«Хлопці, взяли віжки — то душіть!»

20.07.2012
«Хлопці, взяли віжки — то душіть!»

Найсильніший боксер світу в категорії до 60 кг Василь Ломаченко виграв «золото» в Пекіні–2008 — хоче виграти і в Лондоні–2012. Фото з архіву «УМ».

Минулої осені, після того як боксерська збірна України здобула на чемпіонаті світу в Баку чотири золоті та одну срібну медаль, імена Олександра Усика, Василя Ломаченка, Євгена Хитрова, Тараса Шелестюка та Дениса Берінчика гриміли на весь світ. Однак, як сказав «УМ» головний тренер чемпіонів Дмитро Сосновський, перемагати на чемпіонаті Європи й світу добре, але підсумки чотирирічного циклу будуть підбиватися саме після Олімпійських ігор. «Олімпіада — це зовсім інші змагання. Якщо ми на ЧС виступали окремою командою боксерів, то сьогодні ми представляємо національну олімпійську команду. Це значно вищий рівень. Відтак дуже хочеться зробити вагомий внесок в медальний доробок країни», — каже Сосновський.

За словами Дмитра Дмитровича, в боксерській збірній, розуміючи всю відповідальність, всі святкування після «мундіалю» завершили ще до Нового року, і вже 8 січня почали перший підготовчий збір до Ігор. «Ми практично повністю зберегли ту систему підготовки, за якою готувалися до чемпіонату світу. Єдине, що змінили, — збільшили об’єм навантажень та зробили поправку на строки початку змагань. Адже ЧС проходив у жовтні, а Олімпіада стартує наприкінці липня», — пояснив наставник.

Якщо заявлену фізичну форму чемпіонам світу відновити не дуже складно, то психологічні налаштування потребують додаткових зусиль. «Ми кажемо хлопцям, що на Олімпіаді немає значення, сильний суперник чи слабкий. Налаштовуватися потрібно на кожного, незалежно від того, в першому чи останньому поєдинку ти з ним зустрічаєшся. Насправді кожен бій — це 9 хвилин непередбачуваного протистояння, де статися може все: і травму можна отримати, і пропустити потужний удар. Тож налаштовуємо хлопців на серйозні бої. Готуємося до війни», — пояснює Дмитро Сосновський.

Водночас керманич наших боксерів–аматорів визнає, що в ринзі, окрім об’єктивних факторів, на перемогу впливають і суб’єктивні, як–то упере­джені суддівські рішення чи травматизм. Не варто забувати й про такий атрибут, як жеребкування. «У Пекіні–2008 після формування турнірної сітки, коли на першому етапі змагань нашими суперниками стали кубинці, росіяни й китайці, спеціалісти заговорили про крах команди Сосновського. Мовляв, таким авторитетним суперникам українці нічого не протиставлять. Але з Божою поміччю хлопці пройшли й перше, й друге коло. І завоювали дві медалі», — згадує тренер.

Сподівається тренер, що не підведуть його хлопці й у Лондоні. «Я вірю в цю команду. Кожен її представник віддасть все заради перемоги. Хоча, зрештою, для мене як тренера важливо, щоб хлопці продемонстрували хороший, якісний бокс», — такий принцип роботи Дмитра Сосновського.

Виступи своїх вихованців на феєричному чемпіонаті світу в Баку головний тренер порівняв із матчами грандів світового футболу. «Коли дивишся, як грають футболісти збірних Іспанії чи Бразилії, отримуєш задоволення. Так само було й у Азербайджані, коли вболівальники бігли на трибуни дивитися на бої українців. Усі наші лідери боксуватимуть і в Лондоні», — каже наставник.

Як відзначає пан Сосновський, хлопці самі підняли планку на високий рівень і тепер мусять її утримувати. А для цього необхідно слідувати тренерському правилу: «Ви повинні бути як удави: душити свого противника, душити, аж доки не задушите. Опонент робить завжди тільки те, що дозволяє йому суперник. Взяли віжки в свої руки — й керуйте».