» очолили:

1. Наталія Королевська, народний депутат

2. Андрій Шевченко, спортсмен

3. Остап Ступка, актор

4. Роман Васько, ректор НЛУ

5. Ілля Ємець, дитячий кардіохірург