За своє слово — до кінця!

17.07.2012
За своє слово — до кінця!

Учасники голодування планують дотриматися принаймні до позачергової сесії Верховної Ради, яку грозяться скликати 31 липня «регіонали», щоб остаточно ухвалити скандальний «мовний закон». Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Уже одинадцять людей оголосили голодування на знак протесту проти сумнозвісного закону №9073 «Про засади державної мовної політики». «На жаль, ми весь час несемо втрати — люди, які голодували, покидають нас через стан здоров’я, — розповів «УМ» Олег Веремієнко, правозахисник та один iз тих, хто голодує на захист української мови. — «Швидка» постійно забирає протестувальників, які голодом доводять себе до критичного стану. Позавчора вночі нас покинув п’ятий. Щоправда, їхати доводиться не в лікарню, а по домівках. Причину не буду називати. Скажу лише, що столичні лікарні відмовляють у госпіталізації: кажуть, що ми здорові, й виганяють геть».

Госпіталізовані першими учасники голодування скаржилися, що замість допомоги в лікарні їм пропонували булочку й радили забути про принципи.

За словами мітингувальників, нині вони знайшли спільну мову навіть iз правоохоронцями. «Міліціонери, які охороняють нашу акцію, ставляться до нас дуже прихильно. Коли ми вранці виконуємо Гімн України, вони стоять разом iз нами і співають. Єдине, що нас турбує, — це їхні автомобілі, припарковані на узбіччі навколо. Нещодавно ми 15 хвилин чекали, поки лікарі змогли до нас під’їхати, а в цей час наша дівчина лежала непритомна», — кажуть люди.

Як розповів учора «УМ» відомий режисер Сергій Архипчук, який відповідає за просвітницьку програму, окрім патріотичних пісень, учасники акції під Українським домом мають чимало культурних розваг: «Ми спеціально підбираємо цікавих лекторів, які розповідають багато корисного. Приміром, тут уже виступали відомі науковці та діячі мистецтва, як–то професор Ратгерського університету Олександр Мотиль iз доповіддю «Султанат як форма правління Януковича». Кожен день демонструємо кінострічки».

Учора ввечері біля Українського дому доктор історичних наук Павло Гай–Нижник читав лекцію «Українська революція. Уроки державотворення», а о 21:30 політолог Сергій Таран розповідав про «Політичну боротьбу: насильницький і ненасильницький методи».

Водночас поруч уже з’явилися кілька окремих мітингів, у тому числі й із російськомовними банерами. У «мовному» таборі не виключають провокацій, організованих Банковою. Приміром, з десяток молодих людей із гаслами «За прийняття Європейської мовної хартії» так і не змогли зрозуміло пояснити «УМ», що саме змусило їх прийти сюди на мітинг. «Ми хочемо, аби у нас були європейські закони. Якщо в регіоні більше 10 відсотків людей спілкуються недержавною мовою, то її мають зробити регіональною», — зрештою пояснив хлопець, який не захотів відрекомендуватися.

Член Української народної партії Ольга Авдєєва, яка активно закликала ставити підписи проти мовного законопроекту, каже: «Зараз ми вже зібрали близько півмільйона підписів по всій Україні. Під Українським домом — майже 22 тисячі. Потім передамо їх Президенту, аби той наклав вето, якщо закон таки дійде до нього». Жінка обіцяє, що люди стоятимуть до кінця, себто 31 липня — коли, за словами «регіонала» і народного депутата Олександра Єфремова, відбудеться позачергова сесія Верховної Ради, на якій обіцяли ще раз розглянути «мовне питання». «Маємо перемагати, бо без мови немає нації та держави. І якщо закон таки підпишуть, я не виключаю громадянського протистояння», — каже Ольга Авдєєва.

 

ДО РЕЧІ

Мовні протести вийшли далеко за межі України. Так, наша діаспора зібралась iз мітингом біля пам’ятника Тарасовi Шевченку в Буенос–Айресі, а згодом вирушила пікетувати Посольство України в Аргентині. На сьогодні мовні пікети також пройшли в Чехії, Франції та Литві. У Чикаго проти антиконституційного закону діаспора вийшла на протест із закликом заборонити в’їзд до Сполучених Штатів «представникам режиму Януковича».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>